Παράθυρο για αποκρατικοποιήσεις υπό προϋποθέσεις άνοιξε την Τετάρτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρας, έπειτα από ένα τριήμερο επιθετικών δηλώσεων και προειδοποιήσεων προς την κυβέρνηση για το προωθούμενο «ξεπούλημα» σύμφωνα με την ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ, της δημόσιας περιουσίας και των επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα.

«Δεν λέω μπορεί να υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η συνέργεια μπορεί να δώσει καρπούς και αποτελέσματα. Κι αυτό σας το λέω γιατί δεν έχουμε δογματική αντιμετώπιση. Θα μπορούσε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας, να υπάρξουν διεθνείς κοινοπραξίες με ισχυρό δημόσιο πυλώνα και διακρατικές συμφωνίες οι οποίες να είναι ανταποδοτικές για το ελληνικό δημόσιο, για τον ελληνικό λαό», είπε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Αναφέρθηκε δε, όπως είχε κάνει και στην συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας, στο μοντέλο αξιοποίησης που εφαρμόστηκε στην Νορβηγία, «όπου ο δημόσιος πλούτος αξιοποιείται σε συνέργεια με ιδιώτες, αλλά είναι ανταποδοτικός και ο ισχυρός δημόσιος πυλώνας στη Νορβηγία, για την αξιοποίηση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, έχει αποτελέσει πηγή ανταποδοτικότητας στην κοινωνία και έχουν το πιο ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα».

Αναφερόμενος στην εκδοχή αποκρατικοποιήσεων που θα έβρισκε σύμφωνο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την δημιουργία διεθνών κοινοπραξιών, την σύναψη διακρατικών συμφωνιών για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, την δημιουργία κερδοφόρων οργανισμών και την διασφάλιση ανταποδοτικού οφέλους για την κοινωνία.

Επανέλαβε δε την πρότασή του για ένα εθνικό ταμείο το οποίο θα στηρίξει το ασφαλιστικό σύστημα. «Ο ΟΠΑΠ που είναι κερδοφόρος, για παράδειγμα, θα μπορούσε να στηρίξει με τα κέρδη του τα ασφαλιστικά ταμεία που σήμερα καταρρέουν. Εάν χάσουμε κι αυτή τη δυνατότητα και ξεπουλήσουμε έναντι ευτελούς τιμήματος, αυτό δεν θα είναι προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας. Γιατί αύριο θα καταρρεύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα έχουμε τρόπο να τα στηρίξουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.