Την πολιτική στήριξη των ηγετών της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς έλαβε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς, ακούγοντας όμως ξεκάθαρα από όλους και το αυστηρό μήνυμα ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για να παραμείνει στην ευρωζώνη και να συνεχιστεί η χρηματοδότησή της.

Για πρώτη φορά, σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έγινε προσωπική αναφορά στην Ελλάδα και τον κ. Σαμαρά και εκφράστηκε η στήριξη στις προσπάθειές του, για ένα ολοκληρωμένο μείγμα πολιτικής που θα εξαλείφει το έλλειμμα, ενώ ταυτόχρονα θα αποκαθιστά την ανάπτυξη στην Ελληνική οικονομία και την εμπιστοσύνη.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται -επίσης για πρώτη φορά- ότι οι υπόλοιποι ηγέτες του ΕΛΚ, αποδέχονται τρόπους για να ενισχύσουν τις επενδύσεις, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, συμπληρώνοντας έτσι το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Ενώπιον 15 Πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών στη Σύνοδο του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, που ήταν αφιερωμένη στην ανάπτυξη, ο κ. Σαμαράς ζήτησε αλλαγή των πολιτικών που απέτυχαν μέχρι σήμερα, επιτείνοντας την ύφεση και την ανεργία.

Παράλληλα επεσήμανε ότι, από την αρχή, είχε ζητήσει, μαζί με την πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, να προωθηθούν και πολιτικές ανάπτυξης και στήριξης της πραγματικής οικονομίας, πράγμα το οποίο σήμερα γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό.

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί από ελληνικής πλευράς, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με τις ιδιωτικοποιήσεις, να επιταχύνουμε την απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων, να υιοθετήσουμε, ένα νέο, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, να εξαλείψουμε τη γραφειοκρατία και να δημιουργήσουμε ένα κλίμα φιλικό στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα».

Στην προσπάθειά του να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους, που έχουν ενοχληθεί από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε αυτό που πρέπει», αλλά έθεσε θέμα πιο ενεργής και ουσιαστικής στήριξης των εταίρων της Ελλάδας.

«Κυρίως, απαιτείται ένα πολιτικό μήνυμα ότι η Ευρώπη κατανοεί τις πολιτικές και κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Τέτοιες στιγμές πρέπει όλοι στην Ευρώπη να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν τον Ελληνικό λαό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ο τρόμος των κεντροδεξιών

Οι ηγέτες του ΕΛΚ, επιφυλακτικοίγια την κατάσταση στη χώρα μας και εμφανώς προβληματισμένοι για την επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, έδειξαν σαφώς ότι η ΕΕ μπορεί να αναζητήσει αναπτυξιακές πολιτικές.

Ο κ. Σαμαράς, που εμφανίστηκε στη Σύνοδο του ΕΛΚ με τον αέρα του πολιτικού με τον οποίο το ευρωπαϊκό κατεστημένο θα συζητά την επομένη των εκλογών, θέλησε να ενισχύσει την εικόνα του αρχηγού που εγγυάται την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να καθησυχάσει ότι η χώρα μας, με τη ΝΔ στην εξουσία, θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο.

Οι παράγοντες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς συζητούσαν έντονα στο παρασκήνιο τις εξελίξεις στην Ελλάδα και κυρίως για τις κινήσεις, δηλώσεις και στρατηγική του ηγέτη της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κ. Αλ. Τσίπρα, αφού τις τελευταίες δυο ημέρες επισκέφθηκε Παρίσι και Βερολίνο και μπήκε στο στόχαστρο ακόμα και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μήνυμα Ρομπάι προς… ΣΥΡΙΖΑ
Υπό τη σκιά του μηνύματος των ηγετών της κεντροδεξιάς, ότι η Ελλάδα θα λάβει στήριξη μόνο με τους όρους της Ευρώπης και ακολουθώντας τους Ευρωπαϊκούς κανόνες, ο κ. Σαμαράς έλαβε το μήνυμα, ακούγοντας τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι που έκανε έμμεση αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και στο αίτημα για κατάργηση και καταγγελία του μνημονίου.

«Αυτό που λένε κάποιοι για την κατάργηση της δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη παραμονή στο ευρώ δεν είναι λάθος, απλά είναι ψέμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπάι, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου του ΕΛΚ, αναδεικνύοντας και την κυρίαρχη άποψη που επικρατεί στο κεντρικό σύστημα εξουσίας της ΕΕ.
Τι συζήτησε με τους κεντροδεξιούς ηγέτες

Στις συναντήσεις που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με κεντρικά στελέχη της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, τους έδωσε μια πλήρη εικόνα του πολιτικού κλίματος στην Ελλάδα, τους εξήγησε τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να υπάρξει στροφή της ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά, έναντι της πολιτικής λιτότητας που προκρίνει κυρίως η Γερμανία.

Ο κ. Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ είχε την Τρίτη, κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μάρτενς, τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι και τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλο και τους ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξουν άμεσα μέτρα για να ανακοπεί η ύφεση και η ανεργία στην Ελλάδα που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κοινωνική συνοχή και υπογράμμισε την ανάγκη εξεύρεσης ενός νέου προσανατολισμού για την ανάπτυξη.

