Eνα μεγαλεπήβολο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συρρίκνωσης του κράτους ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο που ζητεί μετ΄ επιτάσεως η τρόικα, προωθεί ως εναλλακτική λύση η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και στην οποία μετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Στόχος είναι, σε πρώτη φάση, να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 30%, που θα επιτευχθεί από την αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων που προωθείται μέσω και της αξιολόγησης των δομών τους, τις μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες στέγασης των υπηρεσιών.

Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι η διαδικασία της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα με την εξοικονόμηση πόρων και τη μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 30%, μπορεί να λειτουργήσει ως «ισοδύναμο μέτρο» ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις προσωπικού, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε και μετά τη σύσκεψη στο μέγαρο της Βασιλίσσης Σοφίας στο οποίο στεγάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να αναλάβει προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης για την οποία η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πορεία για την δημοσιονομική εξυγίανση. Στόχος, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, είναι να υπάρξουν αποτελέσματα στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, στην εξοικονόμηση πόρων και στην πάταξη της γραφειοκρατίας.

Οπως έκανε γνωστό ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, εντός των προσεχών ημερών, ο Πρωθυπουργός θα αποστείλει και επιστολή σε όλα τα υπουργεία, στην οποία θα τονίζει τη σημασία της διοικητικής μεταρρύθμισης, για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και θα ζητά από τους υπουργούς να επιταχύνουν τις σχετικές διαδικασίες.

Εκτός τούτου, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Μανιτάκη, στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αξιολόγηση των υπηρεσιών και του προσωπικού στο Δημόσιο, έτσι ώστε να υπάρξουν άμεσα αποτελέσματα στη μείωση κατά 30% των δομών του κράτους, κάτι που επιφέρει ανάλογη μείωση και τις δημόσιες δαπάνες.

«Προσδοκώ αλλαγές στη διοίκηση» είπε ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύσκεψη και σημείωσε ότι η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να γίνει πιο αξιοκρατική. «Και το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά στη διοικητική μεταρρύθμιση» είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μανιτάκης επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, αλλά ότι θα γίνουν μετακινήσεις. Γι΄ αυτό το λόγο, όπως είπε χαρακτηριστικά, θα εξαντληθούν όλα τα μέσα που παρέχει η ισχύουσα νομοθεσία για τις μετακινήσεις προσωπικού. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρόσθεσε ότι το υπουργείο βασίζεται στην προεργασία που έχει γίνει στο προηγούμενο διάστημα με τη συνεργασία των ελληνικών υπηρεσιών με την Task Force για τη συρρίκνωση του κράτους.

Ως εκ τούτου, αναμένεται:

Πρώτον, να αξιοποιηθεί η «λίστα Πάγκαλου» και οι προτάσεις που έχουν υποβάλει διάφοροι φορείς για την κατάργηση ή τη συγχώνευση φορέων του Δημοσίου. Ηδη, όπως αναφέρουν πληροφορίες, στη διάθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπάρχει κατάλογος με 60 οργανισμούς οι οποίοι θα πρέπει να κλείσουν άμεσα.

Δεύτερον, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιολόγησης των δομών, θα αξιοποιηθεί το έργο του είχε κάνει ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας για την αλλαγή των οργανογραμμάτων των υπουργείων με τη κλείσιμο των οργανικών μονάδων που κρίνονται ως περιττές ή αλληλεπικαλύπτονται.

Ο κ. Μανιτάκης, μάλιστα, έκανε σαφές ότι η αξιολόγηση του προσωπικού θα πραγματοποιηθεί από τις ίδιες της υπηρεσίες του Δημοσίου που διενεργούν και την αξιολόγηση των δομών αποκλείοντας να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία ιδιωτικές εταιρείες.

Τρίτον, θα δοθεί έμφαση στη μείωση της γραφειοκρατίας. Ηδη, γι΄ αυτόν τον λόγο επίκειται και υπογραφή σχετικής συμφωνίας με τον ΟΟΣΑ, ύψους 1 εκατ. ευρώ, στελέχη του οποίου θα αναλάβουν να προτείνουν μέτρα μείωσης των διοικητικών βαρών, όπως ονομάζονται, σε 13 τομείς της οικονομίας ως το 2013, κάτι που αποτελεί και δέσμευση της χώρας μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα οφέλη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις αναμένεται να είναι τεράστια. Αρκεί και μόνον να ληφθεί υπόψη ότι το κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα αποτιμάται σήμερα στα 20 δισ. ευρώ.