Σενάρια επί σεναρίων επικρατούν στον Γερμανικό Τύπου αναφορικά με τις Ελληνικές Εκλογές και ιδιαίτερα το ενδεχόμενο να επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πιθανότητα που χαρακτηρίζεται «απολύτως ρεαλιστική» ενώ το Spiegel υποστηρίζει ότι «είναι δυνατή μια σαρωτική νίκη». Τα σενάρια φθάνουν μέχρι την ολοκληρωτική διάλυση της Ευρωζώνης, ενώ η γερμανική έκδοση των Financial Times (FTD) αποκαλεί τον Αλ. Τσίπρα ως «ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη»

Οι FDT σε άρθεο τους αναφέρονται στις προετοιμασίες των υπουργείων και των Κεντρικών Τραπεζών και των επιχειρήσεων εν όψει της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ:

«Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις στις αγορές, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ και της ευρωζώνης, όπως ο Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος ακύρωσε την μετάβασή του στην Σύνοδο Κορυφής του G20 στο Μεξικό, ετοιμάζονται για έκτακτες συσκέψεις το βράδυ της Κυριακής. Η Καγκελάριος Μέρκελ μετέθεσε χρονικά την αναχώρησή της για το Μεξικό για τα μεσάνυχτα της Κυριακής, μετά δηλαδή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα. Από κύκλους της Ευρωζώνης λέγεται ότι υπάρχει προετοιμασία για διάφορα σενάρια έκτακτης ανάγκης, όπως π.χ. η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων από την Ελλάδα ή η παύση των πληρωμών σε μετρητά. Επισήμως, πάντως, λέγεται ότι πρέπει να αποτραπεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ υπάρχει ετοιμότητα και για παραχωρήσεις στο πακέτο βοήθειας. Αυτό που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό είναι η αναστολή αποπληρωμής του χρέους, όπως απειλεί να κάνει ο Τσίπρας.

Οι ανησυχίες εκτείνονται και εκτός Ευρώπης, με την New York Stock Exchange (NYSE) να αποστέλλει εμπιστευτικό E-Mail στις επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500, στο οποίο δίδονται ενδελεχείς οδηγίες για την περίπτωση διάσπασης της ευρωζώνης. Από την πλευρά τους οι γερμανικές τράπεζες προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από τον χώρο του κοινού νομίσματος. Όσον αφορά τους επενδυτές, αυτοί έδειξαν χθες την ανησυχία τους κυρίως για την Ισπανία, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας σε επίπεδα ρεκόρ (6,998% για τα δεκαετή ομόλογα), ενώ ο οίκος πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s υποβίβασε τα ομόλογα της Ισπανίας κατά τρεις βαθμίδες, μία μόνο σκάλα πάνω από το επίπεδο των «σκουπιδιών». Πιέσεις ασκήθηκαν και στα ιταλικά ομόλογα».

Τρία σενάρια

Σε άλλο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρεται στα τρία πιθανα -κατά την άποψή της- σενάρια μετά τις ελληνικές εκλογές:

«Αν στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής επικρατήσει καθαρά ο ΣΥΡΙΖΑ και καταγγείλει τις συμφωνίες με τους διεθνείς δανειστές, θα είναι δύσκολο για τις κυβερνήσεις της υπόλοιπης ευρωζώνης να εφαρμόσουν πολιτικά τις υποσχέσεις τους για την παροχή βοήθειας προς τη χώρα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να εξαναγκαστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ενώ και οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να κρατήσουν το ευρώ. Είναι όμως πιθανή μία αλληλουχία γεγονότων, η οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα στην επανεισαγωγή της Δραχμής. Σε αυτήν την περίπτωση οι περισσότεροι ειδικοί υπολογίζουν ότι, έστω και με βαριά καρδιά, τα κράτη της ευρωζώνης θα προχωρήσουν σε μία κοινότητα χρέους και η ΕΚΤ θα παρέμβει με αγορές ομολόγων, μειώσεις επιτοκίων και χορήγηση ρευστότητας, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση των αγορών και η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες. Αν κάτι τέτοιο δεν συμβεί, δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση κατάρρευσης όλης της νομισματικής ενωσης. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια:

Σενάριο Πρώτο: Όλα βαίνουν καλώς. Ο Αντώνης Σαμαράς κερδίζει τις εκλογές, σχηματίζει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ και ανακοινώνει την πρόθεσή του να αναδιαπραγματευτεί το πακέτο βοήθειας με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επισήμως από την ΕΕ λεγόταν πριν από τις εκλογές ότι οι Έλληνες πρέπει να τηρήσουν τα υπεσχημένα. Στο παρασκήνιο όμως διεξάγονταν συνομιλίες για το πώς η ελληνική απαίτηση θα μπορούσε να ικανοποιηθεί. Οι εκπρόσωποι της τρόικα ταξιδεύουν στην Αθήνα και διαπιστώνουν ότι το πακέτο βοήθειας δεν έχει εφαρμοστεί λόγω της μακράς προεκλογικής περιόδου, με αποτέλεσμα να πρέπει να εκπονηθεί νέο σχέδιο. Η Ελλάδα θα λάβει περισσότερο χρόνο, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος, ενώ ο Σαμαράς ως αντάλλαγμα θα υποσχεθεί περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Επιπλέον, η Ελλάδα λαμβάνει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ. Καταρχήν δεν θα αποφασιστεί περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους, το οποίο θα συνεπαγόταν στους ευρωπαίους φορολογουμένους κόστος 60 με 90 δισ. ευρώ. Το σχέδιο εγκρίνεται από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Ιουνίου. Οι αγορές δεν πείθονται πλήρως και αναμένουν την προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει ένα ποιοτικό άλμα όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την σταθερότητα της ευρωζώνης.

Σενάριο δεύτερο: Η Ελλάδα αποχωρεί από την ευρωζώνη. Αμέσως μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ευρώ αρχίζει να χάνει σε αξία στα χρηματιστήρια της Ωκεανίας. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπενθυμίζουν το επόμενο πρωί στην Ελλάδα ότι πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της, ενώ στις χρηματαγορές παγκοσμίων σημειώνεται μεγάλη πτώση. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας ανεβαίνει στα ύψη, ενώ η ΕΚΤ παρεμβαίνει προσπαθώντας να συγκρατήσει την αυξητική τάση. Στην Ελλάδα οι πολίτες αδειάζουν τους λογαριασμούς τους και τα αποθέματα των μηχανημάτων αυτομάτων αναλήψεων. Η Κύπρος ζητά να εισέλθει στον μηχανισμό βοήθειας και από την Πορτογαλία και την Ισπανία φεύγουν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια. Στην απαίτηση του Τσίπρα για την κατάργηση των μέτρων λιτότητας και τη μη αποπληρωμή των επιτοκίων, οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης απαντούν ότι θέλουν γραπτή δέσμευση για την επίτευξη των στόχων και απορρίπτουν την μη αποπληρωμή των τόκων. Ο Τσίπρας αποχωρεί άπρακτος. Εν τω μεταξύ ετοιμάζεται σχέδιο θωράκισης της Ευρώπης από την αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας επιμένει στα αιτήματά του, για να λάβει την απάντηση από την Μέρκελ και τον Ολλάντ ότι οι απαιτήσεις της Ελλάδας δεν μπορούν να γίνουν πολιτικά αποδεκτές από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Ο Τσίπρας δεν έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει Σχέδιο Β, δηλαδή η ανακοίνωση μίας τραπεζικής ένωσης με κοινή επιτήρηση και διασφάλιση των καταθέσεων, καθώς και ένα ταμείο αποπληρωμής των παλιών χρεών της τάξης των 2 τρισ. Ευρώ. Η ΕΚΤ αποφασίζει να αποκόψει την Ελλάδα από το ευρωσύστημα. Η Ευρώπη ουσιαστικά αποκόπτει την Ελλάδα από το κοινό νόμισμα, υπόσχεται όμως να της παρέχει βοήθεια, αφού η χώρα θα παραμείνει εντός της ΕΕ. Οι ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται ανακουφισμένοι για τις εξελίξεις, ενώ το κόστος εξόδου της Ελλάδας για την ΕΚΤ, την ευρωζώνη και το ΔΝΤ ανέρχεται σε 225 δισ. ευρώ.

