«Ελπίζω να κυριαρχήσει η λογική και να μην εξαναγκασθεί η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό Channel 4.

Οπως αναφέρει ο κ. Τσίπρας, « δεν πιστεύουμε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα επιμείνουν στα μέτρα λιτότητας γιατί τώρα μπορούν να κατανοήσουν ότι η οικονομική κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα. Είναι Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Αν η Ελλάδα βρεθεί εκτός ευρώ, μετά από σύντομο χρονικό διάστημα οι αγορές θα προπαθήσουν να βρούν ποιος θα είναι ο επόμενος. Και ο επόμενος είναι η Ιταλία με 1,9 τρισ. ευρώ χρέος. Η Ελλάδα έχει μόνο 350 δισ. ευρώ».

Σε ερώτηση σχετικά με το «αν οι γερμανοί δεν μπλοφάρουν» ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι θα επιμείνουν στη λιτότητα.«Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε ένα «σχέδιο Μάρσαλ» όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη νότια Ευρώπη», πρόσθεσε.

Βασικά, η επιλογή του Ντέϊβιντ Κάμερον και άλλων ηγετών που λένε ότι αντιμετωπίζει η Ελλάδα – λέτε ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή, ώστε να μπορείτε να έχετε την πίτα και να την τρώτε, μπορείτε να παραμείνετε στο ευρώ και να καθορίσετε τη λιτότητα. Είναι σωστό αυτό;

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ισοδύναμη με εκείνη που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ με τη Ρωσία, κατά τη διάρκεια των ημερών του ψυχρού πολέμου. Και οι δύο πλευρές είχαν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους και οι δύο πλευρές απείλησαν να πατήσουν το κουμπί και να το ενεργοποιήσουν. Όταν έχετε να αντιμετωπίσετε έναν ψυχρό πόλεμο, καμία πλευρά δεν θα υποχωρήσει, έτσι και τώρα δεν περιμένουμε την κυρία Merkel ή τον κύριο Cameron να υποχωρήσουν».

Αν δεν υπάρξει συμβιβασμός, όταν τον Ιούλιο η χώρα σας δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει τις συντάξεις και τους μισθούς στους ανθρώπους σας, αν τα χρήματα από το πακέτο διάσωσης αποσυρθούν;

«Ναι, αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη στιγμή. Η Ελλάδα έχει ένα βασικό έλλειμμα 2 δισ. ευρώ, χωρίς να λάβουμε υπόψη την ύφεση. Και αυτό είναι μια μεγάλη απειλή που η άλλη πλευρά χρησιμοποιεί, λέγοντας ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση.

Από την άλλη πλευρά, το πλεονέκτημά μας είναι ότι αν τα κεφάλαια σταματήσουν να έρχονται, θα πρέπει να σταματήσουμε να πληρώνουμε τους πιστωτές μας. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα φαινόμενο ντόμινο στις χρηματοπιστωτικές αγορές σε όλη την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια καταστροφική θύελλα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό ακριβώς εννοούσα πριν.

Και οι δύο πλευρές διαθέτουν πυρηνικά όπλα στα χέρια τους. Και το μεγάλο ζήτημα είναι να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση, έτσι ώστε καμία από τις δύο πλευρές να πιέσει το κουμπί, γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, δεν πρόκειται να ωφεληθεί κανείς.»