Έντονους διαλόγους και δραματικά χαρακτηριστικά – ιστορικών διαστάσεων τα χαρακτήρισαν πηγές της Ιπποκράτους – είχε η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη των διαβουλεύσεων μεταξύ του κ.Κ. Παπούλια και των πολιτικών αρχηγών παραβιάζει την εντολή του λαού επειδή το θέλησε ο ΣΥΡΙΖΑ και φοβήθηκε η ΔΗΜΑΡ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λένε, κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για το σχηματισμό
κυβέρνησης αλλά η λύση θα μπορούσε να δοθεί μόνο από τα κόμματα.

Το ΠαΣοΚ, προσθέτουν, έκανε την πρόταση του για την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας και αποδέχτηκε όλες τις άλλες προτάσεις που κατατέθηκαν πλην αυτής του κ. Π. Καμμένου για το σχηματισμό κυβέρνησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων με την ανοχή των υπόλοιπων κομμάτων και στόχο την καταγγελία του μνημονίου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Βενιζέλος απάντησε σημείο προς σημείο στα θέματα που ήγειρε ο κ. Καμμένος: Για την κήρυξη ΑΟΖ, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ είπε ότι με το νόμο για την έρευνα για τους υδρογονάνθρακες, αλλά και τη συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ με την Αλβανία στην ουσία κηρύχθηκε η ΑΟΖ («Παραβιάζεις ανοιχτές θύρες», του απάντησε) . Ο κ. Καμμένος έθεσε θέμα και για το νομικό καθεστώς της Τράπεζας της Ελλάδας (Α.Ε) – το οποίο βρίσκεται σε στάδιο διευθέτησης – για τη σύσταση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου για το χρέος από το 2009, για το ύψος του χρέους – του απάντησαν ότι συνολικά φθάνει τα 220 δισ. ευρώ – για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ένταση υπήρξε και στη συνομιλία Βενιζέλου – Τσίπρα, με την Ιπποκράτους να καταγγέλλει ότι η μείζον και επικίνδυνη παρεξήγηση στη συζήτηση αφορούσε την καταγγελία του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, ενώ υπήρχαν και δύο κραυγαλέες αντιφάσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συμφώνησε με τον κ. Καμμένο ότι η βάση μιας κυβέρνησης συνεργασίας είναι καταγγελία του μνημονίου. «Τώρα που πάμε ξανά σε εκλογές θυμήθηκες ξανά την καταγγελία ή ισχύει η πιο ώριμη στάση σου τις προηγούμενες ημέρες με την επιστολή στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στη λογική των πανευρωπαϊκών συσχετισμών χωρίς μονομερείς ενέργειες;», φέρεται να ρώτησε ο κ. Βενιζέλος. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, ανέφερε και την άποψη του κ.Αλ. Αλαβάνου ότι η καταγγελία του μνημονίου θα οδηγήσει σε έξοδο από το ευρώ, γεγονός που ενόχλησε τον κ. Τσίπρα.

Η κραυγαλέα και επικίνδυνη παρεξήγηση, επισημαίνει η Ιπποκράτους, είναι ότι Η Ελλάδα μπορεί να κινηθεί εκτός της δανειακής σύμβασης και εκτός ευρώ, διότι αυτή τη στιγμή έχουμε ανάγκη από την εκταμίευση της δανειακής σύμβασης για να εκπληρώσουμε τις εσωτερικές πληρωμές μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ακόμα ότι δεν πρέπει να κινδυνολογούμε, και ο κ. Βενιζέλος του απάντησε με δεύτερη ερώτηση: Ποιοι κινδυνολογούν; Η Μέρκελ και ο Γιούνκερ; «Δεν πρέπει να προσέχουμε ούτε τις κινδυνολογίες ούτε τις διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει ποτέ από το ευρώ. Γιατί όπως έλεγε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπάρχουν πράγματα που λέγονται και δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Και η προετοιμασία για να ζήσουν υπό νέες συνθήκες στη ευρωζώνη είναι μια διαδικασία η οποία δεν λέγεται», πρόσθεσε.
Κατά την εκτίμηση της Ιπποκράτους, ο κ. Τσίπρας τοποθετείται με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εκλογές, τις οποίες επιδίωξε με τρόπο που οδήγησε τις συνομιλίες σε απόλυτο αδιέξοδο.

Σύγκρουση για το ομόλογο

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφορούσε την εκκρεμότητα με την πληρωμή του ομολόγου των 430 εκ. ευρώ που έμεινε εκτός PSI. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε στην προηγούμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να μην πληρωθεί δηλαδή το ομόλογο. Η εισήγηση του πρωθυπουργού κ.Λ. Παπαδήμου, ήταν υπέρ της πληρωμής του ομολόγου σταθμίζοντας τη γενικότερη κατάσταση αβεβαιότητας, παρότι η ατομική θέση του ήταν να μην πληρωθεί.

