Παρά την καλοκαιρινή ραστώνη που αρχίζει να επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, μετά και τη σημερινή παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οι πολιτικές ζυμώσεις στο παρασκήνιο όχι απλώς δεν έχουν σταματήσει αλλά, αντιθέτως, κλιμακώνονται. Ιδιαίτερα στον χώρο του ΠαΣοΚ και στον ευρύτερο κεντρώο χώρο ο προβληματισμός κορυφαίων στελεχών για το μέλλον διαρκώς αυξάνεται και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την επανασυσπείρωση του Κέντρου συνεχώς επεκτείνεται.

Μυστικές συναντήσεις

«Το αστικό σύστημα μάτωσε στις διπλές εθνικές εκλογές και οι δυνάμεις που πάλεψαν να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη υπέστησαν ένα συντριπτικό πλήγμα. Αν δεν αναταχθούν σύντομα, τότε η επικράτηση των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων θα είναι άμεση και απόλυτη» υποστηρίζουν έμπειροι πολιτικοί παράγοντες που αυτή την περίοδο συμμετέχουν σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις και σε μυστικές συναντήσεις με στόχο την αναγέννηση του κεντρώου χώρου που κάποτε αντιπροσώπευε το ΠαΣοΚ. Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν ηχηρά πολιτικά ονόματα που είτε αυτοεξορίστηκαν από το ΠαΣοΚ είτε κινούνται πλέον στην περιφέρειά του, απογοητευμένοι από τις επιλογές της ηγεσίας του. Στον κοινό προβληματισμό για «κάτι νέο» συμμετέχουν και στελέχη της ΝΔ και άλλων συντηρητικών κομμάτων που επίσης διαπιστώνουν ότι τα κόμματά τους με αυτή τη δομή και αυτή τη νοοτροπία δεν έχουν κανένα μέλλον. Και όπως όλα δείχνουν, οι κινήσεις θα αρχίσουν να γίνονται ορατές από το φθινόπωρο.
Οι πρώτες συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από τις εκλογές της 6ης Μαΐου από πολιτικά πρόσωπα που έβλεπαν καθαρά τη συντριβή του δικομματισμού να πλησιάζει. Οι συζητήσεις αυτές εντάθηκαν μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, που ανέδειξαν τον κ. Αλ. Τσίπρα σε πρωταγωνιστή του πολιτικού σκηνικού και το κόμμα του σε θανάσιμη απειλή των αστικών κομμάτων.
Από την επομένη στελέχη όπως ο κ. Γ. Φλωρίδης, ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ο κ. Τ. Γιαννίτσης, ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης, η κυρία Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και πολλοί άλλοι, άρχισαν να συνομιλούν συχνότερα μεταξύ τους και να διαπιστώνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου ευρωπαϊκού, σοσιαλδημοκρατικού, εκσυγχρονιστικού ρεύματος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πόλος έλξης όλων όσοι πίστεψαν κάποτε στις αρχές της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανασυγκρότησης του παραγωγικού ιστού της χώρας.
Τις κινήσεις αυτές παρακολουθεί διακριτικά και από απόσταση ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, ο οποίος συμφωνεί με τις περισσότερες από αυτές τις διαπιστώσεις, όπως προκύπτει και από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του. Και είναι φυσικό να διαφωνεί και να τις αντιμετωπίζει με ειρωνεία ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσφορία του όταν ο κ. Σημίτης υποστήριξε δημοσίως την επομένη των εκλογών ότι η παράταξη θα πρέπει να έχει ενεργό συμμετοχή στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί.

