Το παράγγελμα της «Χρυσής Αυγής» συνοδεύει ως ανέκδοτο και τις τελετές παράδοσης – παραλαβής στα υπουργεία. «Εγέρθητι» φώναξε ένας υπηρεσιακός παράγοντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος την ώρα που έμπαιναν στην αίθουσα η απερχόμενη ηγεσία με τον νέο υπηρεσιακό υπουργό, πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Γρ. Τσάλτα. «Όχι. Καθήστε καθήστε» αντέδρασε αμέσως, γελώντας πάντως, ο κ. Τσάλτας, και μαζί του ολόκληρη η αίθουσα.

Τη γενική θυμηδία, ωστόσο, διέκοψε γρήγορα η πολιτική. «Λυπάμαι που η κυβέρνηση Παπαδήμου παραδίδει σε μια υπηρεσιακή κυβέρνηση», πέταξε το καρφί ο απερχόμενος υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για να σημειώσει: «Η χώρα έχει ανάγκη για σταθερή κυβέρνηση. Ορισμένα κόμματα επέλεξαν να παίξουν ένα μικροκομματικό παιχνίδι».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήρησε ωστόσο ότι «παραδίδω σε έναν άνθρωπο που έχει τη γνώση να οδηγήσει το υπουργείο με ασφάλεια έως τις επόμενες εκλογές» και προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων του υπουργείου Περιβάλλοντος κατά την θητεία του.

Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης ανέφερε αμέσως μετά στο ίδιο μήκος κύματος ότι «ο λαός θα καταλογίσει σε έναν μήνα, ποιος προχώρησε σωστά και ποιος έσφαλε» και κατέληξε: «Ελπίζω να μην επαληθευτούν οι Κασσάνδρες στο εσωτερικό και εξωτερικό που επιθυμούν για τη χώρα μας το χειρότερο».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης αναφέρθηκε, ως είθισται σε τέτοιες τελετές, στην ικανότητα της δημόσια δοικησης να ανταποκριθεί και αυτή τη φορά σε σύνθετα και απαιτητικά αντικείμενα χωρίς τη συνδρομή εξωτερικών συμβούλων.

Ο μέχρι χθες πρύτανης του Παντείου, υπηρεσιακός υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πλέον, κ. Τσάλτας έδειξε στους παρευρισκόμενους ότι δεν νιώθει άβολα στην νέα του θέση, αφού γνωρίζει εκ του σύνεγγης το αντικείμενο, αν και σχολίασε ότι γι’ αυτόν «ήταν έκπληξη η χθεσινή πρόσκληση», αλλά «και πρόκληση ταυτόχρονα».