Συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung έδωσε η ελληνίδα συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, στην οποία δηλώνει οτι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση στον κόσμο γιατί είναι μια χώρα ταυτόχρονα «αριστερή» και «ακραία συντηρητική». Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει:

Η τελευταία συνομιλία της Σώτης Τριανταφύλλου με τον δημοσιογράφο της εφημερίδας ήταν το 2009, όταν «πιστέψαμε ότι μετά τα καταστροφικά χρόνια της ΝΔ στην εξουσία θα βιώναμε ένα νέο σοσιαλδημοκρατικό κύμα». Σήμερα που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η συγγραφέας τονίζει ότι το πρώτο Μνημόνιο ήταν απαράδεκτο, επειδή τα μέτρα του ήταν πολύ άδικα. Σε ό, τι αφορά το δεύτερο πακέτο διάσωσης, «η κυβέρνησή μας δεν εφήρμοσε ποτέ τα μέτρα». Ο κόσμος πιστεύει ότι αιτία της μίζερης κατάστασης είναι τα πακέτα διάσωσης. «Αυτό, όμως, δεν ισχύει. Αιτία είναι μία πολιτική, η οποία δεν εφήρμοσε ποτέ μεταρρυθμίσεις. Αιτία είναι ο γραφειοκρατικός μηχανισμός και η στάση της μη σύγκρουσης. Αιτία είναι η ανοησία και η δειλία» λέει.

Ο λαός είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων, τονίζει η συγγραφέας. «Αλλά η διαπλοκή είναι πολύ εκτεταμένη. Το σύστημα είναι μπλοκαρισμένο». Λέγεται, προσθέτει, ότι σε μία δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αλλά η Ελλάδα έχει εγκλώβιστεί σε πλήρες αδιέξοδο.

Οι νέες εκλογές θα έχουν διαφορετική έκβαση σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαίου, πιστεύει. Η επιλογή είναι μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των υπολοίπων. Οι περισσότεροι Έλληνες είναι μικροαστοί, θέλουν σταθερότητα και τάξη. Και η εξέγερση συγκαταλέγεται, ωστόσο, στις ελληνικές αξίες. «Είμαστε μία περίεργη χώρα: Μία αριστερή κοινωνία, η οποία είναι ταυτόχρονα ακραία συντηρητική. Πιστεύω ότι αποτελούμε μοναδικό φαινόμενο παγκοσμίως. Ο Τσίπρας πιστεύει ότι ο συμβιβασμός αποτελεί προδοσία, θεωρεί την ΕΕ κακή λέσχη των μονοπωλίων. Αλλά και ο ίδιος είναι λαϊκιστής, δεν θα επέρριπτε ποτέ την ευθύνη στο λαό» λέει.

Ασφαλώς και φέρει ευθύνη ο λαός, τονίζει η ελληνίδα συγγραφέας. «Αλλά είμαστε πολιτικά ανώριμοι. Είμαστε κάπως σαν τους Αμερικανούς:Ένας μεγάλος παιδικός σταθμός, μία κοινωνία ανώριμων παιδιών» λέει.

Η ίδια πιστεύει ότι υπάρχει ελπίδα, αλλά επιμένει ότι η χώρα χρειάζεται χρόνο για να φέρει σε πέρας αυτά που πρέπει, περίπου 2 δεκαετίες. «Οι τελευταίες εκλογές ήταν ένα καταπληκτικό μάθημα για όλους μας. Εάν δεν προσέξουμε, θα γιγαντωθούν τα πολιτικά άκρα και θα μας φάνε ζωντανούς» σημειώνει.

Η Τριανταφύλλου θεωρεί μεν ότι η δημοκρατία κινδυνεύει, αλλά και ότι δεν είναι αργά να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις. Τα κόμματα αρχίζουν σιγά σιγά να αλλάζουν. «Ελπίζουμε ασφαλώς σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας» λέει. Ειδικότερα όσον αφορά την άνοδο της Χρυσής Αυγής, η συγγραφέας υποστηρίζει ότι πρέπει να χάσει το έρεισμα, στο οποίο στηρίχθηκε η άνοδός της, η έλλειψη τάξης και ασφάλειας στους δρόμους της χώρας. Οι Έλληνες έχουν πάντως μία ιδιαίτερη άποψη για τη δημοκρατία, επικρίνει: «Πιστεύουν ότι δημοκρατία είναι η ελευθερία να κάνει κανείς ό, τι θέλει».

Σχετικά με τον βραβευμένο με νομπελίστα ποιητή Γκίντερ Γκρας, ο οποίος προσφάτως έγραψε ένα ποίημα υπέρ της Ελλάδας με τον τίτλο «Η ντροπή της Ευρώπης», η Τριανταφύλλου εκφράζει το θαυμασμό της για το πρόσωπό του, εκφράζει, ωστόσο, την άποψη ότι πρόκειται για λαϊκιστή, ο οποίος έχει μία υπεραπλουστευμένη άποψη για τον κόσμο.

Αναφερόμενη στις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», η Τρανταφύλλου χαρακτηρίζει τη Κριστίν Λαγκάρντ «ασόβαρη», δηλώνει, όμως, σοκαρισμένη από την επίθεση Ελλήνων στο facebook της με διάθεση λυνσταρίσματος. «Η κυρία Λαγκάρντ θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτική, η θέση της απαιτεί περίπλοκη διπλωματία» λέει.

Σχολιάζοντας τη ζωή σήμερα στην Αθήνα, η συγγραφέας λέει ότι η πόλη ήταν κάποτε καταπληκτική και ότι για τους νέους ανθρώπους πρόσφερε πάρα πολλά. «Τώρα, όμως, οι νέοι είναι άνεργοι και η Αθήνα έγινε Βαλκάνια» καταλήγει.