Η πιο βραχύβια Βουλή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, ορκίστηκε την Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, για να διαλυθεί την επομένη ημέρα, όπως αναμένεται, μετά την εκλογή του νέου προεδρείου της (Παρασκευή, 11.00 π.μ.) και αφού εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα του κ. Κ. Παπούλια, με το οποίο θα διαλύεται η νέα Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου και θα προκηρύσσονται οι νέες εκλογές (για τις 17 Ιουνίου).

Ολο το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παρουσία και την διάταξη της νέας επτακομματικής Βουλής, καθώς η είσοδος νέων κομμάτων προκαλεί ριζικές ανακατατάξεις, όχι μόνον σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε χωροταξικό!

Το μεγάλο «αγκάθι» για τα υπόλοιπα κόμματα αποτελεί η παρουσία της «Χρυσής Αυγής» και των 21 βουλευτών της, ενώ πολλοί, εν αναμονή της ορκωμοσίας και της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, δεν κρύβουν την πολιτική τους απέχθεια ή αμηχανία για το γεγονός ότι θα κληθούν να «συγκατοικήσουν» με τους «χρυσαυγίτες».

Ετσι, με τα μάτια στραμμένα στον κ. Ν. Μιχαλολιάκο και τους επίλεκτούς του, κάποιοι αναρωτιούνται αν θα επαναλάβει όσα έπραξε και κατά την ορκωμοσία του νέου δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων το 2010, όπου ως νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό χαιρετισμό.

Προς το παρόν, αυτό που απασχολεί κυρίως το ΚΚΕ, τα γραφεία του οποίου βρίσκονται στον δεύτερο όροφο του κτιρίου της Βουλής δίπλα στα γραφεία του ΛΑΟΣ, είναι μην τυχόν και δοθούν αυτά στη «Χρυσή Αυγή». Μάλιστα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα έχει θέσει το θέμα στον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, εκφράζοντας ευθέως τις αντιρρήσεις της ως προς το ενδεχόμενο της γειτνίασης των γραφείων των δυο κομμάτων. «Μας είπαν ότι μπορεί να εγκατασταθούν στα γραφεία του ΛΑΟΣ και θα είμαστε δίπλα-δίπλα. Θα «σκοτωθούμε», όχι βέβαια εμείς, αλλά αυτοί θα προκαλούν. Ξέρετε άλλωστε πώς μας βλέπουν εμάς τους κομουνιστές», φέρεται να είπε η κυρία Παπαρήγα στον κ. Πετσάλνικο.

Η χωροταξία που φαίνεται ότι τελικώς καταλήγουν οι αρμόδιοι κοινοβουλευτικοί παράγοντες προβλέπει η «Χρυσή Αυγή» (21 έδρες) να τοποθετηθεί στο πίσω μέρος της πρώτης πτέρυγας που ανήκει στην ΝΔ, η οποία ως πολυπληθέστερο κόμμα (108 έδρες) θα καταλάβει και μια δεύτερη πτέρυγα στα δεξιά της αίθουσας της Ολομέλειας όπως κοιτάμε τα έδρανα από το βήμα της Βουλής. Ακολούθως, το ΠαΣοΚ (41 έδρες) θα καταλάβει μια πτέρυγα και στο πίσω μέρος της θα καθίσουν οι 33 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Την επόμενη πτέρυγα καταλαμβάνει ολόκληρη ο ΣΥΡΙΖΑ (52 βουλευτές), ενώ στην τελευταία πέμπτη πτέρυγα στα αριστερά της αίθουσας, θα καθίσουν όπως πάντα μπροστά οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ και από πίσω τους οι 19 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Αν και δύο ημερών, οι νεοεκλεγέντες βουλευτές θα κληθούν να κάνουν όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την εγγραφή τους στο μητρώο βουλευτών, ωστόσο μετά τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής θα έπρεπε να πληρωθούν έστω για το δεκαπενθήμερο που είναι βουλευτές (από την ημέρα που εξελέγησαν μέχρι τη διάλυση της Βουλής), ο κ. Πετσάλνικος ανέλαβε πρωτοβουλία και έπειτα από σχετική συνεννόηση με τα κόμματα δεν θα καταβληθεί το μέρος της βουλευτικής αποζημίωσης που τους αναλογεί.

Οσον αφορά το νέο προεδρείο της Βουλής που θα εκλεγεί την Παρασκευή, η ΝΔ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ως πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, θα προτείνει για νέο Πρόεδρο της Βουλής τον απερχόμενο αντιπρόεδρο κ. Β. Πολύδωρα (ο οποίος και θα προεδρεύσει κατά την διαδικασία της ορκωμοσίας) και αντιπροέδρους τους κκ. Ι. Τραγάκη, Ν. Νικολόπουλο και Αθ. Νάκο (ακούγεται και το όνομα του κ. Ι. Λαμπρόπουλου). Σημειώνεται, ότι η πρόταση του πρώτου κόμματος δεν δεσμεύει τα υπόλοιπα που μπορούν να προτείνουν άλλο πρόσωπο για Πρόεδρο της Βουλής.