«Συμφωνήσαμε σε όλα». Η φράση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, αποτύπωσε πλήρως την εικόνα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, του Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά και των προέδρων του ΠαΣοΚ, κ. Ευ. Βενιζέλου και της ΔΗΜΑΡ, κ.Φ. Κουβέλη, που ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τρεις ώρες, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν στις γενικές κατευθύνσεις για τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, αποφάσισαν να μην ληφθούν νέα μέτρα το 2012, να μην υπάρξουν οριζόντιες περικοπές για την εξεύρεση των 11,5 δισ. ευρώ, ενώ υπεραμύνθηκαν των ισοδυνάμων μέτρων και επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις αποκρατικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδικά για τις αποκρατικοποιήσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση θα κινηθεί στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, θα υπάρξει και νέα σύσκεψη την επόμενη εβδομάδα, πριν την έλευση της τρόικας που είναι προγραμματισμένη για την μεθεπόμενη Πέμπτη, 26 Ιουλίου, ενώ θα δοθεί και έμφαση στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης, που είχαν εκτενή συζήτηση παρουσία και του κ. Στουρνάρα που έμεινε στη σύσκεψη επί δυόμιση ώρες και έδωσε πλήρη εικόνα της κατάστασης, συμφώνησαν επίσης να τεθεί το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης με βασικό αίτημα την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο και στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής θα περιλαμβάνει επαφές των 3 πολιτικών αρχηγών με ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ακόμη αποφάσισαν να διαμορφώσουν οι ίδιοι ένα νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με βάσει τις ανάγκες και τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας και να μην επιβληθεί, όπως τα προηγούμενα από τους πιστωτές.

Επί περίπου τρεις ώρες αναζητήθηκε η χρυσή τομή για την εξοικονόμηση 11,5 δισ. ευρώ τη διετία 2012-2013, αλλά πέραν της συμφωνίας στη γενική κατεύθυνση δεν υπήρξε ποσοτικοποίηση, δηλ. από που θα γίνουν περικοπές κωδικό ανά κωδικό.

Το κυρίαρχο στοιχείο της σύσκεψης ήταν ότι οι κυβερνητικοί εταίροι εμμένουν στη γραμμή ότι δεν μπορούν να γίνουν νέες περικοπές και παραμένουν στην άποψη, ότι δεν πρέπει να γίνουν μειώσεις και στα ειδικά μισθολόγια, αν και ο μεγάλος πονοκέφαλος πλέον είναι η «τρύπα» των δυο δισ. ευρώ που παρατηρήθηκε στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2012.

Η κυβέρνηση θα έχει ως βασικό επιχείρημα την επόμενη εβδομάδα με την τρόικα το στοιχείο ότι η ύφεση που είναι πλέον στο 7% έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και άρα απαιτείται, όχι μόνο αλλαγή πορείας, αλλά και να δοθεί ανοχή με την επιμήκυνση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνουν οι κυβερνητικοί εταίροι στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και γι’ αυτό συμφώνησαν να δοθεί έμφαση στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στη στήριξή τους. Μάλιστα, έγινε συζήτηση για την αύξηση των δόσεων στο ειδικό τέλος των ακινήτων που εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης ως αντιστάθμιση στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, αλλά και αναπτυξιακά μέτρα.

Συγκεκριμένα για το θέμα του επιδόματος θέρμανσης, υπήρξε ταύτιση απόψεων, ότι πρέπει να εφαρμοστεί «επιδοματική πολιτική» με γεωγραφικά και κοινωνικά κριτήρια προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όλα τα νοικοκυριά από την εξίσωση της τιμής πετρελαίου θέρμανσης με αυτή του πετρελαίου κίνησης.

Τα ισοδύναμα μέτρα θα «εξευρεθούν από περικοπές του λειτουργικού κόστους του δημοσίου και όχι του μισθολογικού» είναι η βασική κατεύθυνση που βγήκε από τη σύσκεψη.

Ακόμη αποφασίστηκε η χαλάρωση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για να ανασάνει η αγορά και κυρίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και να ενταθεί η προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, ακόμα και ο έλεγχος στα πολιτικά πρόσωπα, ενώ δίνεται μεγάλη προσοχή να διοχετευθεί μέρος του δανείου στην αγορά.

Για το τέλος ακίνητης περιουσίας αναζητούνται μέτρα για να ελαφρυνθούν ή ακόμα και να εξαιρεθούν ασθενέστερα στρώματα και μεταξύ των μέτρων που συζήτησαν οι αρχηγοί περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή του τέλους ακινήτων με περισσότερες δόσεις που μπορούν να φθάσουν και έως τους πρώτουςμήνες του 2013.

Η κυβέρνηση δίνει βάρος στο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψει προς τις αγορές και στην τρόικα και θέλει να ενισχύσει την εικόνα πως έχουν αλλάξει τα πράγματα και πλέον υπάρχει βούληση να προχωρήσουν ενέργειες και δράσεις που είχαν βαλτώσει.

Ο κ. Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη, δεν απάντησε στα αλλεπάλληλα ερωτήματα δημοσιογράφων αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, δίνοντας την αίσθηση ότι αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα. «Συγκεκριμένα μέτρα έχουμε βρει πολλά» ήταν η λακωνική του απάντηση.

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σ. Κεδίκογλου, όταν ρωτήθηκε για τη στάση του κ. Στουρνάρα σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων.

«Δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο. Να ρωτήσετε τον κ. Στουρνάρα. Νομίζω ότι και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί ήταν σαφέστατοι και εγώ ήμουν σαφέστατος» είπε με έμφαση.
Νωρίτερα, ο κ. Κεδίκογλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται σταθερά εντός του πλαισίου που χάραξαν εξ’ αρχής ο Πρωθυπουργός και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί και μίλησε για προγραμματισμένη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα.
«Μέριμνα της κυβέρνησης είναι με τις πολιτικές της να δρομολογήσει την ανάπτυξη, να διευρύνει την απασχόληση, να ενισχύσει την κοινωνική συνοχή. Παράλληλη επιδίωξη μας είναι η βελτίωση και η ενδυνάμωση της διεθνούς θέσης της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικές δηλώσεις μετά τη σύσκεψη έκαναν οι κ.κ. Ευ.Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης