Ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το παζλ του νέου κυβερνητικού σχήματος και απομένουν οι τελευταίες συνεννοήσεις και επαφές για να οριστικοποιηθούν τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο υπουργικό συμβούλιο, με Πρωθυπουργό τον κ. Αντ. Σαμαρά που είπε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, ότι «είναι αναγκαία η κυβέρνηση μακράς πνοής».

«Ελπίδα, αρραγής εθνική ενότητα και εμπιστοσύνη ότι με τη βοήθεια του Θεού θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βγει ο λαός μας μια ώρα νωρίτερα από την κρίση. Αυτό θα ζητήσω αύριο από το υπουργικό συμβούλιο, σκληρή δουλειά, για να δώσουμε χειροπιαστή ελπίδα στο λαό μας» είπε ο κ. Σαμαράς προσερχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα τηλεφωνήματα προς τα πρόσωπα που θα αξιοποιηθούν και θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση συνεργασίας δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.
Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής φέρεται να έχει «κλείσει» το όνομα του πρώην υπουργού κ. Ευ. Μεϊμαράκη, αν και μέχρι την τελευταία στιγμή παρέμενε στο τραπέζι το όνομα του αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχει «κλειδώσει» το όνομα του καθηγητή και προέδρου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, κ. Β. Ράπανου για τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Ράπανος που έχει την αποδοχή του ΠαΣοΚ, αλλά όπως διευκρινίζουν κύκλοι της Ιπποκράτους αποτελεί επιλογή του κ. Σαμαρά και δεν πρέπει να ταυτίζεται με το σημερινό ΠαΣοΚ, είναι ένα πρόσωπο που έχει τα εχέγγυα να αναλάβει το δύσκολο έργο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι το όνομα του κ. Γ. Ζανιά ακούστηκε για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα έχει συμμετοχή στην κυβέρνηση. Και αυτό γιατί το ΠαΣοΚ δεν επιθυμεί να αναμειχθεί με κανέναν τρόπο στο πιο «καυτό» υπουργείο της κυβέρνησης, αφήνοντας τον κ. Σαμαρά πλήρη ελευθερία κινήσεων. Είναι πολύ πιθανό ένας από τους υφυπουργούς να είναι ο αναπληρωτής τομεάρχης της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρας.

Το ΠαΣοΚ θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση με οκτώ άτομα, τέσσερις υπουργούς και τέσσερις υφυπουργούς, και σύμφωνα με πληροφορίες θα πρόκειται για πρόσωπα χωρίς προηγούμενη κοινοβουλευτική θητεία, αλλά με αξιόλογα βιογραφικά. Επίσης, δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί κανένας πρώην βουλευτής παρότι κυκλοφόρησαν έντονα τα ονόματα των κ.κ. Κ. Καρτάλη, Δ. Λιτζέρη και Αγγ. Τόλκα – μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι κυκλοφόρησαν σκοπίμως για να «καούν». Στη νέα κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν θα συμμετάσχει ούτε ο κ. Τ. Γιαννίτσης, μολονότι ήταν ένα ένα από τα ονόματα που ανέφερε ως παράδειγμα ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Στην κορυφή της λίστας με τις προτεραιότητες του ΠαΣοΚ βρίσκονται τα υπουργεία Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης, όχι απαραιτήτως με υπουργό τον κ. Ν. Μαραβέγια.

Έτσι, οι διαρροές ότι στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα επιστρέψει εκτός απρόοπτου ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον κ. Φραγκούλη Φράγκο είτε σε θέση αναπληρωτή υπουργού ή υφυπουργού, είναι πολύ πιθανό να μην επαληθευτούν τελικώς.

Στο υπουργείο Εξωτερικών το προβάδισμα φαίνεται ότι έχει ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος,

Όμως μέχρι την τελευταία στιγμή μπορεί να γίνει η ανατροπή και ο κ. Αβραμόπουλος να μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών και ο κ. Παναγιωτόπουλος να αξιοποιηθεί στο Άμυνας.

Στη θέση «κλειδί» του υπουργού Επικρατείας θα οριστεί ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, ο πολιτικός του σύμβουλος, κ. Δ. Σταμάτης, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης δεν θα συμμετέχει στην κυβέρνηση, καθώς ο κ. Σαμαράς τον προορίζει για άλλη σημαντική θέση. Θολό είναι ακόμα το τοπίο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μια θέση που ίσως αναλάβει νέο πρόσωπο.

Τα δυο πρόσωπα που συζητήθηκαν για τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης είναι των κκ. Ι. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη. Εάν το ΠαΣοΚ επιμείνει να παραμείνει στο υπηρεσιακός υπουργός Ανάπτυξης κ. Στουρνάρας, τότε ο κ. Χατζηδάκης θα οριστεί υπουργός Υποδομών και Δικτύων. Υπάρχει και σενάριο, που έχει ελάχιστες πιθανότητες, ο κ. Στουρνάρας να είναι αναπληρωτής του κ. Χατζηδάκη.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα τοποθετηθεί ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ υφυπουργός θα είναι πιθανότατα ο κ. Ηλ. Κονοφάγος (ειδικός για θέματα ενέργειας).

Στο υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι οδεύει ως υπουργός ο καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χρ. Στεφανάδης με υφυπουργό τον κ. Μάριος Σαλμάς και στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα τοποθετηθεί ο κ. Ν. Δένδιας, ενώ θα παραμείνει ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης _πρόταση του ΠαΣοΚ_ο κ. Ναπ. Μαραβέγιας (νυν υπηρεσιακός υπουργός για τον οποίο έχει καλή εικόνα ο κ. Σαμαράς).

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς επιθυμούσε τον δικαστικό κ. Χ. Αθανασίου, για τον οποίο όμως έχει ενστάσεις η ΔΗΜΑΡ, και ως εκ τούτου μάλλον θα οριστεί υπουργός ο κ. Κ. Τζαβάρας.

Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών θα αξιοποιηθεί ο κ. Αντ. Μανιτάκης (ήταν και υπηρεσιακός υπουργός), ενώ ο κ. Αντ. Ρουπακιώτης θα παραμείνει στη θέση του υπουργού Εργασίας, ικανοποιώντας έτσι την επιθυμία του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη.

Για το υπουργείο Παιδείας το προβάδισμα για τη θέση του υπουργού έχει ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος. Για κάποια θέση στο υπουργείο Πολιτισμού ακούγεται η κυρία Λίνα Μενδώνη.
Στο κυβερνητικό σχήμα δεν θα συμμετάσχει η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη.

Όταν συσταθεί το υπουργείο Τουρισμού υπουργός θα οριστεί η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρίσκονται με τον κ. Σαμαρά οι στενοί του συνεργάτες οι κκ. Π. Μπαλτάκος που θα αναλάβει γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου και της κυβέρνησης, Κ. Μπούρας θα είναι ο Διευθυντής του Πρωθυπουργικού γραφείου και Γ. Μουρούτης που θα είναι ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού. Στο πλευρό του κ. Σαμαρά θα βρίσκεται και ο κ. Χρ. Λαζαρίδης σε επιτελική θέση, αλλά και ο καθηγητής κ. Ι. Μουρμούρας (οικονομικός σύμβουλος).