από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 

Νίκος Δήμου: Σκεφτόμαστε με το θυμικό

Συνέντευξη του γνωστού συγγραφέα στο περιοδικό «Der Spiegel»
Νίκος Δήμου: Σκεφτόμαστε με το θυμικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Ερώτηση: Κύριε Δήμου, έχετε ασχοληθεί με την ψυχή των Ελλήνων όσο κανείς άλλος. Ξέρετε την ανατομία της. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική ψυχή σήμερα;

Απάντηση: Το κυρίαρχο αίσθημα είναι η αβεβαιότητα. Οι Έλληνες δεν αισθάνονται πλέον σιγουριά, κι αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιστορία τους. Έχουν υποφέρει πολύ. Αλλά η αβεβαιότητα οδηγεί και στην επιθετικότητα. Σ’ εμάς τους Έλληνες αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας: Εξηγούν και στηρίζουν κατά κάποιον τρόπο την ανασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό δεν σκεφτόμαστε μόνο με το μυαλό και με τη λογική, αλλά και με το θυμικό. Θα πρέπει πάντοτε να έχετε κατά νου ότι οι Έλληνες από την αρχαιότητα χαρακτηρίζονταν «παιδιά» από τους αιγύπτιους σοφούς. Αλλά αυτή η ανωριμότητα ενέχει και ένα είδος ομορφιάς.

Ερώτηση: Και πιστεύετε πράγματι ότι η ελληνική ιστορία καθορίζει μέχρι σήμερα τη συμπεριφορά των συμπατριωτών σας, ειδικά τώρα εν μέσω κρίσης;

Απάντηση: Ναι, ασφαλώς, οι Νεοέλληνες θα υποφέρουν πάντοτε υπό το βάρος όσων δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες, επειδή δεν μπορούν ούτε να τα ξεχάσουν ούτε να τα ξεπεράσουν. Η θέση μου είναι ότι ο Έλληνας έζησε ένα πολιτιστικό σοκ λόγω του ότι τον 19ο αιώνα μέσα σε λίγα χρόνια ‘εκτοξεύτηκε’ από τη φεουδαρχική κατάσταση στη νεωτερικότητα. Κάπου μεταξύ Ανατολής και Δύσης, αρχαίας δόξας και σημερινής φτώχιας, μεταξύ Ορθοδοξίας και Διαφωτισμού, έχει ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Είναι αυτό που μέχρι σήμερα του προκαλεί αβεβαιότητα και ανησυχία. Αισθάνεται συνεχώς ότι απειλείται.

Ερώτηση: Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες ποτέ δεν έφτασαν σωστά στην Ευρώπη;


Απάντηση: Για πολύ καιρό δεν ήταν ελεύθεροι, αποτελούσαν μέρος μιας πολυεθνικής αυτοκρατορίας στην οποία υπήρχαν διαφορετικές γλώσσες. Έπειτα έζησαν για 500 χρόνια υπό τον τιυρκικό ζυγό. Και έπειτα έπρεπε με μιας να γίνουν Ευρωπαίοι, όλοι οι θεσμοί εισήχθησαν απέξω. Και γι’ αυτό ο Έλληνας μέχρι σήμερα δεν έχει καλή σχέση με το κράτος του.

Ερώτηση: Γιατί είναι όλα αυτά τόσο σημαντικά;

Απάντηση: Είναι σημαντικά, αν θέλει κανείς να συνεργαστεί με τους Έλληνες ή να μεταρρυθμίσει τη χώρα τους. Τότε θα πρέπει να γνωρίζει ποιοι βαθιά ριζωμένοι φόβοι βασανίζουν την ελληνική ψυχή. Και πιστεύω ότι αυτοί έρχονται πάντοτε στο προσκήνιο, όταν υπάρχει μια κατάσταση κρίσης όπως η σημερινή. Τότε οι παραδοσιακά φιλόξενοι Έλληνες βλέπουν ξαφνικά τους άλλους σαν εχθρούς, που θέλουν να τους κλέψουν την ψυχή τους.

Ερώτηση: Πιστεύετε ότι αυτό το μίγμα αβεβαιότητας και επιθετικότητας οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου;


Απάντηση: Ναι, σίγουρα. Αλλά σχετίζεται και με το ότι οι Έλληνες με την πολιτική δίνουν διέξοδ στα αισθήματά τους. Πάρτε για παράδειγμα τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. Είναι νέος, όμορφος, αισιόδοξος. Πιστεύει κανείς ότι με αυτόν τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί, επειδή είναι τόσο πειστικός. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Παρ’ όλα αυτά τον ψήφισαν για συναισθηματικούς λόγους. Ελπίζω οι εκλογές της 17ης Ιουνίου να έχουν ορθολογικότερη έκβαση.

Ερώτηση: Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο

Απάντηση: Στις εκλογές του Μαΐου το 35% των Ελλήνων απείχε, ενώ το 19% των ψήφων πήγε σε μικρότερα κόμματα, τα οποία δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή. Όλα αυτά μαζί κάνουν περίπου 54%. Και στοιχηματίζω ότι πολλοί άνθρωποι τώρα είναι πιο ψύχραιμοι. Ο Τσίπρας θα λάβει μεν περισσότερες ψήφους, αλλά όχι αρκετές για να σχηματίσει κυβέρνηση. Και τότε θα μπορούσε να προκύψει ένας κυβερνητικός συνασπισμός των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων: της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και μικρότερων κομμάτων.

Ερώτηση: Έχουν συνειδητοποιήσει οι Έλληνες ότι αυτές οι εκλογές θα είναι και ψηφοφορία υπέρ ή κατά του ευρώ;


Απάντηση: Αν δεν εφαρμόσουμε το πρόγραμμα λιτότητας, τότε θα χάσουμε και το νόμισμα. Το ένα δεν γίνεται χωρίς το άλλο. Ελπίζω ότι αυτό θα βάλει πολλούς σε σκέψεις. Αυτές οι εκλογές δεν είναι μόνο μεταξύ Δεξιών και Αριστερών, αλλά και μεταξύ Ευρώ και Δραχμής. Αν αυτό το μεταδώσουν τα κόμματα έτσι ώστε να το καταλάβει ο κόσμος, τότε ήδη θα είχαμε το αποτέλεσμα: 78 με 81% όλων των Ελλήνων τάσσονται υπέρ της διατήρησης του ευρώ. Αλλά δυστυχώς από τα ελληνικά δεν προέρχεται μόνο η λέξη δημοκρατία, αλλά και η λέξη χάος.

Ερώτηση: Και η λέξη δίλλημα

Απάντηση: Ναι, όλα αυτά είναι πολύ χαρακτηριστικά για τη νοοτροπία των Ελλήνων. Και θα χρειαστούν γενιές για να αλλάξουν. Ελπίζω ότι παρόλα αυτά θα επιβιώσουμε αυτής της κρίσης με τη βοήθεια της Ευρώπης. Αλλά υπάρχει φυσικά και το άλλο σενάριο, το οποίο λέει ότι όλα θα καταρρεύσουν και θα αρχίσουμε ξανά από την αρχή.

Ερώτηση: Σας φοβίζει αυτό το σενάριο;


Απάντηση: Ναι, όταν είδα το πρωτοσέλιδο του Spiegel με τον τίτλο «Αντίο, Ακρόπολη!», είχα την αίσθηση ότι με πετάνε έξω από την Ευρώπη. Ήταν ένα σοκ, ίσως δεν είμαι ο αντιπροσωπευτικός τύπος, αλλά αισθανόμουν ανέκαθεν Ευρωπαίος, ένας Ευρωπαίος, ο οποίος κατάγεται από την Ελλάδα. Μετά το πρωτοσέλιδό σας αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε ένα πλοίο, το οποίο απομακρύνεται από την ακτή και η Ευρώπη χάνεται αργά αλλά σταθερά από τον ορίζοντα, κι ότι πηγαίνω στην εξορία.

Ερώτηση: Το θεωρήσατε θράσος του Spiegel να τυπώσει ένα τέτοιο πρωτοσέλιδο;


Απάντηση: Ήταν μια βίαιη παρέμβαση σε μία πολύ ευαίσθητη κατάσταση. Ξέρετε, η Ακρόπολη είναι το ελληνικό ιερό. Γι’ αυτό το πρωτοσέλιδό σας ήταν για μας, μιλώντας στη γλώσσα του ποδοσφαίρου, ‘φάουλ’

Ερώτηση: Πριν από 30 χρόνια είχατε πει σε μια συνέντευξή σας στο Spiegel ότι οι Έλληνες στις δυσκολότερες στιγμές της ιστορίας τους επιρρίπτουν πάντοτε την ευθύνη στους άλλους και ποτέ στους εαυτούς τους

