Η αντίστροφη μέτρηση για να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης έχει αρχίσει είναι πλέον θέμα ωρών η γνωστοποίηση της σύνθεσης του νέου υπουργικού σχήματος, μετά και τις συναντήσεις που θα έχει ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς με τους προέδρους του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φ. Κουβέλη.

Παράλληλα θα υπάρχει νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών των κομμάτων, για να οριστικοποιηθεί το κοινό προγραμματικό πλαίσιο με τις άμεσες προτεραιότητες που θα εφαρμόσει το νέο κυβερνητικό σχήμα, καθώς και στα θέματα της επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Κεντρικό σημείο είναι ότι οι τρεις πλευρές συμφώνησαν πως η κυβέρνηση θα είναι μακράς πνοής με χρονικό ορίζοντα τουλάχιστον έως τον Ιούνιο του 2014, οπότε και θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, ενώ προχωρά η συμπλήρωση του παζλ για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Η συζήτηση των αντιπροσωπειών των κομμάτων εξελίχθηκαν ικανοποιητικά από κάθε πλευρά το βράδυ της Τρίτης και επιτεύχθηκε σύγκλιση στα περισσότερα ζητήματα με εξαίρεση τη φορολογία των επιχειρήσεων και τον εκλογικό νόμο.

Για τον εκλογικό νόμο, το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για καθιέρωση απλής αναλογικής δεν έχει υποστηρικτές, με τη ΝΔ να είναι επιφυλακτική, με αποτέλεσμα να παραπεμφθεί για συζήτηση σε άλλο χρόνο.

Όπως ήταν λογικό, στα πλαίσια της εξεύρεσης κοινού τόπου μεταξύ τριών διαφορετικών κομμάτων, έγιναν και υποχωρήσεις για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Κυρίως η ΝΔ έβαλε νερό στο κρασί της, τηρώντας μια πιο ήπια προσέγγιση π.χ. στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, ενώ δεν είναι απόλυτη στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο.

Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, μάλλον θα μετατεθεί για το μέλλον η επιθυμία της ΝΔ να καταργηθεί ο νόμος Ραγκούση για την ιθαγένεια.

Πολλά ήταν τα σημεία συμφωνίας των τριών πλευρών, εκτός από την επαναδιπραγμάτευση.

Συμφωνούν να σταματήσουν οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, να καταργηθεί το «χαράτσι» στα ακίνητα και να αντικατασταθεί από ένα λογικό τέλος και να υιοθετηθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.

Διαφωνούν στο θέμα της φορολογίας, αφού η ΝΔ ζητά μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση του συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα και θέτει ως ανώτατο όριο το 32%, ενώ η ΔΗΜΑΡ υποστηρίζει την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων και τη διατήρηση στα σημερινά επίπεδα των φορολογικών συντελεστών.

Οι άμεσες προτεραιότητες του νέου κυβερνητικού σχήματος, όπου στην κορυφή βρίσκεται η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου με παράλληλη τήρηση των δεσμεύσεων που έχει υπογράψει η χώρα με τους πιστωτές, είναι:

· Να διασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ

· Η ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων

· Προσπάθεια αλλαγών στο πεδίο των εργασιακών που επιδεινώθηκαν με βάσει και το μνημόνιο

· Να επιταχυνθούν οι ενέργειες για να προωθηθεί η ανάπτυξη

· Να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις

· Να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση

· Η άμεση τόνωση της αγοράς με ρευστότητα

· Να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα για να στηριχθούν οι άνεργοι

· Να αυξηθεί η απασχόληση μέσω της επανεκκίνησης μεγάλων έργων υποδομής

· Να αξιοποιηθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών πηγών