Τρίτο σενάριο: Η ευρωζώνη αποσυντίθεται. Στην Ελλάδα κερδίζει τις εκλογές ο Τσίπρας και ανακοινώνει ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετεί πλέον τα χρέη της. Η Μέρκελ και ο Ολλάντ κρίνουν ότι είναι αδύνατον να συνεχιστεί η περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στην Ελλάδα εισάγεται η δραχμή μέσω της ειδικής σήμανσης των χαρτονομισμάτων του ευρώ και επιβάλλονται συνοριακοί έλεγχοι και έλεγχοι στην μετακίνηση των κεφαλαίων. Από φόβο για τις εξελίξεις οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί και οι Ισπανοί αποσύρουν μαζικά τις καταθέσεις τους. Στις 28 Ιουνίου η Μέρκελ και ο Ολλάντ αρνούνται να εγγυηθούν πανευρωπαϊκά για τις καταθέσεις, ενώ δεν συμφωνούν και στην χρηματοδότηση του Νότου μέσω ενός μηχανισμού βοήθειας, ο οποίος κατά 90% να χρηματοδοτείται από την Γαλλία και την Γερμανία. Επιπλέον, απορρίπτουν την έκδοση ευρω-ομολόγων. Η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία κλείνουν διαδοχικά τις τράπεζές τους και εισάγουν περιορισμούς στην μετακίνηση των κεφαλαίων. Οι διεθνείς επενδυτές αποσύρουν τις επενδύσεις τους από την Ελλάδα και, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες διατήρησης ενός πυρήνα κρατών του Βορρά της Ευρώπης στο κοινό νόμισμα, η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφασίζει την επιστροφή στα εθνικά νομίσματα τον ερχόμενο Οκτώβριο. Το νέο γερμανικό μάρκο ανατιμάται κατά 20%, ενώ η ιταλική λίρα και η ισπανική πεσέτα υποτιμώνται κατά το ίδιο ποσοστό. Οι γερμανικές τράπεζες χάνουν συνολικά 2 τρις ευρώ από απαιτήσεις τους σε άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Τα «σφραγισμένα ευρώ»

Αλλο άρθρο των FTD, πιθανολογεί για τις εξελίξεις μια ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ:

«Το πόσο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τους Έλληνες θα εξαρτηθεί από την πειθαρχία που θα επιδείξουν οι πολίτες και από την ετοιμότητά τους να αποδεχθούν τις δοκιμασίες μίας τέτοιας μετάβασης. Εξίσου σημαντική θα είναι η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να διαμορφώσει την διαδικασία όσο το δυνατόν καλύτερα σε κοινωνικό επίπεδο και να δώσει στο λαό προοπτική. Οι ειδικοί από τράπεζες και από εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η γαλλική σχολή IESEG θεωρούν όλα τα ενδεχόμενα δυνατά, από την ελεγχόμενη μετάβαση στο νέο νόμισμα με την βοήθεια της ΕΕ μέχρι και την χαοτική χρεοκοπία, στην οποία η οικονομία θα καταρρεύσει και η δημόσια τάξη θα διασαλευθεί.

Κατά τη μετάβαση της Ελλάδας στην Δραχμή, οι τράπεζες θα μείνουν κλειστές και οι λογαριασμοί σε ευρώ θα παγώσουν, με την εξαίρεση όσων ανήκουν σε αλλοδαπούς. Τα χρήματα στους λογαριασμούς θα μετατραπούν σε δραχμές. Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί δραστικά, δίδοντας την ευκαιρία σταθεροποίησης του ισοζυγίου εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας. Προκειμένου να αποτραπεί η μαζική ανάληψη καταθέσεων, η κυβέρνηση ενδεχομένως αποφασίσει να παγώσει προσωρινά τους τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ θα επιβληθούν και περιορισμοί στη μετακίνηση των κεφαλαίων. Μέχρι να τυπωθούν τα νέα χαρτονομίσματα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα παλιά, τα οποία θα φέρουν ειδική σήμανση, ενώ θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των Ευρώ.