Αυτό περιέγραψε και στην παρέμβασή του στη Σύνοδο, όπου μίλησε για την κρισιμότητα των στιγμών σε Ελλάδα και σε Ευρώπη, όπου ζήτησε μέτρα που θα σταματήσουν την κατρακύλα, διευκρινίζοντας πως εάν δεν γίνει αυτό δεν θα βγει η χώρα από την κρίση και δεν θα πιάσει τους στόχους της.

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της δημοσιονομικής προσαρμογή, αναθεώρησης και τροποποιήσεων των πολιτικών που δεν δούλεψαν τα τελευταία χρόνια και ταυτόχρονα ζήτησε μέτρα για να ενισχυθεί η ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα ομόλογα για έργα υποδομής, τη στήριξη των ανέργων με πρόσθετα κοινοτικά κονδύλια, τη στήριξη της ρευστότητας, την πιο ενεργή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την εγγύηση των καταθέσεων, ώστε, όπως υπογράμμισε, να σταματήσει η αιμορραγία των καταθέσεων από τον ευρωπαϊκό νότο στο βορρά.

Για μια ακόμη φορά, υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή σταδιακά, όλη η Ευρώπη συγκλίνει σε αυτό που ο ίδιος επέμεινε εδώ και δύο χρόνια πως, «πέρα απ’ όλα τα άλλα, χρειάζεται ανάπτυξη για να βγούμε από την κρίση».
Οι προτάσεις Σαμαρά
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαμαράς, τόνισε την ανάγκη να επιτύχει η Ελλάδα τους στόχους της, υποκινώντας, ταυτόχρονα, άμεση ανάκαμψη. Υπογράμμισε ότι, χωρίς άμεση ανάκαμψη, οι στόχοι δεν θα επιτευχθούν.

«Ήδη, τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου υστερούν σε σχέση με τους στόχους, εξαιτίας της ύφεσης και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις φορολογικών συντελεστών δεν δούλεψαν και δεν πρόκειται να δουλέψουν» ανέφερε.

Στη συνέχεια τους επεσήμανε ότι, παρά τις αυξήσεις φορολογικών συντελεστών τα τελευταία δύο χρόνια, τα φορολογικά έσοδα του 1ου τριμήνου του 2012 έχουν πέσει κατά 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι για επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις, ώστε η οικονομία να μπορέσει να ανακάμψει.

Επανέλαβε όλες τις τροποποιήσεις που έχει ήδη ζητήσει στο πρόγραμμα στην Ελλάδα, προσθέτοντας παράλληλα και σειρά νέων προτάσεων, που αφορούν το ρόλο της Ευρώπης στην Ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης.

Ειδικότερα όσον αφορά την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ανέπτυξε τις θέσεις του για:

1. Project bonds (Ομόλογα έργων), διότι θα δώσουν πρόσθετη ρευστότητα για μεγάλα έργα.

2. Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – ενεργότερη παρουσία. Η εμμονή σε τόσο αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύει την προσπάθεια για αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις ΜΜΕ. Συμμετοχή, επίσης, σε ένα Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
3. Ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα.
Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα με χρήση των επιπλέον 10 δισεκ. ευρώ για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
4. Ταμείο άμβλυνσης κοινωνικών επιπτώσεων του Μνημονίου. Λόγω της πρωτοφανούς αύξησης της ανεργίας, αλλά και των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν μελλοντικές διαρθρωτικές αλλαγές στο Δημόσιο, χρειάζεται ειδική στήριξη των πληττομένων από αδιάθετους κοινοτικούς πόρους, πέραν του ΕΣΠΑ.
5. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Εξέταση δημιουργίας ζωνών με φορολογικά και άλλα κίνητρα για εγκατεστημένες επιχειρήσεις, με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. Υπάρχει, ήδη, η περίπτωση της Πολωνίας, που διατηρεί, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ειδικό καθεστώς μετά την ένταξή της.
6. Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εγγύησης Καταθέσεων.
Δημιουργία ενός Μηχανισμού Εγγύησης Καταθέσεων σε Ευρωπαϊκή κλίμακα, σύμφωνα και με τη σχετική πρόταση Μόντι, που θα αποτρέψει την «αιμορραγία» καταθέσεων από το Νότο προς το Βορρά της Ευρώπης.
Προέβαλλε το ευρωπαϊκό πατριωτικό μέτωπο
Ο κ. Σαμαράς που το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Μόντι, εξασφάλισε τη στήριξη των ομοϊδεατών του για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου και τους άκουσε να του λένε ότι είναι έτοιμοι να αναζητήσουν στην πορεία εναλλακτικές πολιτικές για να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, με την απαραίτητη όμως προϋπόθεση το σεβασμό των δεσμεύσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από τις Βρυξέλλες, την καρδιά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, όπως λένε και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, προέβαλλε στη δημόσια δήλωσή του μετά τη Σύνοδο το πατριωτικό ευρωπαϊκό μέτωπο, του οποίου ο ίδιος ηγείται.

«Και τώρα που η Ευρώπη αλλάζει, δεν πρέπει να βρεθεί η Ελλάδα εκτός Ευρώπης. Γι αυτό και δυναμώνει στην Ελλάδα η δημιουργία ενός Πατριωτικού Ευρωπαϊκού Μετώπου. Για να μην καταστραφούν όσα κερδίσαμε τόσα χρόνια» τόνισε στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Το Μέτωπο ευθύνης είναι η μόνη εγγύηση. Γι αυτό και προχωράμε με ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, με ενότητα, με σταθερότητα, με σχέδιο και -πάνω απ΄όλα- με πίστη στις δυνάμεις μας».