Την κοινή δράση όλων, εντός και εκτός Βουλής, ώστε «να μπει τέλος στην οικονομική βαρβαρότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια» ζήτησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς.

«Θεωρούμε πολύ σημαντικότερη τη στήριξη της κοινωνίας σε μια κυβέρνηση Αριστεράς που θα θελήσει να ενώσει τον λαό για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, για να ανακτήσει την κυριαρχία του, ακόμα και από την αναγκαία εκείνη θεσμικά και κοινοβουλευτικά στήριξη των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των βουλευτών» είπε και πρόσθεσε:

«Μία κυβέρνηση που έχει σαν στόχο να συγκρουστεί με τα μνημόνια και άρα να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα μπορεί αυτό να το κάνει πράξη μονάχα αν έχει ισχυρή στήριξη μέσα και έξω από τη Βουλή. Οι μεγάλες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες είναι θεσμικά απαραίτητες αλλά δεν αρκούν».

Στο σημείο αυτό ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, ήταν η κυβέρνηση με την ισχυρότερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά «εξανεμίστηκε μέσα σε λίγους μήνες διότι η πολιτική που εφάρμοσε ήταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την λαϊκή βούληση».

«Τη διερευνητική εντολή μας την έδωσε ο λαός όχι για να κλειστούμε σε κλειστά γραφεία και να κάνουμε παρασκηνιακές ζυμώσεις και διαβουλεύσεις, αλλά για να διερευνήσουμε ανοιχτά και καθαρά αν υπάρχουν προϋποθέσεις για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την ίδια την κοινωνία, με τον κόσμο της εργασίας, με τους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Η κοινωνία μας έδωσε αυτή τη δύναμη, από την κοινωνία προερχόμαστε και με αυτή θέλουμε πάντα να συζητάμε και να αποκτούμε σχέσεις εμπιστοσύνης».

«Αν σήμερα υπάρχει ένα εθνικό χρέος αυτό είναι η κοινή δράση όλων μας ώστε να μπει τέλος στην οικονομική βαρβαρότητα που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια» κατέληξε.

Αποδέχθηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την πρόσκληση Τσίπρα

Αποδέχτηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ την πρόσκληση για συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που της απηύθυνε ο κ. Αλ. Τσίπρας. Σε συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της, το βράδυ της Τρίτης (8.5.2012) , η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφάσισε ότι θα συναντηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικές διαδικασίες, καθώς θεωρεί ότι σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κυβερνητική αριστερή λύση σε όφελος των εργαζομένων.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εντάσσει τη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της απόφασης που ήδη έχει λάβει για επαφές με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και άλλες αριστερές δυνάμεις, για την κοινή δράση της στο μαζικό κίνημα, με στόχο τη συγκρότηση ενός «αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής» της αντιδραστικής επίθεσης του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΔΝΤ και των κυβερνήσεών τους.

Ετσι, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η συνάντηση σηματοδοτεί κάλεσμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ αλλά και προς εξωκοινοβουλετικές δυνάμεις της Αριστεράς σε κοινό μέτωπο αγώνα και ανατροπής.

Οι επόμενες συναντήσεις

Στη βάση των προτάσεων που παρουσίασε την Τρίτη, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε το απόγευμα με τον προέδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος δήλωσε: «Διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία για συγκρότηση κυβέρνησης αντιμνημονιακού μετώπου».

Στις 18:00 το απόγευμα ξεκίνησε η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευάγγελο Βενιζέλο η οποία διήρκησε μία ώρα καθώς αμέσως, στις 19:00 συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε στις οκτώ το βράδυ.

Στις οκτώ το βράδυ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας κατευθύνθηκε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου από τις 21:00 βρίσκεται σε εξέλιξη η ομιλία του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε συνάντηση με τον νικητή των γαλλικών εκλογών Φρανσουά Ολάντ. Την είδηση μετέδωσε πρώτη η γαλλική εφημερίδα Humanite’ και επιβεβαιώθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η γαλλική προεδρία απάντησε ότι το Πρωτόκολλο δεν προβλέπει συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων.