Την ανάγκη να σχηματισθεί λειτουργική κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τόνισε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ η Άνγκελα Μέρκελ στη σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία σας με τον Κάρολο Παπούλια.

Παρόμοιο ήταν και το μήνυμα που έδωσε ο Γκουίντο Βεστερβέλε στον Πέτρο Μολυβιάτη. Ο γερμανός υπουργός εξωτερικών, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο κυβερνητικό μπρίφινγκ, προσκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του να τον επισκεφτεί σύντομα στο Βερολίνο. «Εξάλλου θα τα πουν τις επόμενες ημέρες από κοντά στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Σικάγο» πρόσθεσε.

Το σχήμα λόγου «λειτουργική κυβέρνηση» χρησιμοποίησε και η εκπρόσωπος του υπουργείου οικονομικών. Απαντώντας στο ερώτημα, αν το Βερολίνο κάνει προετοιμασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η απάντηση της ήταν, ότι η γερμανική κυβέρνηση εργάζεται για την παραμονή της σε αυτήν. «Είναι λυπηρό όμως, που δεν έγινε δυνατή η συγκρότηση λειτουργικής κυβέρνησης. Αυτό θα πρέπει να είναι το μέλημα των επόμενων εκλογών» είπε. Το Βερολίνο, πρόσθεσε, αντιμετωπίζοντας με αίσθημα ευθύνης το θέμα, είναι υποχρεωμένο να προετοιμαστεί για κάθε τυχόν εξέλιξη στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος τςη Δημοκρατίας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό κ. Π. Πικραμμένο για να τον ενημερώσει για τα λεχθέντα στο τηλεφώνημα της Καγκελλαρίου της Γερμανίας.

Στη συνέχεια θα γίνει ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εξελέγησαν στη Βουλή.

Ενημερώθηκε ο κ. Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο σχετικά με τη συνομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Πικραμένου, η κ. Μέρκελ ανέφερε στον κ. Παπούλια ότι από ευρωπαϊκής πλευράς θα υπάρξουν αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη αναφορά της κ. Μέρκελ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου περιλαμβάνονται μέτρα για την ανάπτυξη της Ελλάδας και οι ευρωπαίοι εταίροι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο, από το να εφαρμόσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις.