Κοινό στοιχείο όλων είναι ότι δεν έχουν προσωπική στρατηγική. Η μόνη τους επιδίωξη είναι να εξυπηρετήσουν τα σχέδια του… ανθρώπου τους, του Πρωθυπουργού, κ. Αντ. Σαμαρά. Σε αυτόν ομνύουν πίστη και αφοσίωση και είναι έτοιμοι να θυσιάσουν την όποια προσωπική τους φιλοδοξία για να τον βοηθήσουν. Όλοι σχεδόν συνδέονται χρόνια μαζί του και υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης.

Τον έχουν δει και στις… καλές και στις κακές του στιγμές. Ακόμα και μια… βαριά κουβέντα ή έκρηξη εναντίον τους δεν παρεξηγείται, ενώ μπορεί να δεχθούν αδιαμαρτύρητα και τηλεφώνημά του, μέσα στη… μαύρη νύκτα. Είναι από τα πιο έμπιστα πρόσωπα του κ. Σαμαρά και αποτελούν την «προεδρική φρουρά».

Όλοι έχουν τοποθετηθεί από τον κ. Σαμαρά, μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ., σε νευραλγικά πόστα και είναι αναντικατάστατοι παράγοντες της πρωθυπουργικής λειτουργίας, ρυθμίζοντας πολλά από τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά και των προσωπικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων του Πρωθυπουργού.
Οι βασικοί «φρουροί» του κ. Σαμαρά είναι οι εξής:
Δημήτρης Σταμάτης: Είναι ο υπ’ αριθμόν ένα συνεργάτης του πρωθυπουργού, με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία. Πολύ γρήγορα οι πάντες αντιλήφθηκαν την ουσία του τίτλου του υπουργού Επικρατείας. Έχει την ευθύνη να στελεχώσει το Κράτος και κινείται με βάσει τις εντολές του Πρωθυπουργού. Εχέμυθος, αποτελεί προνομιακό συνομιλητή του κ. Σαμαρά που εμπιστεύεται την κρίση του και γι’ αυτό και θα έχει μαζί με τον πρωθυπουργό την ευθύνη του συντονισμού της κυβέρνησης.
Π. Μπαλτάκος: Αν και το γραφείο του δεν βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στη Βουλή, ο ρόλος του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Έχει λόγο για τις επιλογές προσώπων σε διάφορες θέσεις-«κλειδιά», αλλά και σε σημαντικές κινήσεις-συμφωνίες που αποπειράται η κυβέρνηση.

Κώστας Μπούρας: Διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού με μοναδικές ικανότητες, καθώς γνωρίζει τους πάντες και τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων υπουργών και βουλευτών, εντός ΝΔ. Η αντοχή και η υπομονή του είναι παροιμιώδεις, γι’ αυτό και πετυχαίνει εκεί που πολλοί αποτυγχάνουν. Συμμετέχει σε όλες τις κορυφαίες συσκέψεις και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, ενώ στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του περιλαμβάνονται και «ειδικές αποστολές». Χαμηλών τόνων θα έχει την ευθύνη για τον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του πρωθυπουργού, αλλά -κυρίως- θα επιχειρεί να εκτονώνει τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις οποτεδήποτε και εάν αυτές προκύπτουν.
Χρύσανθος Λαζαρίδης: Πρόσωπο-κλειδί εδώ και πολλά χρόνια για τον κ. Σαμαρά που εκτιμά την πολιτική του ανάλυση. Κρίσιμος ο ρόλος του τόσο στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής, αλλά και ευρύτερα στη στρατηγική της ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, και τώρα της κυβέρνησης. Συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ. Προτίμησε τον τίτλο του συνεργάτη από αυτό του υπουργού και έτσι έχει την ευκαιρία να…ξεκλέβει ένα δίωρο το μεσημέρι για τον αγαπημένο του καφέ σε γνωστό πεζόδρομο της Αθήνας. Παραμένει η «σταθερά» του «συστήματος Σαμαρά» και αποτελεί τον «μόνιμο» δίαυλο επικοινωνίας της ΝΔ με τους κυβερνητικούς της εταίρους.
Γιώργος Μουρούτης: Η σχέση του με τον κ. Σαμαρά μετράει ήδη μία εικοσαετία, όταν ήταν…αμούστακο παιδί. Ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου, είναι εκ των ανθρώπων που σέβεται ο πρωθυπουργός, όπως και ο ίδιος πρότασσε και προτάσσει την εξυπηρέτηση των προεδρικών στόχων κάθε άλλης προτεραιότητας. Πολλοί λένε ότι είναι ο πιο πιστός συνεργάτης του κ. Σαμαρά και όσοι τον ξέρουν λένε ότι δεν έχει περαιτέρω προσωπικές φιλοδοξίες και δεν θα εκπλήξει εάν η πολιτική του σταδιοδρομία θα ολοκληρωθεί μαζί με εκείνη του Πρωθυπουργού. Θα έχει, μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, την ευθύνη της προβολής του κυβερνητικού έργου, του συντονισμού των επικοινωνιακών συμβούλων των υπουργών και της ενημέρωσης του κ. Σαμαρά για θέματα ΜΜΕ.
Σίμος Κεδίκογλου: Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος και πλέον και υφυπουργός Επικρατείας, το γραφείο του οποίου είναι στο ισόγειο του Μαξίμου, δίπλα από αυτό του κ. Μουρούτη, προκαλεί μέχρι στιγμής θετικά σχόλια. Από πάρα πολύ νωρίς στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν αφήνει αναπάντητο τίποτα και έχει δημιουργήσει, από την πρώτη μέρα, μια καλή χημεία με τους δημοσιογράφους. Κινείται αυστηρά στα όρια που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός.
Δ. Κανελλόπουλος: Πριν λίγες ημέρες του ζήτησε ο κ. Σαμαράς να μετακινηθεί από τα γραφεία της Ν.Δ. στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα αναλάβει ουσιαστικά ρόλο «προσωπάρχη». Διατηρεί φιλική σχέση με τον Πρωθυπουργό εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι σταθερή αξία για τον κ. Σαμαρά που τον εμπιστεύεται απόλυτα.
Γιάννης Μουρμούρας:
Ο καθηγητής Μακροοικονομίας, τις γνώσεις του οποίου εκτιμά πολύ ο κ. Σαμαράς, θα είναι ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του πρωθυπουργού. Σε όλα τα ταξίδια του κ. Σαμαρά στις Βρυξέλλες ήταν παρών και συμμετέχει σε συσκέψεις με σταθερή άποψη περί των οικονομικών. Δεν χαρίζεται και μιλά τη γλώσσα της αλήθειας. Συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου ως υφυπουργός Οικονομικών και προτίμησε να είναι δίπλα στον κ. Σαμαρά, παρά να αξιοποιηθεί στον κρατικό μηχανισμό.