Η εμπειρία όμως δείχνει ότι όλα αυτά δεν γίνονται χωρίς αναστάτωση. Εδώ και αρκετό καιρό αποσύρονται καταθέσεις από τις ελληνικές τράπεζες και φυλάσσονται αλλού. Οι πολίτες προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να πρέπει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να πληρώνουν αγαθά και υπηρεσίες μόνον με «σκληρό νόμισμα», ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί η περίπτωση να παρατηρηθούν φαινόμενα μαύρης αγοράς. Αυτά όλα θα αλλάξουν όταν θα υπάρχουν σαφή δείγματα πως με το νέο νόμισμα η οικονομική δραστηριότητα θα ομαλοποιηθεί και θα βελτιωθεί η οικονομική και κοινωνική κατάσταση του πληθυσμού».

«Τσίπρας, ο πιο επικίνδυνος άνθρωπος στην Ευρώπη»

Αλλο άρθρο των FTD αποκαλεί τον Αλέξη Τσίπρα ως τιν «δυναμιτιστή της Ευρώπης»:

«Η λαχτάρα για αλλαγή ξεπερνά κατά πολύ τα γνωστά συνθήματα της Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας το ξέρει καλά. Ο ίδιος βιάζεται να αναρριχηθεί στην εξουσία. Ο νέος σταρ της ελληνικής πολιτικής σκηνής –μερικοί λένε πως είναι ο πιο επικίνδυνος Ευρωπαίος- κηρύσσει την καλή αγγελία πως η Ελλάδα θα πει όχι στους δανειστές, θα πει όχι στα μέτρα λιτότητας, αλλά δεν θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη. Αυτό είναι ο τετραγωνισμός τού κύκλου.

Μόνο λίγες μέρες μένουν μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές στην Ελλάδα την ερχόμενη Κυριακή. Η Ισπανία πρόκειται να μπει στον μηχανισμό στήριξης, η Κύπρος είναι λίγο πριν την οικονομική κατάρρευση, η σιδηρά καγκελάριος για πρώτη φορά μοιάζει διατεθειμένη να αποκλίνει από την αυστηρή και απαρέγκλιτη δημοσιονομική πειθαρχία.

Όλα αυτά ευνοούν τον Τσίπρα, που έχει και άλλους άσους στο μανίκι του: Είναι μόνο 37 χρονών, δεν είναι διεφθαρμένος και λέει αυτό που θέλουν να ακούσουν οι Έλληνες. Εκτός αυτού ήταν από την αρχή κατά των μέτρων λιτότητας.

Με τον Τσίπρα η ριζοσπαστική Αριστερά ήρθε δεύτερη στις τελευταίες εκλογές, αν και μέχρι τότε συγκέντρωνε ποσοστό μικρότερο του 5%. Ο Τσίπρας είναι αυτός που κάνει την Ευρώπη να τρέμει, αυτός που θα μπορούσε όλα να τα αλλάξει. Εάν πάρει στα χέρια του την εξουσία – ένα καθ΄ όλα ρεαλιστικό σενάριο – η Ελλάδα κινδυνεύει να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη. Η νίκη του στις εκλογές θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση στην Ευρώπη – και να οδηγήσει σε κατάρρευση τη νομισματική ένωση.

Η Χίος είναι μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τσίπρα πριν την κάθοδό του στην Αθήνα. Κι εδώ η διαφθορά έχει αφήσει τα ίχνη της: Μεγάλα κατασκευαστικά έργα που ανέλαβαν εργολάβοι, ευνοούμενοι των δύο μεγάλων κομμάτων και που δεν τελείωσαν ποτέ. Το νέο λιμάνι, που η κατασκευή του συγχρηματοδοτήθηκε με χρήματα της ΕΕ, παραμένει μετά από δέκα χρόνια ανολοκλήρωτο. Όπως και η επέκταση του Νοσοκομείου.

Ποιο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Το πρώτο που ζητά είναι η ακύρωση του μνημονίου. Επίσης να μην ισχύσει ο κατώτατος μισθός και να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας. Ακόμα να μην ισχύσει ο νέος φόρος ακινήτων και να μειωθεί ο ΦΠΑ. Χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία τού κράτους από τη φορολόγηση των πλουσίων. Τις ελληνικές Τράπεζες θέλει να τις κρατικοποιήσει. Επίσης εταιρείες που έχουν ήδη ιδιωτικοποιηθεί, όπως ο ΟΤΕ που είναι κατά 40% στα χέρια της Deutsche Telekom, θέλει να τις κρατικοποιήσει εκ νέου.

Το 29% των Ελλήνων πιστεύουν πως ο Τσίπρας θέτει σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη. Αλλά το 35% έχει καλή γνώμη για τον ίδιον. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που δίνει και πάλι ελπίδα στους Έλληνες», λέει ο πολιτικός επιστήμονας Γεράσιμος Μοσχονάς. «Δεν υπάρχουν απλές λύσεις», λέει ο Τσίπρας. Αλλά ένα πράγμα δεν λέει στις προεκλογικές του ομιλίες: πού θα βρεί τα χρηματα για να πληρώσει μεγαλύτερες συντάξεις και μεγαλύτερους μισθούς»

«Ο συνασπισμός των προθύμων»

Τέλος, άρθρο της ηλεκτρονικής έκδοσης του Spiegel, αναφέρεται στην πιθανότητα να κατορθώσει να εκλεγεί «ένας κυβερνητικός συνασπισμός των προθύμων», δηλαδή της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ:

«Αυτό που μέχρι πρότινος ήταν αυτονόητο, εξελίχθηκε σε πολιτικό στόχο. Πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, τις δεύτερες εντός έξι εβδομάδων, τίποτα δεν φαίνεται σίγουρο ακόμα στην Ελλάδα – ούτε ακόμα και η παραμονή στην ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό έγκειται κυρίως στον αριστερό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με την αυστηρή του απόρριψη των προγραμμάτων λιτότητας βαδίζει σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΕ. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να δημοσιοποιηθούν δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ισχυρότερη δύναμη. Σύμφωνα με φήμες, που κυκλοφορούν στις συντάξεις των ελληνικών εφημερίδων μάλιστα, είναι δυνατή και μια σαρωτική νίκη.

Εξαρτώμενο από το ποσοστό των ψήφων το οποίο θα λάβουν τα κόμματα χωρίς κοινοβουλευτική εντολή, το ποσοστό θα μπορούσε να αρκέσει ακόμα και για μια πλειοψηφία. Κατά τα άλλα, η μετριοπαθής Δημοκρατική Αριστερά θα μπορούσε να αποτελέσει έναν κυβερνητικό εταίρο για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Σχεδόν δυόμισι χρόνια αφότου η Ελλάδα αναγκάστηκε να ζητήσει ως πρώτη χώρα της ΕΕ δανειακή βοήθεια από τους εταίρους της, θα αναλάμβανε έτσι τη διακυβέρνηση ένας δηλωμένος πολέμιος της λιτότητας. Αυτό θα προκαλούσε νέες αβεβαιότητες στις νευρικές χρηματαγορές, οι οποίες ήδη επεξεργάζονται την πρόσφατη αίτηση βοήθειας της Ισπανίας.

Οι αρθρογράφοι παραθέτουν και δηλώσεις του Γιάννη Κουτσομύτη, γιου του γνωστού σκηνοθέτη: »’Η ΕΕ είναι κάτι πάρα πολύ για τους περισσότερους Έλληνες. Στη χώρα επικρατεί μεγάλη έλλειψη γνώσης για το τι σημαίνει να είναι κανείς μέλος της ευρωζώνης. Σ’ αυτό ευθύνεται και ο δικός μας κλάδος. Η τηλεόραση μετέδωσε πολύ λίγα πράγματα στο παρελθόν για την εξέλιξη στην ευρωπαϊκή οικονομία ή για την είσοδο της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, που έφερε τις ελληνικές επιχειρήσεις σε δύσκολη θέση».

Ο ανταποκριτής συνομιλεί επίσης με τον οδηγό ταξί Πέτρο Ευαγγελίδη: »’Πληρώνω ευχαρίστως περισσότερα χρήματα στο κράτος, στην πραγματικότητα δεν είμαι Αριστερός. Ωστόσο, την Κυριακή θα ψηφίσω τους κομμουνιστές, οι οποίοι ζητούν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την ΕΕ. Ο λόγος είναι ότι η Γερμανία, ούτως ή άλλως, θα δώσει ένα νέο δάνειο στην Ελλάδα για να μην υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις, εκτός αυτού ο δικομματισμός μας έφερε σ’ αυτό το σημείο».

Πολλοί σκέφτονται όπως ο Ευαγγελίδης, γράφουν οι δημοσιογράφοι του Spiegel: Ο θυμός τους για τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία και το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερος από τη ανησυχία τους για την απώλεια του ευρώ, το οποίο σύμφωνα με δημοσκοπήσεις μια ευρεία πλειοψηφία θέλει να διατηρήσει. Όμως η ΝΔ είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ο πιθανότερος νικητής των εκλογών και στο τέλος θα μπορούσαν να αρκέσουν τα ποσοστά για έναν κυβερνητικό συνασπισμό και με τον χρόνιο αντίπαλό της, το ΠΑΣΟΚ.

Ωστόσο σταθερότητα δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί κανείς με κανένα τρόπο γι’ αυτόν τον σχηματισμό. Ο επικεφαλής της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έκανε ήδη στροφή 180 μοιρών για το πρόγραμμα λιτότητας. Εκτός αυτού, οι συντηρητικοί δεν έχουν καμία εμπειρία όσον αφορά τη συνεργασία τους με το ΠΑΣΟΚ – εξαιρουμένων των λίγων μηνών της πρόσφατα συκροτηθείσας υπό πίεση μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται υπό ακόμα μεγαλύτερη πίεση. Οι Σοσιαλιστές πληρώνουν πικρά την υποστήριξή τους στο πρόγραμμα λιτότητας, ενώ την Κυριακή θα μπορούσαν να μειώσουν το ποσοστό τους ακόμα και σε μονοψήφιο αριθμό. Ο Βενιζέλος τόνισε προληπτικά για μια ακόμα φορά ότι το κόμμα του »δεν θα καταστραφεί με κανένα τρόπο, αλλά θα αναγεννηθεί».

Θα υπάρξει πράγματι έξοδος από το ευρώ; »Οι πιθανότητες είναι 50-50», όπως δηλώνει ο φιλοευρωπαϊστής Κουτσομύτης. Τουλάχιστον, ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να εμφανίζει τα πρώτα σημάδια διάλυσης. Την Τρίτη ένα στέλεχος του ανακοίνωσε την αποχώρησή του – με την αξιοσημείωτη αιτιολογία ότι ο συνασπισμός θα ήταν »η καταστροφή» της Ελλάδας.

Ο Κουτσομύτης καταλαβαίνει τον θυμό των ξένων για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις. «Το κάθε ένα ξεχωριστά από τα μέλη της τρόικας είναι οργισμένο», λέει. Όμως καταλαβαίνει και τους συμπατριώτες του, οι οποίοι αισθάνονται ταλαιπωρημένοι από την κρίση – κυρίως από τη Γερμανία. Αντί για τον δημοσιονομικό Επίτροπο θα έπρεπε να έρθουν στη χώρα κορυφαίοι γερμανοί πολιτικοί και να εξηγήσουν τα αιτήματά τους, όπως πιστεύει ο Κουτσομύτης. «Αντ’ αυτού εκδίδουν μόνο ανακοινώσεις από το Βερολίνο» λέει. Τώρα που οι περικοπές οδηγούν σε μια αυξημένες κοινωνικές ανάγκες, η Γερμανία πρέπει να στείλει κάτι άλλο: ανθρωπιστική βοήθεια. «Αν την Κυριακή έχουμε μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση, αυτό πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα» τονίζει».