Ηρθε η ώρα που η ΔΗΜΑΡ, ως κυβερνητικός εταίρος, θα βρεθεί «ενώπιος ενωπίω» με τις θέσεις της για σταδιακή απαγκίστρωση από το μνημόνιο, αλλά και με την τρόικα στις 24 Ιουλίου, οπότε έχει προγραμματιστεί η επιστροφή του κλιμακίου για διαπραγματεύσεις. Αν το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ και ο κ. Φ. Κουβέλης λειτούργησαν σαν γόμα που έσβησε από το κείμενο των προγραμματικών δηλώσεων του κόμματος όσα ξεπερνούσαν τις κόκκινες γραμμές του, αυτοπροσδιορίζουν ωστόσο τη στάση του για την επόμενη ημέρα σαν «γκάζι για να υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα, κυρίως των ασθενών οικονομικά στρωμάτων, απέναντι σε όποια πίεση δεξιάς πολιτικής».
Με αμορτισέρ μοιάζει η τακτική της ΔΗΜΑΡ. Από τη μια έχει απορροφήσει την αντίληψη ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις – αποκρατικοποιήσεις, μετατάξεις στον δημόσιο τομέα, μείωση δαπανών – πρέπει να γίνουν ως δείγμα γραφής προς τους δανειστές. Από την άλλη προβάλλει ότι η παρουσία της ως «αντιμνημονιακής συνιστώσας» και «αριστερής δύναμης» στην κυβέρνηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «το επιχείρημα» της κυβερνητικής συμμαχίας προς το εξωτερικό για τις διαπραγματεύσεις. Με άλλα λόγια, στο όνομα της συνοχής της κυβέρνησης να «λασκάρει» η πίεση και να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν όρια που δεν πρέπει να ξεπεράσει η ΕΕ και η τρόικα στις απαιτήσεις τους, δίνοντας «ανάσες» ως δικό της δείγμα γραφής…

Ο πήχυς και ο ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι δύσκολη πορεία η διαπραγμάτευση για τους όρους του μνημονίου και τη δανειακή σύμβαση. Εχουμε συνυπογράψει ΔΗΜΑΡ – ΝΔ – ΠαΣοΚ κείμενο προγραμματικής συμφωνίας με ψηλά τον πήχη. Εμείς ως ΔΗΜΑΡ επιμένουμε προς την κατεύθυνση της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου διότι έχουμε πειστεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Η άλλη οδός είναι να πούμε «γεια χαρά» στην Ευρώπη» δηλώνει στο «Βήμα» ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας κ. Σπ. Λυκούδης.
Μάλιστα δεν αποφεύγει να κοιτά προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, παρακολουθώντας τη στάση του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κάνει μάλιστα και ένα σχόλιο που εμπεριέχει κριτική για… δομική μετεκλογική μετατόπιση. «Μου έκανε εντύπωση ότι ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καλύτερος διαπραγματευτής. Μπορεί. Αυτό όμως είναι η πλήρης αναίρεση της προηγούμενης γραμμής του, όταν εκφωνούσε τα περί μονομερούς κατάργησης του μνημονίου…» σημειώνει ο κ. Λυκούδης.
Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ είναι να διατηρηθεί η διεκδίκηση των τριών σημείων που έθεσε ως κόκκινη γραμμή στην κυβερνητική συμφωνία: Οχι απολύσεις στο Δημόσιο, όχι νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, όχι νέοι φόροι. Ο κ. Κουβέλης και στη Βουλή μίλησε για στόχους τετραετίας που συμφωνήθηκαν στο κοινό προγραμματικό πλαίσιο. Αλλοι θα προωθηθούν αμέσως για διαπραγμάτευση και άλλοι σε δεύτερη φάση (εργασιακά, συλλογικές συμβάσεις, επανεξέταση επιπέδου κατώτατου μισθού στο πλαίσιο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κ.ά.).
Η διεκδίκηση της επιμήκυνσης για άλλα δύο χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής παραμένει στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Παράλληλα, η ΔΗΜΑΡ είναι ανοιχτή στις αποκρατικοποιήσεις. Εχει ενδιαφέρον ότι προτιμά να αποφεύγει τον όρο ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που ζήτησε να γίνει και στις διατυπώσεις των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν συνιστά «εφάπαξ παροχή στήριξης και κατόπιν παθητική παρακολούθηση», αλλά καθημερινή επιβεβαίωση «της αμοιβαίας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στη Βουλή».

Κεντροαριστερή βεντάλια

Την ίδια ώρα η ΔΗΜΑΡ δέχεται «επίθεση φιλίας» από το ΠαΣοΚ, που θέλει να παίξει ρόλο στην ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και συνεχή πυρά για «δεξιά μετατόπιση» από τον ΣΥΡΙΖΑ που ανασυγκροτείται για να γίνει ενιαίο κόμμα με κυβερνητική στόχευση.
Την περασμένη Παρασκευή στη συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ εκπροσώπησε τη ΔΗΜΑΡ απευθύνοντας χαιρετισμό ο Γραμματέας κ. Λυκούδης, ενώ παραβρέθηκε και ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος. Η παρουσία τους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αναζωπύρωσε τα σενάρια σύγκλισης ΠαΣοΚ – ΔΗΜΑΡ στο υπό ανασύνθεση πολιτικό σκηνικό.
Από το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ ξεκαθαρίζουν ότι είναι υπέρ των συνεργασιών για τη συμπαράταξη των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Σημειώνουν ότι δεν έχουν αντίρρηση να υπάρξει συντονισμός και με το ΠαΣοΚ σε ζητήματα στα οποία συμφωνούν ώστε να διαμορφωθεί ένας πυλώνας και ενδοκυβερνητικά για να αναχαιτίζονται συντηρητικές επιλογές. Οποιοσδήποτε συντονισμός όμως, τονίζουν, δεν μπορεί να θέτει σε αμφισβήτηση την οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ.
Είναι χαρακτηριστική πάντως η απάντηση του κ. Λυκούδη όταν τον ρωτήσαμε γιατί πήγε στη συνδιάσκεψη του ΠαΣοΚ: «Προσκληθήκαμε και πήγαμε. Οπως ευχαρίστως θα πήγαινα, αν είχε προσκληθεί η ΔΗΜΑΡ, σε μια συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ…». Η ΔΗΜΑΡ, όπως λέει χαρακτηριστικά, πιστεύει στην ανάγκη της συνάντησης των δυνάμεων της ευρύτερης Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Οργανωτικά
Ανοίγματα στους πασοκογενείς

Στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ έχουν ξεκινήσει προσπάθειες για οργανωτικά ανοίγματα προς τους συνεργαζόμενους μαζί της. Αλλωστε ήδη πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ έχουν γίνει μέλη της ΔΗΜΑΡ, όπως μεταξύ άλλων οι κκ. Νίκος Μπίστης, Γιάννης Αμοιρίδης, Οδυσσέας Βουδούρης κ.ά. Σε ένταξή τους ως μέλη της ΔΗΜΑΡ οδεύουν και τα στελέχη της κίνησης Ελεύθεροι Πολίτες (Βασίλης Οικονόμου). Η ανάληψη ρόλων και αρμοδιοτήτων για τους πασοκογενείς αποτυπώθηκε και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Ο κ. Αμοιρίδης – πρώην βουλευτής ΠαΣοΚ – ανέλαβε διευθυντής και Γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ενώ ο κ. Β. Οικονόμου θα είναι ο ένας από τους δύο κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ (έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο νομικός και ιδρυτικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ κ. Ν. Τσούκαλης).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