«Ανάχωμα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ολες αυτές οι ζυμώσεις έχουν μια κοινή αφετηρία: τη δημιουργία ενός πολιτικού «αναχώματος» που θα εμποδίσει την περαιτέρω ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και του αντιευρωπαϊκού ρεύματος που ανέδειξαν οι τελευταίες εκλογές.
«Αν δεν υπάρξει ένα νέο κίνημα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, στις επόμενες εκλογές θα επικρατήσει πλήρως η λογική της διαμαρτυρίας κατά των μνημονίων και της πολιτικής λιτότητας που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε έναν εκλογικό θρίαμβο» παρατηρούν αξιωματούχοι και πρώην στελέχη των παραδοσιακών κομμάτων. «Ακόμη κι αν αυτό το κίνημα ηττηθεί, θα πρέπει να δηλώσει «παρών» και να εγγράψει υποθήκη για το μέλλον» προσθέτουν.
Ωστόσο, επειδή το εγχείρημα αποτελεί μεθοδική προετοιμασία, τόσο σε επίπεδο επιχειρημάτων όσο και σε επίπεδο των προσώπων που θα το εκφράσουν, δεν θα πρέπει να αναμένονται σύντομα δημόσιες κινήσεις και ανακοινώσεις.
Οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολιγόμηνη αναμονή για να αξιολογηθεί το έργο και η λειτουργία της συμμαχικής κυβέρνησης και η επιρροή της στην ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό και οι οριστικές αποφάσεις τοποθετούνται στο φθινόπωρο, πιθανότατα αμέσως μετά τις εμφανίσεις των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
Την αναμονή αυτή επιχειρεί να αξιοποιήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Βενιζέλος για να εξουδετερώσει τις πολιτικές κινήσεις. Από την περασμένη Πέμπτη ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΠαΣοΚ καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις που συμφωνούν με τις αρχές του Κινήματος να συστρατευθούν μαζί του.

«Το ΠαΣοΚ έκλεισε τον κύκλο του»

Νέα πολιτική κίνηση ανακοίνωσε και ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Η. Μόσιαλος, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι η παράταξή του έκλεισε τον κύκλο της.
Οπως υποστηρίζει, «από το πολιτικό σύστημα απουσιάζουν οι πολιτικοί, οι καθαροί και έντιμοι άνθρωποι που έκαναν πέντε πράγματα στη ζωή τους χωρίς να έχει χρειαστεί να στηριχθούν ούτε στους κομματικούς μηχανισμούς ούτε σε αδιαφανείς μηχανισμούς, οι οποίοι θα θελήσουν να πάνε τη χώρα σε ένα άλλο επίπεδο».

Νέο σκηνικό
Επαφές και ζυμώσεις σε όλο το πολιτικό φάσμα

Οσοι υποστηρίζουν ότι οι πολιτικές ζυμώσεις καθοδηγούνται μόνο από τους νοσταλγούς του εκσυγχρονισμού και της κυβέρνησης Σημίτη υποτιμούν το μέγεθος και την ποιότητα των διαβουλεύσεων αλλά και την έκταση που έχει λάβει ο κοινός προβληματισμός για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Τα πολιτικά στελέχη που υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα κάτι καινούργιο είναι πολύ περισσότερα και δεν προέρχονται μόνο από το ΠαΣοΚ.
Υπάρχουν βουλευτές και πρώην βουλευτές της ΝΔ που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει κάποτε να ενωθούν δυνάμεις από τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα που έχουν κοινό τους γνώρισμα την κεντρώα φιλοσοφία και προέλευσή τους. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είχε επιχειρήσει τέτοιου είδους συνεργασίες όσο ήταν πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά και ορισμένοι άλλοι βουλευτές που νιώθουν εντελώς παραγκωνισμένοι από τους επιτελείς του κ. Σαμαρά και εκφράζουν πλέον ανοιχτά τη διαφωνία τους με τη στρατηγική που ακολουθήθηκε τις ημέρες που ο πρωθυπουργός ασθενούσε.
Αντίστοιχα φαινόμενα επικρατούν και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Ο κ. Α. Λοβέρδος συνομιλεί συχνά με βουλευτές και στελέχη που υποστηρίζουν ότι ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν μπορεί να διασφαλίσει την επανασυσπείρωση των οπαδών του κινήματος. Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης συνομιλεί επίσης μαζί τους επισημαίνοντάς τους ότι, παρά το γεγονός πως δέχθηκε να αναλάβει το αξίωμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, διαπιστώνει ότι ο αρχηγός του ΠαΣοΚ δεν έχει τη διάθεση να λειτουργήσει συλλογικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα από τα πολιτικά πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις διατηρούν επικοινωνία και με τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο, ο οποίος όμως προς το παρόν αποφεύγει να τοποθετηθεί παρακολουθώντας απλώς τους προβληματισμούς που εκφράζονται.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