Ενδεικτική των διαθέσεων ως προς την αντιπολιτευτική τακτική που θα ακολουθήσει π ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τις εσωτερικές ισορροπίες που θα επιχειρηθεί να διατηρηθούν, θεωρείται η σύνθεση της «σκιώδους κυβέρνησης», που συγκροτήθηκε κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης το μεσημέρι της Τετάρτης.

Θα ήταν αυτή η κυβέρνηση Τσίπρα;

Παρά ταύτα, τόσο στο εσωτερικό όσο και εκτός κόμματος, η σύνθεση της «ομάδας» προκάλεσε αρκετές απορίες ως προς την αποτελεσματικότητα του σχήματος σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν κυβέρνηση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και οι αναθέσεις θα αφορούσαν υπουργεία και όχι αντιπολιτευτικούς τομείς.

Χωρίς να συνιστά μείζονα έκπληξη, χαρακτηριστική των επιλογών της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται η ανάθεση αρμοδιοτήτων στους δύο καθηγητές οικονομολόγους, κκ. Ευκλ. Τσκαλώτο (Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Γ. Σταθάκη (Πανεπιστήμιο Κρήτης), οι οποίοι ορίστηκαν υπεύθυνοι των τομέων ελέγχου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αντιστοίχως.

Πρώτη σύγκρουση στις προγραμματικές δηλώσεις

Οι επιλογές αυτές εκτιμάται ότι υπερβαίνουν το σκεπτικό διατήρησης εσωτερικών ισορροπιών και εξυπηρετούν περισσότερο τον σκοπό της άσκησης δομικής αντιπολίτευσης, κυρίως δε στους δύο νευραλγικούς τομείς και της επιδιωκόμενης από την κυβέρνηση διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Παρά ταύτα, πολλοί ανέμεναν ότι απέναντι στον κ. Στουρνάρα θα τοποθετείτο ο κ. Σταθάκης.

Θεωρείται πάντως πως με τα δύο αυτά στελέχη η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα θελήσει να δώσει σαφείς ενδείξεις για την ρητορική και την τακτική της ήδη από την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, οπότε και οι κκ. Τσκαλώτος και Σταθάκης θα αντιπαρατεθούν με τους κκ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατηδάκη, αντιστοίχως.

Με «ακτιβιστική» διάθεση στα εργασιακά

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΚΟ το μεσημέρι της Τρίτης και στο περιθώριο της σχετικής συζήτησης εκφράστηκαν και απόψεις πως θα έπρεπε να έχουν γίνει πιο «πολεμικού»« χαρακτήρα επιλογές προσώπων.

Σε πιο υψηλούς τόνους, αντιθέτως, φαίνεται πως αποφασίζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα των εργασιακών, την εποπτεία του οποίου αναλαμβάνει ο κ. Δ. Στρατούλης, ο οποίος δεν φημίζεται για την μετριοπάθεια των τοποθετήσεών του και που – πάντως – εκπροσωπεί κατά μία άποψη την περισσότερο ακτιβιστικού Τύπου αντιπολίτευση.

Οι «Πασοκογενείς» και οι εκπλήξεις

Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι τρία πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ (σε συνδυασμό με τον επίσης προερχόμενο από το ΠαΣοΚ κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Παν Κουρουμπλή), ορίστηκαν τομέαρχες του ΣΥΡιΖΑ και ειδικότερα: η κυρία Σοφία Σακοράφα στον τομέα Εσωτερικών, ο κ. Αλ. Μητρόπουλος στην Διοικητική Μεταρρύθμιση και ο κ. Δ. Τσουκαλάς στον τομέα Προστασίας του Πολίτη.

Μία από τις εκπλήξεις, δεδομένης της αντικειμενικής έλλειψης εμπειρίας, θεωρείται η ανάθεση του τομέα Εξωτερικών στην κυρία Ρένα Δούρου, αντί του κ. Θ. Δρίτσα παρόλο που το συγκεκριμένο στέλεχος κατά το προηγούμενο συμμετείχε στο ΕΣΕΠ. Ο κ. Δρίτσας ορίστηκε τομεάρχης Εθνικής Αμυνας, στη συνεδρίαση της Τρίτης, της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.