Το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, για να επιστρέψει την διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον Κάρολο Παπούλια.

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Αριστερά συμφώνησαν για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης φιλοευρωπαϊκού προσανατολισμού με διετή εντολή και στόχο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και τη βελτίωση των όρων του μνημονίου, είπε ο κ.Βενιζέλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπογράμμισε ότι βασικός όρος είναι και η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. «Το έθεσα στον κ.Τσίπρα, αλλά δεν έχω λάβει θετική απάντηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εκεί θα πρέπει να εστιαστούν οι προσπάθειές σας» είπε στον Κάρολο Παπούλια.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχουν ψήγματα αισιοδοξίας. «Ελπίζω να συμβάλλω στο να σχηματιστεί κυβέρνηση» είπε ο Κ.Παπούλιας, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Επίσης ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμβάλει στο να υπάρξει κυβέρνηση. «Βλέπω ψήγματα αισιοδοξίας, γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα, έχουμε τη Δευτέρα ΕΚΟΦΙΝ και Eurogroup και την άλλη εβδομάδα σύνοδο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Κρεμαστινόςαπέστειλε επιστολή στον Π΄ροεδρο της Δημοκρατίας στην οποία υποστηρίζει ότι πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή και να καταστήσει για αυτό υπεύθυνους τους πολιτικο΄ςυ αρχηγούς.

Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στο μεταξύ σκληρός προς τον κ. Τσίπρα και την άρνησή του να συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση με όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του στην οποία προχώρησε αμέσως μετά την άκαρπη συνάντηση, δεύτερη κατά σειρά μέσα σε τρεις ημέρες, που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρατην Παρασκευή.

Αναφερόμενος στον κ. Αντώνη Σαμαρά και τον κ. Φώτη Κουβέλη είπε πως από τις συζητήσεις τους προκύπτει ότι υπάρχει κοινός τόπος για τη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με όρο την παραμονή της χώρας στο ευρώ και πως η μόνη προϋπόθεση για την επίτευξη του σχηματισμού της είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η αύξηση του ποσοστού ενός κόμματος συνεπάγεται και αυξημένη ευθύνη προς τους ψηφοφόρους του» είπε ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στην στάση του κ. Τσίπρα και κατέληξε:

«Μικροκομματικοί υπολογισμοί και αλαζονείες δεν ταιριάζουν σε αυτές τις συνθήκες. Αλλωστε, αν επαναληφθούν οι εκλογές, τι θα άλλαζε;»