Σύντομη αναρρίχηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «βλέπει» ο κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος στην ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στο Περιστέρι, σημείωσε μεταξύ των άλλων: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η μόνη εναλλακτική κυβερνητική λύση στα συνεργαζόμενα κόμματα του Μνημονίου» και προσέθεσε ότι «το προεκλογικό δίλημμα: Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επιβεβαιώθηκε μετεκλογικά, συντομότερα κι απ’ όσο εμείς οι ίδιοι φανταζόμασταν».

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων της Κουμουνδούρου από το απόγευμα της Δευτέρας, οι κύριες αιχμές της επίθεσης του κ. Τσίπρα κατά της κυβέρνησης, βασίστηκαν στην υιοθέτηση της λογικής που κυριάρχησε στην επιστολή παραίτησης του κ. Ν. Νικολόπουλου.
«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα αποκαλύφθηκαν. Τα ψέματα τελείωσαν. Αυτήν την φορά σας αντιληφθήκαμε πριν προλάβετε, καλά-καλά, να στρογγυλοκαθίσετε στις καρέκλες της εξουσίας. Δεν σας το λέμε μόνο εμείς, κύριε Σαμαρά, ότι είπατε ψέματα. Σας το γράφει ακόμα και ο μέχρι προχθές δικός σας άνθρωπος. Ο κ. Νικολόπουλος», είπε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ «ξεμπρόστιασε την τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά» και τους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, που «προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από τον κ. Σαμαρά», όπως είπε.

Ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων λέγοντας ότι έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην οργανώσει πλιάτσικο σε βάρος της δημόσιας περιουσίας της χώρας.

Κατηγόρησε δε τον κ. Σαμαρά ότι «είπε ψέματα» για την επαναδιαπραγμάτευση, την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων, των χαμηλών συντάξεων και του κατώτατου μισθού, την προστασία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, την αποφυγή μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια και – εν γένει – τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.