Ο κ. Τσίπρας έσπευσε να συμφωνήσει με την εισήγηση του πρωθυπουργού αλλά πρόσθεσε ότι θέλει να αναδείξει την αντίφαση του κ. Βενιζέλου, ο οποίος όπως είπε προτείνει μια μονομερή ενέργεια που συνιστά πιστωτικό γεγονός.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ του απάντησε σε έντονο ύφος ότι «το να ξέρεις τα πράγματα ολίγον είναι πιο επικίνδυνο από το να μην τα ξέρεις καθόλου, διότι η μη πληρωμή του ομολόγου αυτού συνιστά default του ομολόγου και όχι της χώρας».

Είπε ακόμα ότι όταν ετέθη το θέμα στο Euro Working Group, οι περισσότερες χώρες τάχθηκαν πλην της Γερμανίας τάχθηκαν υπέρ της μη πληρωμής του συγκεκριμένου ομολόγου γιατί όταν παίρνεις από τράπεζες και ασφαλιστικά Ταμεία δεν μπορείς να δίνεις σε ένα επιθετικό κερδοσκοπικό fund όπως αυτό που έχει το ομόλογο. «Στο όνομα ποιού μιλάς; Αυτού που θέλει να πει ότι η χώρα αν δεν πληρώσει τα υπόλοιπα θα είναι σε χρεοκοπία; Αν δηλαδή η επόμενη κυβέρνηση δεν πληρώσει τα 6 δισ. ευρώ που έχουν περισσέψει θα πάει σε default η χώρα; Πρόκειται για ακραία ανευθυνότητα», σημείωσε.

Πρόταση για πάγωμα ορισμένων μέτρων

Στην Ιπποκράτους σημειώνουν ότι από τα πρακτικά που θα δοθούν στη δημοσιότητα θα φανεί πλήρως η αποτύπωση της μικροκομματικής σκοπιμότητας βασισμένη σε ένα εμπόριο παρεξηγήσεων και ψευδαισθήσεων, που οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι έμεινε αναξιοποίητη μια αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας μήπως η λίστα με τις προτεραιότητες της κυβέρνησης θα ήταν το πάγωμα ορισμένων μέτρων, καθώς δεν ήθελε να την κρατήσει κανένας από αυτούς που ενδιαφέρονταν, επειδή πρέπει αν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Αυτό ξεκινάει από τη λογική πάμε πλησίστιοι για καταγγελία, δηλαδή πάμε να δώσουμε πίσω τα λεφτά να μην πάρουμε τα υπόλοιπα και να ζήσουμε μόνοι μας ; Η πάμε να διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους και συσχετισμούς; Εμείς έχουμε βελτιώσει την κατάσταση και θα τη βελτιώναμε ακόμα περισσότερο. Υποτίθεται ότι οι άλλοι πάνε να φέρουν το ακόμα καλύτερο, έτσι δεν είναι; », διερωτώντο στελέχη του ΠαΣοΚ.

Οι δηλώσεις Βενιζέλου μετά το ναυάγιο

«Η χώρα οδεύει δυστυχώς ξανά σε εκλογές υπό πολύ άσχημες συνθήκες, επειδή κάποιοι έθεσαν εν ψυχρώ υπεράνω του εθνικού συμφέροντος το στυγνό κομματικό τους συμφέρον» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του από τα γραφεία του κόμματος, μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Όσοι προέταξαν το κομματικό τους συμφέρον παρερμήνευσαν την επιθυμία του λαού, ο οποίος δεν ήθελε νέα προσφυγή στις κάλπες τόνισε ο κ.Βενιζέλος και υπογράμμισε: «Πηγαίνουμε αναγκαστικά σε εκλογές, ας πάμε ενωμένοι και για το όνομα του Θεού ας μην πάμε προς το χειρότερο».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «ο Πάνος Καμμένος διατύπωσε πρόταση να στηρίξουμε κυβέρνηση Καμμένου για την καταγγελία του Μνημονίου. Δεν μπορέσαμε να την κάνουμε δεκτή, γιατί δεν ήταν αυτή η εντολή του λαού».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ηττήθηκε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, αλλά κράτησε υπεύθυνη στάση και κατέβαλε προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Αυτό δεν κατέστη δυνατό λόγω της άρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και της επιμονής του κ.Κουβέλη να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αυτή» τόνισε.

«Κάναμε προσπάθεια να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΔΗΜΑΡ ώστε να προχωρήσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας αλλά δεν το πετύχαμε» πρόσθεσε.

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι κάθε Έλληνας πολίτης πρέπει να διαβάσει τα πρακτικά από την σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να δει αποτυπωμένες με ανάγλυφο τρόπο τις στρατηγικές των κομμάτων. «Επικράτησε αλαζονεία, τυχοδιωκτισμός και μικροκομματισμός» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.