«Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς θα ήταν να έχουμε συμβάλλει στην συγκρότηση κυβέρνησης», σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς, καταδεικνύοντας τις προθέσεις του κόμματός του ως προς την επόμενη ημέρα των εκλογών. Έτσι, συνεδριάζει από τις 12:00 η Εκτελεστική Επιτροπή και στις 17:30 η Κεντρική Επιτροπή για τον καθορισμό των μετεκλογικών κινήσεων.

Η διατήρηση των δυνάμεων της ΔΗΜΑΡ παρά την συμπίεση που υπέστη από την ανερχόμενη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ, σκόρπισε χαμόγελα ικανοποίησης στους επιτελείς του κ. Φ. Κουβέλη, οι οποίοι δήλωναν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα συνολικά συνιστά σαφή εντολή των πολιτών για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είπε ότι «οι πολίτες ζήτησαν κυβέρνηση, η οποία θα εγγυηθεί την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου», δίνοντας το στίγμα των πολιτικών προθέσεών του εν όψει των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν στο πλαίσιο της συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας.

Εκ των πραγμάτων δε, ο ρόλος της ΔΗΜΑΡ αποκτά ειδικό βάρος καθώς θα μπορούσε να αποτελέσει τον απαραίτητο εκείνο όρο ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκλιση μεταξύ ΝΔ και ΠαΣοΚ και να ξεπεραστούν τα εμπόδια που ορθώνονται μετά και την δήλωση του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι το κόμμα του δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση από την οποία θα απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πιέσεις που ασκούνται στην χώρα από τους εταίρους, αλλά και ο κίνδυνος να βυθιστεί η χώρα εκ νέου στην αβεβαιότητα λόγω της αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης, θεωρούν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, θα ωθήσουν τις εξελίξεις στις απαραίτητες υπερβάσεις και συγκλίσεις.

Όπως μάλιστα επισημαίνουν, το κόμμα τους δεν θέτει προαπαιτούμενα ξεκαθαρίζοντας ότι η εντολή των ελλήνων πολιτών είναι γίνουν εκείνες οι ενέργειες οι οποίες απαιτούνται ώστε να μην διακινδυνεύσει η χώρα την παραμονή της στο ευρώ.

Παράλληλα, ωστόσο, τονίζουν ότι η εντολή των πολιτών είναι να υπάρξει αποδέσμευση από τους δυσμενείς όρους του μνημονίου μέσω διαπραγματεύσεων και επιμένουν ότι ως προς το κρίσιμο αυτό ζήτημα οι διαθέσεις των ευρωπαίων, όπως καταγράφηκαν και κατά τις επαφές που είχε προσφάτως στις Βρυξέλλες ο κ. Κουβέλης, επιτρέπουν την αισιοδοξία. Στο πλαίσιο αυτό η ΔΗΜΑΡ θα προσέλθει στις διερευνητικές επαφές με εποικοδομητικό πνεύμα και διάθεση να υπάρξει λύση. «Θα εργαστούμε για να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση, σταθερή και αποτελεσματική με προοδευτικό πρόγραμμα και φερέγγυα, το τονίζω, πρόσωπα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η Δημοκρατική Αριστερά «χωρίς λευκή επιταγή προς κανένα», θα προσέλθει στις συνταγματικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών και «θα εργαστεί με υπευθυνότητα και συνέπεια για την ενότητα του λαού μας στις κρίσιμες για το έθνος στιγμές».