Αυτό που γίνεται τις τελευταίες ημέρες στην Κύπρο με την αδειοδότηση των θαλάσσιων οικοπέδων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για έρευνες φυσικού αερίου δεν έχει προηγούμενο.

Έως και το ποσό των 120 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή πρότεινε στην κυπριακή κυβέρνηση κοινοπραξία για την απόκτηση των δικαιωμάτων σε ένα από τα 12 θαλάσσια οικόπεδα (που δημοπρατούνται, στον β΄γύρο αδειοδοτήσεων), δημιουργώντας την ελπίδα για μία ανάσα στη δοκιμαζόμενη οικονομικά Κύπρο. Το ενδιαφέρον των ξένων οίκων, για γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ παραμένει ισχυρό, παρά τις απειλές της Άγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Τα ευχάριστα αυτά νέα έρχονται να προστεθούν στις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup κ.Ζαν- Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος καλωσόρισε τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης για επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος στο 2,5% του ΑΕΠ το 2012, καθώς και την ετοιμότητα να ληφθούν έκτακτα μέτρα αν χρειαστεί. Η Κύπρος δοκιμάζεται εξ αιτίας του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, αφού οι κυπριακές τράπεζες είναι εκτεθειμένες στα ομόλογα αυτά και ο κ. Γιούγκερ δεν παρέλειψε να χαιρετήσει και τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.

Το μεγάλο παζάρι άρχισε στην Κύπρο με τα θαλάσσια οικόπεδα, μετά τις επιτυχείς έρευνες για φυσικό αέριο (αλλά και πετρέλαιο) στο οικόπεδο 12. Έως τώρα υπήρξαν προσφορές για προκαταβολή έως και 120 εκατ. ευρώ και εάν ληφθεί υπόψη ότι μπορεί η κυπριακή κυβέρνηση να αναθέσει ταυτόχρονα τέσσερα ή πέντε οικόπεδα (στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης), τότε γίνεται αντιληπτό ότι η Κύπρος μπορεί να εισπράξει προκαταβολικά (όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Φιλελεύθερος») μισό δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.