Απάντηση: Αυτό ισχύει και σήμερα ακόμα. Αν μιλήσετε με ανθρώπους εδώ, θα σας πουν: Αυτή η Άνγκελα Μέρκελ, αυτός ο Σόιμπλε, μα γιατί μας το έκαναν αυτό; Και τότε εγώ ρωτ΄πω με τη σειρά μου: «Τι σχέση έχει η Μέρκελ με μας; Καμία. Δημιουργήσαμε χρέη και ζητήσαμε από τους Ευρωπαίους βοήθεια. Γι’ αυτό βρίσκονται εδώ». Τότε οι συνομιλητές μου απαντούν κατά κανόνα ότι οι Ευρωπαίοι κερδίζουν πολλά από την ελληνική υπόθεση ή ότι πρόκειται για συνωμοσία των τραπεζών ή του παγκόσμιου καπιταλισμού κατά της Ελλάδας.

Ερώτηση: Αυτό θα μπορούσε, όπως γράφετε στο βιβλίο σας, να αντιστοιχεί σε ένα άλλο ελληνικό χαρακτηριστικό, εκείνο της υπερβολής


Απάντηση: Ακριβώς, μας αρέσει να ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Αν διαβάσετε τον «Αλέξη Ζορμπά», θα δείτε αυτή την όρεξη για ζωή: Θέλουμε να τα έχουμε όλα, να τα απολαμβάνουμε όλα. Το χαρακτηριστικό της υπερβολής συνδέεται στενά με εκείνο της απώθησης. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η πατρίδα της δημοκρατίας, αλλά και της τραγωδίας. Και ο τραγικός ήρωας είναι ο άνθρωπος ο οποίος υπερβάλλει και παραβιάζει την παγκόσμια τάξη.

Ερώτηση: Θα μπορέσουν ποτέ οι Γερμανοί και οι Έλληνες να καταλάβουν ο ένας τον άλλο, όταν είναι τόσο διαφορετικοί;

Απάντηση: Μπορούν, αν αλληλοσυμπληρωθούν. Ο Έλληνας χρειάζεται τον Γερμανό, επειδή μπορεί να κάνει πράγματα που εκείνος δεν μπορεί, και ο Γερμανός χρειάζεται τον Έλληνα, επειδή εκείνος έχει αυτή την όρεξη για ζωή, που κάνει τον Γερμανό ευτυχισμένο.

Ερώτηση: Με τη σημερινή οπτική, τι έκαναν οι Γερμανοί λάθος στην προσπάθειά τους να σώσουν την Ελλάδα;


Απάντηση: Πρώτα-πρώτα: Τη μεγαλύτερη ευθύνη τη φέρουν οι έλληνες πολιτικοί. Εκείνοι προκάλεσαν αυτή την κρίση και δεν αντέδρασαν αρκετά γρήγορα σ’ αυτήν. Εκτός αυτού δεν εξήγησαν στους ανθρώπους πόσο σοβαρή ήταν η κατάσταση, αλλά για μια ακόμα φορά έριξαν την ευθύνη σε άλλους, ενώ ισχυρίζονταν: «Ναι, αυτά τα μέτρα είναι βάρβαρα, αλλά μας επιβλήθηκαν από το ΔΝΤ, την ΕΕ και την ΕΚΤ, από την Τρόικα». Στους ευρωπαίους εκπροσώπους νωρίτερα είχαν πει: «Χρειαζόμαστε αυτά τα μέτρα, παρακαλώ δώστε μας τα χρήματα». Επρόκειτο για μια πολιτική διγλωσσίας. Πιστεύω ότι οι Έλληνες είναι προπάντων θύματα της πολιτικής τους ελίτ.

Ερώτηση: Παρ’ όλα αυτά οι Γερμανοί, οι Ευρωπαίοι, θα μπορούσαν να έχουν κάνει το ένα ή το άλλο καλύτερα.

