Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας παρέλαβε τη διερευνητική εντολή στις 14:00 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για σχηματισμό κυβέρνησης και ήδη πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Φώτη Κουβέλη.

Την Τετάρτη ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντάται στις 17:00 με τον κ. Π. Καμμένο, στις 18:00 με τον κ. Ευ. Βενιζέλο και στις 19:00 με τον κ. Αν. Σαμαρά. Ακολούθως θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή και της Γραμματείας.



Η ανάθεση της διερευνητικής εντολής

«Σας κάλεσα για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον πρόεδρο της ΚΟ της ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για να του αναθέσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική
εντολή.

Δύο προϋποθέσεις έθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας για να καταλήξει θετικά, όπως είπε, η διερευνητική εντολή. Είπε συγκεκριμένα ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά «αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο, που δεν δίνει στο πρώτο κόμμα για κάθε μία ψήφο, μία δεύτερη δώρο ή αν είχαμε λίγες ψήφους παραπάνω». Ο λαός, πρόσθεσε, έτσι αποφάσισε, πρέπει να σεβαστούμε την ετυμηγορία του και να προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, στο πλαίσιο που όρισε ο ίδιος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του ευχήθηκε να πετύχει γιατί η χώρα, όπως είπε, έχει ανάγκη. Ο κ. Τσίπρας απήντησε «είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα, αλλά και μεγάλη ευθύνη για μένα προσωπικά. Αν αναλογισθεί κανείς ότι ο προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς που έλαβε διερευνητική εντολή ήταν ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης».


«Δεν θα πετάξουμε την διερευνητική εντολή στο καλάθι των αχρήστων»
, έλεγαν μετ’ επιτάσεως παράγοντες της Κουμουνδούρου, νωρίτερα την Τρίτη. Μαζί με τη συνταγματικά προβλεπόμενη διαδικασία φαίνεται, πάντως, να ενεργοποιείται και το σενάριο της νέας προσφυγής στις κάλπες, καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις ότι περιορίζονται τα περιθώρια κυβερνητικών συγκλίσεων και συνευρέσεων με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ικανής να λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της νέας Βουλής που προέκυψε από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Θετική η Λούκα Κατσέλη στο ενδεχόμενο συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά

Θετική σε συνεργασία της Κοινωνικής Συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίστηκε η πρόεδρος του κόμματος, Λούκα Κατσέλη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η Κοινωνική Συμφωνία είναι υπέρ της ανασύνταξης του προοδευτικού χώρου και θέλει να συνεργαστεί με όλες τις δυνάμεις της ευρύτερης Κεντροαριστεράς για μια προοδευτική διακυβέρνηση στον τόπο», δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες γι’ αυτό, και ότι χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα να γίνουν πράξη. Είπε ακόμη ότι θα μεταφέρει τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Κοινωνικής Συμφωνίας και ότι στη συνέχεια θα υπάρξει επίσημη δήλωση του κόμματος.

«Η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί», υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι «η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση».

Οικολόγοι – Πράσινοι: «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημονιακό πλαίσιο»

Στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα,για το σχηματισμό κυβέρνησης συναντήθηκε με την Ιωάννα Κοντούλη των Οικολόγων Πράσινων.

Η Ιωάννα Κοντούλη, μετά τη συνάντηση, ξεκαθάρισε ότι η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

«Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημονιακό πλαίσιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση.

Σημείωσε τέλος ότι οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων δε λένε μόνο «όχι» στο Μνημόνιο αλλά προσφέρουν «τον οδικό χάρτη» για να βγούμε από την κρίση και παράλληλα προστατεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Περισσός απάντησε στην πρόσκληση του κ. Τσίπρα λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησης αφού όπως είναι γνωστό δεν υπάρχει σύγκλιση θέσεων και προγράμματος.

Οι επόμενες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Με τον Πάνο Καμμένο θα συναντηθεί την Τετάρτη στις 17:00, με τον Ευ. Βενιζέλο στις 18:00 και με τον Αντώνη Σαμαρά στις 19:00. Νωρίτερα θα συναντηθεί με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων (10:00), με τα επιμελητήρια (11:30) και με τους πρυτάνεις (13:30).

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Το ναυάγιο των προσπαθειών του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά να βρει αποδέκτες η πρότασή του περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε και επέστρεψε αυθημερόν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, επιβεβαίωσε τη δυσκολία εξεύρεσης κοινού τόπου, καθώς η προϋπόθεση που τίθεται εκ του (εκλογικού) αποτελέσματος και δεν αρνείται κανένα κόμμα -ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠαΣοΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ-, να συμμετέχει δηλαδή απαραιτήτως στο όποιο κυβερνητικό σχήμα συνεργασίας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερη κοινοβουλευτική δύναμη -και ουσιαστικός νικητής των εκλογών-, δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ η προεκλογική δέσμευση για κυβέρνηση συνεργασίας με πυρήνα την Αριστερά, παραμένει στο επίκεντρο των μετεκλογικών πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής και ως εκ τούτου οριοθετεί τα περιθώρια των όποιων κινήσεων σύγκλισης ένθεν κακείθεν. Κατά την πολύωρη σύσκεψη που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κουμουνδούρου σε επίπεδο στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας κτλ. αποφασίστηκε, ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει στις πολιτικές δυνάμεις εντός αλλά και εκτός Βουλής, καθώς και στους κοινωνικούς φορείς της χώρας, την πρότασή του για κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία θα περιλαμβάνει την καταγγελία του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, καθώς και την λήψη ορισμένων πρώτων μέτρων όπως η αποκατάσταση των αδικιών σε μισθούς και συντάξεις, μη εφαρμογής του μέτρου της μετενέργειας, ελάφρυνσης των βαρών για τους δανειολήπτες κλπ.

Στη βάση αυτής της πρότασης θα επιδιώξει τις επαφές του με τα κόμματα ο κ. Τσίπρας πρωτίστως με το ΚΚΕ και την ΔΗΜ.ΑΡ και ακολούθως με τη ΝΔ και το ΠαΣοΚ, αλλά και τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Π. Καμμένου. Ωστόσο, σε πρωϊνή εκπομπή ο Παναγιώτης Μεντρέκας σημείωσε ότι το ΚΚΕ θ’ αρνηθεί να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ενδέχεται να μην χρειαστεί καν να γίνουν συναντήσεις εφόσον από τις επικοινωνίες που θα γίνουν δεν προκύψει σύγκλιση απόψεων επί της κεντρικής πρότασης που θα κομίσει ο κ. Τσίπρας προς τα κόμματα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει μάλιστα και κόμματα εκτός Βουλής, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε ένα επίπεδο πολιτικού συμβολισμού όσον αφορά το περιεχόμενο και την εμβέλεια της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για αριστερή διακυβέρνηση του τόπου. Επίσης, έχει αποφασιστεί το περιεχόμενο της πρότασης αυτής να συζητηθεί και με κοινωνικούς φορείς μεταξύ των οποίων η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΒΕΕ κ.ά. πιθανόν την Τετάρτη στη Βουλή.

Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας επί της συγκεκριμένης ατζέντας, θα ενημερωθεί σχετικώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «και θα πάμε στην Βουλή να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης», όπως αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου. Στην αντίθετη, ωστόσο, περίπτωση, θα επιστραφεί η διερευνητική εντολή στον κ. Παπούλια (το πιθανότερο την δεύτερη ημέρα), ώστε να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία με την επίδοση της τρίτης και τελευταίας εντολής στο τρίτο κατά σειρά κόμμα, το ΠαΣοΚ.

«Ζητήσαμε εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς, προκειμένου να απεμπλακούμε από το μνημόνιο της χρεοκοπίας. Αυτό που ζητήσαμε το εννοούσαμε και το εννοούμε», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά την συνάντηση που είχε με τον κ. Σαμαρά, δίνοντας έτσι το στίγμα των προθέσεών του. Ενώ επί της ουσίας αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δυνάμεις που οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις τους στο Μνημόνιο «δεν αποτελούν σωτηρία, αλλά τραγωδία για το λαό και τον τόπο». Υπό το σκεπτικό αυτό και με δεδομένη την αρνητική στάση του ΚΚΕ, το οποίο δεν πρόκειται να προσέλθει σε καμία συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θεωρείται από στελέχη της Κουμουνδούρου δύσκολο -αν όχι ανέφικτο- το να καταστεί δυνατή η υλοποίηση της κεντρικής πρότασής του, ενώ όπως αναφέρουν σχετικώς με το ενδεχόμενο νέων εκλογών, «ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους».

Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί -και συνηγορεί υπέρ του ενδεχόμενου νέας προσφυγής στις κάλπες εντός του Ιουνίου- το ότι από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς του κ. Φ. Κουβέλη η πρόταση που προβάλλεται για υπέρβαση του κυβερνητικού αδιεξόδου που έχει προκύψει αφορά μια κυβέρνηση ευρύτερης δυνατής αποδοχής (δηλαδή με ΝΔ, ΠαΣοΚ και οπωσδήποτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και με επικεφαλής πρόσωπο ευρείας αποδοχής), κάτι όμως που προσκρούει στην άρνηση του κ. Τσίπρα να συνεργαστεί με τα κόμματα που υπέγραψαν το μνημόνιο και δέσμευσαν τη χώρα, αν και τόσο η ΝΔ, όσο και το ΠαΣοΚ εμφανίζονται να αποδέχονται την ιδέα μιας κυβέρνησης συνεργασίας (και με τον ΣΥΡΙΖΑ) η οποία θα μπορούσε να εκπροσωπήσει τη νέα τάση που διαμορφώνεται με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα για προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, υπό τον απαράβατο όρο της παραμονής μας στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Αλλωστε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, στη σχετική πρόταση που απηύθυνε ήδη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, έχει συμπεριλάβει και τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜ.ΑΡ και έχει αποδεχθεί ακόμη και να μην συμπεριληφθεί σε αυτήν κανένα στέλεχος του ΠαΣοΚ. Ωστόσο, το μίνιμουμ των στόχων που έχει θέσει (επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το 2015 κτλ.) αποτέλεσε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΠαΣοΚ το οποίο κρίθηκε εκλογικώς, όπως σημειώνουν με νόημα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, παραπέμποντας στην φράση του κ. Τσίπρα σχετικά με το σύνολο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο του μνημονίου, ότι «δεν θα επαναφέρουμε τώρα από το παράθυρο, αυτό που έδιωξε χθες από την πόρτα ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του»