Απάντηση: Πιστεύω ότι ελήφθησαν λάθος μέτρα. Υπερβολικά πολλά προγράμματα λιτότητας, γι’ αυτό και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού. Αλλά υπάρχει και ένα επικοινωνιακό πρόβλημα. Η Τρόικα ποτέ δεν εξήγησε πραγματικά στους Έλληνες τις ιδέες και τις λύσεις της. Δεν είχε έναν εκπρόσωπο, ο οποίος να προσπαθήσει να συζητήσει πραγματικά με τους Έλληνες, όχι ως εκπρόσωπος μιας ‘κομανταντούρ’ του τέταρτου Ράιχ, αλλά ως μέρος μιας ομάδας ανθρώπων, η οποία θέλει να βοηθήσει τη χώρα. Αντίθετα, οι τροϊκανοί συμπεριφέρθηκαν ως αυταρχικοί γραφειοκράτες, που έρχονται κάθε τρεις μήνες, μοιράζουν εντολές, αλλά ξαναφεύγουν και δεν μένουν εδώ.

Ερώτηση: Αλλά οι Έλληνες παραπονιούνται ήδη τώρα για υπερβολικό έξωθεν ετεροκαθορισμό.

Απάντηση: Είμαι πεπεισμένος ότι έπρεπε κανείς να έχουν εξηγήσει καλύτερα τη διαδικασία. Καταλαβαίνω γιατί πολλοί Έλληνες σχημάτισαν την εντύπωση ότι ζουν υπό γερμανική ή ευρωπαϊκή κατοχή, έστω και αν εγώ δεν τη συμμερίζομαι. Με την εμφάνιση της Τρόικας και τον τρόπο με τον οποίο εκείνη χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο από τους έλληνες πολιτικούς χάθηκε μια μεγάλη ευκαιρία. Αν θέλει κανείς να συνηθίσει τους Έλληνες σε μια άλλη νοοτροπία, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στο πώς θα το κάνει αυτό, διαφορετικά θα οδηγηθεί γρήγορα στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Ερώτηση: Σ’ αυτά προστέθηκαν και υποδείξεις από το Βερολίνο.

Απάντηση: Ναι. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε κάθε τρεις και λίγο σε δασκαλίστικο ύφος: Οι Έλληνες είναι κακά παιδιά. Η Μέρκελ ήταν κάπως πιο ανθρώπινη, αλλά παρ’ όλα αυτά προτεσταντικά αυστηρή, δούλεψε με την έννοια της ενοχής. Θα μπορούσε να έχει γίνει αντιληπτό ότι έτσι δεν πετυχαίνεις το αποτέλεσμα που επιδιώκεις, ότι αυτός ο τρόπος δράσης ήταν απλούστατα λάθος.

Ερώτηση: Τι προβλέπετε για τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές;
Απάντηση: Δεν αποτολμώ καμία πρόβλεψη, η οποία θα είναι είναι άλλη μια πρόβλεψη. Αλλά ελπίζω ότι θα βρούμε μια διέξοδο. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, θα ήταν σοβαρό πλήγμα. Όχι μόνο για την Ελλάδα. Στο τέλος, μια Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν μια παράλυτη Ευρώπη, καθώς ένα κομμάτι θα έλειπε. Γι’ αυτό προσπαθώ συνεχώς να εξηγήσω στους συμπατριώτες μου γιατί δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον τους το να χάσουμε το ευρώ. Σαν ψυχαναλυτής συμβουλεύω τον έλληνα ασθενή να δει αυτή τη φορά τα πράγματα πολύ ορθολογικά.

Ερώτηση: Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία σας;

Απάντηση: Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Αν αντιδράσει πολύ ελληνικά, τότε δεν θα έλθει καν στη δεύτερη θεραπευτική συνεδρία.
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νίκος Δήμου: Ειδωλολατρικό σύμβολο το δήθεν Αγιο Φως 
 
 
σχόλια (159)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ελλειπης ενημερωση των Ελληνων | 30/03/2014 13:41
  Το σχολιο είναι προς την σωστη κατευθυνση.Η ανεπαρκης καθ όλα πολιτικη ελιτ εφερε την Τροικα με όλα τα συμβαντα..Επι 30 χρονια ξοδεύαμε δανειζόμενοι,καταψηφισαμε τους πολιτικους που μας ειπαν την αληθεια,υπερχρεωθηκαμε και όταν ευλογα μας αρνηθηκαν περαιτέρω δανεισμο,παρακαλεσαμε να μας βοηθησουν και αυτό το θελαμε ανευ ορων.Να μας δωσουν τα λεφτα των λαων τους για να κατασπαταλήσομε χωρις ορους,χωρις μνημονιο,χωρις Τροικα.Ειναι αυτό ευλογο? Καποιος πρεπει εντιμα να ενημερωση τον Ελληνικο λαο ,αλλα και αυτος να θεληση να ανοιξη τα ματια του και τα αυτια του.Η δυστυχια είναι κακκος συμβουλος αλλα χειρότερος είναι η ελλειψη ρεαλισμου.
  Καραγιαννης Περικλης
  απάντηση00
   
   
  Με το θυμικό και οι Αγγλοι | 06/05/2013 19:20
  Διάβασα αγγλόφωνα "forums" για τον βομβαρδισμό της Δρέσδης το Φεβρουάριο 1945 και θυμήθηκα αυτό το άρθρο. Εκει να δείτε θυμικό!
  Constantinos
  απάντηση00
   
   
  Και οι Γερμανοί με το θυμικό σκέφτονται | 29/04/2013 13:17
  Χωρίς να γνωρίζω Γερμανικά, βλέπω τις αντιδράσεις στο "der Spiegel international" που χρησιμοποιεί αγγλικά, καθώς και στο άρθρο του Α. Ritschl (Germany owes Greece a debt, the Guardian 21-6-2011). Πληροφορούμε επισης από Ελληνικά μέσα ενημέρωσης τις αντιδράσεις στο Die Welt. Όλα υποδεικνύουν ότι και οι Γερμανοί ακόμα σκέπτονται με το θυμικό. "Δεν θέλω να πληρώσω" όμως είναι διαφορετικό από το "δεν πρέπει" στην περίπτωση του αναγκαστικού κατοχικού χρέους ή των πολεμικών αποζημιώσεων. Είναι δίκαιο η διεθνής κοινή γνώμη να ενημερωθεί για τις θέσεις τις Ελλάδας, αρχίζοντας από σχολιασμό τέοιων άρθρων όπως τα παραπάνω. "Η μεν γαρ επίνοια ψεύδει την γνώμην".
  Constantinos
  απάντηση00
   
   
  Πέτυχαν όμως οι στόχοι του μνημονίου; | 03/04/2013 13:51
  Νομίζω ότι η καλή πρόθεση του κ Ν Δήμου είναι δεδομένη, όχι όμως και κάποιων Γερμανικών μέσων ενημέρωσης που έδωσαν την εικόνα τεμπεληδων και κλεφτών για όλους τους Έλληνες. Και εγώ είχα χαιρετίσει το αντιπληθωριστικό Ευρώ, με δραχμή όμως θα χειριζόμασταν την κρίση ευκολότερα. Δεν είναι αφελείς οι Άγγλοι ή οι Δανοί. Σχέδιο εξόδου από το Ευρώ έπρεπε να έχει εκπονηθεί, ανεξάρτητα από το εάν εφαρμόζετο. Θυμάμαι τον Κ. Σημίτη (2010;) να συνιστά χρεοκοπία, ώστε να επιβάλουμε κάποιους δικούς μας όρους. Η αποτυχία των μέτρων είναι ευρεία, έως τώρα σκοτώνουν παρά θεραπεύουν, ελλείπουν όμως Ευρωπαίοι πολιτικοι που θα έδιναν λύση πέρα από τα στενά τοπικά συμφέροντα. Εμείς άβουλοι προσμένουμε θαύμα!
  Constantinos
  απάντηση12
   
   
   
  ο κ.Δήμου, και το ραντεβου με την ιστορία | 23/07/2012 14:32
  Τελικά δεν άντεξα,και είπα να πάρω θέση γι αυτόν τον κύριο.Σε ό,τι αφορά τις ιστορικές του αναφορές,πρέπει να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους.Πρώτα -πρώτα είναι λογικό, και ο Ελληνας να κρίνεται, με ανθρώπινα μέτρα και κανείς δεν ισχυρίστηκε οτι η συμπεριφορά μας είναι καθόλα άψογη ή υπεύθυνη. Οφειλε κατ αρχάς να γνωρίζει ο Ν.Δ. οτι ο χαρακτηρισμός <> από τον Αιγύπτιο ιερέα αφορούσε το γεγονός,οτι οι Αθηναίοι της εποχής του Σόλωνα,αγνοούσαν την πολύ παλιά τους ιστορία την οποία οι Αιγύπτιοι,είχαν καταγεγραμμένη.Για να τα ξέρει κανείς αυτά φυσικά, πρέπει να έχει διαβάσει τον Τίμαιο του Πλάτωνα.Στα σοβαρά ισχυρίζεται, οτι οι Ελληνες αδυνατούσαν να δεχτούν Ευρωπαικούς θεσμούς μιας και εισήχθησαν απέξω. Απ'ότι θυμάμαι, τα συντάγματα των εθνοσυνελεύσεων,ενόσω διαρκούσε η Ελληνική επανάσταση,ήταν καταπληκτικά κείμενα.Για παράδειγμα απαγόρευαν τη δουλεία(1822-1823) όταν ο θεσμός της δουλείας καταργήθηκε στην Αμερική το 1860,και στην τσαρική Ρωσία το 1861.Αυτό που ήρθε φυτευτό από τας Ευρώπας, ήταν η ελέω Θεού μοναρχία με τον Οθωνα.Για να αποκτήσουν οι βάρβαροι Ελληνες σύνταγμα, έπρεπε να επαναστατήσουν και πάλι.Δεν συζητώ τη στάση της ιεράς συμμαχίας απέναντι στο Ελληνικό ζήτημα,ούτε τον φιλοτουρκισμό του Κ.Μάρξ την ίδια περίοδο.Αν θέλει κανείς να μελετήσει την πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων,μπορεί να ανατρέξει στην εισαγωγή του βιβλίου <> του Jean Meunaud.Eκεί πραγματικά βλέπει κανείς με πόση διορατικότητα και ακρίβεια, αντιλαμβάνεται ένας Ελβετός πολιτειολόγος, την Ελληνική πολιτική συμπεριφορά, σε αντίθεση με έναν γιαλαντζί ανιστόρητο λόγιο.Να δίνει συνέντευξη σε Γερμανικό έντυπο,και να χαρακτηρίζει τους συμπατριώτες του φοβικούς,απροσάρμοστους,που σκέφτονται με το θυμικό, και<>. Ποιός; ο Δήμου.Ναι,ναι! αυτός που έβγαινε στο ΕΙΡΤ επί χούντας, και μιλούσε για τις διαφημίσεις και το μάρκετινγκ μιας κι 'αυτό ήταν το αντικείμενο της δουλειάς του.Ισως ο άνθρωπος δεν είχε πάρει είδηση τί γινόταν γύρω του,γι αυτό έχει το
  dimos
  απάντηση156
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Σωστός ο Δήμου | 18/06/2012 18:16
  Η ανωριμότητα και η ανευθυνότητα που χαρακτηρίζει αρκετούς νεοέλληνες, η αμάθεια, η έλλειψη παιδείας, κουλτούρας πραγματικής, μας κάνει να θέλουμε πάντα να είμαστε εμείς το θύμα. Γινόμαστε θύμα και του εαυτού μας και των πολιτικών που ψηφίζαμε χρόνια, της νοοτροπίας που συντηρήσαμε όταν μας βόλευε. Ο κύριος Δήμου λέει την αλήθεια και μας δικαιολογεί μάλιστα. Λαός της υπερβολής και των ακραίων αντιδράσεων.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση74
   
   
  Να φυγει ο Δημου απο τη φυλλαδα | 10/06/2012 19:14
  Αν ο Δημου εχει αξιοπρεπεια
  harrysmatical
  απάντηση17
   
   
  Αν ο Δημου εχει αξιοπρεπεια... | 07/06/2012 19:57
  πρεπει να αποχωρησει απο τη περιθωριακη φυλλαδα ομοφυλοφιλων
  harrysmatical
  απάντηση36
   
   
  Αποστασιοποίηση... | 05/06/2012 22:51
  ...Αυτό βλέπω σε σας. Έχετε τόσο πολύ ποτιστεί από την κουλτούρα ξένων λαών ( δεν σας μέμφομαι) που τελικά κατορθώσατε να αποστασιοποιηθείτε από το λαό της Ελλάδας και τον αναλύετε με χειρουργική μαεστρία. Δεν φταίτε που είστε τόσο κυνικός με μας. Απλώς δεν είστε πια δικός μας. Ωραία συνέντευξη πάντως.
  Dalida
  απάντηση1323
   
   
  ΦΘΟΝΟΣ ΚΑΙ ΚΑΜΑΚΙ | 05/06/2012 18:14
  Επειδή παραπονείστε για το σχολιασμό ο όποιος λέτε ότι είναι γεμάτος φθόνο θα ήθελα να πάρετε υπόψη σας και το παρακάτω σχόλιο εκτός από το προηγούμενο το όποιο έχει την ιδία υπογραφή. Σας ρωτούν: Πόσο θα διαρκέσει η θεραπεία σας; Απάντηση: Αυτό εξαρτάται από τον ασθενή. Αν αντιδράσει πολύ ελληνικά, τότε δεν θα έλθει καν στη δεύτερη θεραπευτική συνεδρία. Συμφώνα με τους κανόνες της αγαπημένης σας ψυχολογίας ο ψυχολόγος δεν πρέπει να έχει σχέση με τον ασθενή. Αυτό σημαίνει ότι εσείς σαν κομμάτι του λάου αυτού του αρρώστου δεν μπορείτε να εκφράσετε γνώμη. Είτε λοιπόν είσαστε και σεις άρρωστος είτε δεν είσαστε κομμάτι αυτού του λάου όποτε η γνώμη σας είναι ενός ξένου. Και στις δυο περιπτώσεις η γνώμη σας είναι άχρηστη και ύποπτη για εμάς ΥΓ υπάρχει και μια τρίτη περίπτωση σας αρέσει ο ρόλος τον όποιο περιγράφω στο προηγούμενο σχόλιο μου σαν κομμάτι αυτού του λάου του αρρώστου που του αρέσει η ζωή και δεν έχει άλλο περιθώριο παρά να κάνει και τον Γερμανό να χαρεί με τα λεφτά μας την άχαρη ζωή του.
  εργαζομενος
  απάντηση1215
   
   
   
  "Ορθολογισμος" συμφωνα με τον Δημου... | 05/06/2012 17:30
  ειναι...ο,τι γουσταρει ο Δημου.Οτι εκεινος γουσταρει σαν ορθο,ειναι ορθο,ο,τι δεν γουσταρει ειναι..."ανορθολογικο"...Δηλαδη ο Δημου εκτος απο ...πριβε φως ( " το φως των Ελληνων" ) ,λανσαρει
  harrysmatical
  απάντηση1618
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Υ.Γ ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΥ | 05/06/2012 13:48
  Υ. Γ. της επόμενης μέρας. Πριν 35 χρόνια, η συνέντευξη είχε ξεσηκώσει έναν οχετό από σχόλια μίσους. Φέτος ήταν περισσότερα και πιο βίαια (βοηθάει και το Internet). Ελάχιστοι ασχολούνται με το περιεχόμενο, οι περισσότεροι βρίζουν το άτομο. Βέβαια τα σχόλια δικαιώνουν την θεση του κειμένου ότι δηλαδή δεν αντιδρούμε ορθολογικά αλλά συναισθηματικά. Παρόλο που θα έπρεπε να το έχω συνηθίσει, αυτό το μίσος με ξαφνιάζει πάντα. Τόσο πάθος απέναντι σε έναν άνθρωπο που δεν έχει βλάψει κανένα, δεν έχει ασκήσει εξουσία και μόνο εκφράζει τις απόψεις του, σταθερά, επί χρόνια; Καλά γράφει ο Ράμφος ότι κύριο γνώρισμα της νεοελληνικής κοινωνίας είναι ο φθόνος.
  KOSTASM
  απάντηση4514
   
   
   
  ντροπη σου | 05/06/2012 11:51
  Επιμενεις βρε βρυκολακα του παρελθοντος να σιγονταρεις κομματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) που κατεστρεψαν τη χωρα αρκει να βγεις μπροστα οπως το ομορφοπαιδο ο Τσιπρας(συ ειπας) και να απαιτησεις καλυτερες μερες για τον ελληνικο λαο, σαν συγγραφεας που το παιζεις.Κανεις μετανοιες στους Γερμανους,ντροπη σου.. Υ.Γ. Τι θαλεγες να διναμε αυτοδυναμια στον Τσιπρα....
  ipanus
  απάντηση2245
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Οι εκμεταλευτές του σύναισθηματος. | 05/06/2012 11:21
  Οταν η χωρα αναγκαστηκυ να δανειστει για το καλο μας προσωπικα ετχθην θετικα ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ με το κομμα του και η ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ συναισθηματικα και κοντρα σε κομματικο συμφερον ψηφισαν ΥΠΕΡ η ΝΤΟΡΑ δε διεγραφει..ΟΙ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΣΥΡΙΖΑ -ΝΔ ,δεν μας είπαν πως αν δεν δανειζοταν η χώρα και χρεοκοπουσε τον κυβερνητη δεν θα τον δικαζαμε για εθνικη προδοσια; Με την συνταγη στην πορεια είχαμε κακη εξελιξη και πονταροντας στο συναισθημα μου πως ενεργουν σωστα διαφορετικα θα παθανω ( θα χρεοκοπησω-δρχ και άλλα)μου συνεχισαν να μου δινουν εσκεμμενα λαθος φαρμακο και με εβαλαν να υπογραψω και την διαθηκη της περιουσιας μου (ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ-ΕΙΔΙΚΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ)και τωρα μου λένε μπορεις να ΠΕΘΑΝΕΙΣ.και ολοι οσοι ενηργησαν με το θυμικό γαυγιζοντας αναγκαζουν τους τοκογλυφους να γινουν πιο ελαστικοι.Γιατί λοιπόν,να είμαστε αισθηματίες.οπως λέει και το λαίκον άσμα !!!
  Αθανάσιοσ Σακελλαράκης
  απάντηση61
   
   
   
  ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟΨΕΩΝ | 05/06/2012 10:44
  Διαβάζοντας τα σχόλια μένω εντυπωσιασμένος με την ικανότητά μας να "συζητάμε" ανταλλάσοντας επιχειρήματα... Καθένας από εμάς κατέχει την ΑΠΟΛΥΤΗ αλήθεια την οποία και προσπαθεί να επιβάλει στους υπόλοιπους. Τελικά, είμαι ένας από τους ελάχιστους ηλίθιους αυτής χώρας που αναζητά επιχειρήματα, απόψεις και γνώσεις προσπαθώντας να καταλάβει καλύτερα τα δεδομένα. Οι συντρηπτική πλειοψηφία των Ελλήνων τα κατέχει όλα τούτα από γεννησιμιού της!
  ο ηλίθιος
  απάντηση291
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Opoios milaei gia dimokratia einai ektos topou kai xronou | 05/06/2012 10:24
  To vima anevazei mono ta sxolia pou kitonte pros mia katefthisi. Tyxeo? Den nomizo. Kapoio skopo exoun.
  Free sxolio
  απάντηση59
   
   
   
  Περισσοτερο πολιτικος, λιγοτερος διαννοουμενος | 05/06/2012 05:33
  οκ..Προφανως μιλαει γι αυτους που ψηφισαν ΣΥΡΙΖΑ κ ολα τα υπολοιπα μικρα κομματα.Να μας πει ομως κ για του Ελληνες που ψηφισαν τα δυο κομματα που θεωρητικα διμιουργησαν το τερας. Αυτοι χρησιμοποιησαν την λογικη,το συμφερον τι ακριβως? Γιατι ολο θεωριες ακουμε που δεν βοηθανε το κοσμο πραγματικα πουθενα..Το συμπερασμα μου:O κ.Δημας περισσοτερο πολιτικος παρα διανοουμενος !
  ole!!
  απάντηση2511
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  Μια σκέψη | 05/06/2012 00:21
  Ο κoς Δήμου να μας πει με τι μηνιαίο εισόδημα ζει με ποιές υποχρεώσεις (όχι μόνο το μέγεθος τους αλλά και το είδος τους) τι περιουσία έχει και τι φόρους πληρώνει. Από δω και πέρα ο καθένας όταν παίρνει και Δημόσια θέση για τα πράγματα πρέπει να καταθέτει και τα προηγούμενα. Εγώ πάντως δεν θα πήγαινα στην δεύτερη συνεδρία γιατί ο κος Δήμου αντιδρά πολύ αστικά. Δεν έχουμε ίδια συμφέροντα. Έτσι απλά.
  Φωτης
  απάντηση2527
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Katantia | 05/06/2012 00:14
  Έχουμε καταντήσει ως λαός να μην αποδεχόμαστε τη διαφορετική άποψη, ζήτημα που ο ευρωπαικός (που θέλουμε να ανήκουμε) διαφωτισμός έχει επιλύσει απο τον 18ο αιώνα. Ειναι δυνατόν σε ένα σαιτ -και μάλιστα καλό -να αναπαράγουν οι σχολιαστές την συμπεριφορά των πολιτικάντηδων στην ΤΒ;
  kineas
  απάντηση305
   
-