από metereologos.gr
Παρασκευή 27 Απριλίου 2018
 

Παρακολουθήστε το ντοκυμαντέρ Catastroika

Δείτε το τρέιλερ και κατεβάστε το σε torrent
 Παρακολουθήστε το ντοκυμαντέρ Catastroika
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι δημιουργοί του Debtocracy, του ντοκυμαντέρ που είδαν τουλάχιστον δύο εκατ. άνθρωποι, επιστρέφουν με μια νέα παραγωγή. 

Το Catastroika αναζητά τις συνέπειες από την ολοκληρωτική εκποίηση μιας χώρας. Εξετάζοντας παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης στις πιο αναπτυγμένες χώρες της Δύσης προσπαθεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν το ίδιο μοντέλο εφαρμοστεί σε μία χώρα υπό καθεστώς επιτήρησης.

Παρακολουθήστε εδώ το νέο ντοκυμαντέρ

Οι συντελεστές του Catastroika
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Αρης Χατζηστεφάνου, Κατερίνα Κιτίδη (στη φωτογραφία δεξιά)
Επιστημονική επιμέλεια: Λεωνίδας Βατικιώτης
Υπεύθυνος παραγωγής: Θάνος Τσάντας
Μοντάζ: Αρης Τριανταφύλλου
Μουσική: Active Member, Ερμής Γεωργιάδης
Συντελεστές: Ιουλία Κιλέρη, Μαργαρίτα Τσώμου, Βάγια Πάντου, Χρήστος Τσικνιάς, Γρανέτα Καρατζά, Κώστας Εφήμερος
Παραγωγή: Infowar Productions

Τι λένε οι δημιουργοί του για το νέο ντοκυμαντέρ
«Ηταν αρχές του 1989 όταν ο γάλλος ακαδημαϊκός Ζακ Ρουπνίκ κάθισε μπροστά στον υπολογιστή του προκειμένου να ετοιμάσει μια έκθεση για την πορεία των τελευταίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη Σοβιετική Ενωση του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Και ο όρος που σκαρφίστηκε για να περιγράψει τον επιθανάτιο ρόγχο μιας αυτοκρατορίας άκουγε τότε στο όνομα Καταστρόικα. Στα χρόνια του προέδρου Γιέλτσιν, όταν η Ρωσία πραγματοποιούσε ίσως το μεγαλύτερο και πιο αποτυχημένο πείραμα ιδιωτικοποιήσεων στην ιστορία της ανθρωπότητας, δημοσιογράφοι του Γκάρντιαν έδωσαν άλλο νόημα στον όρο του Ρουπνίκ. Η καταστρόικα έγινε συνώνυμο της ολοκληρωτικής διάλυσης μιας χώρας από τις δυνάμεις της αγοράς, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και της ραγδαίας επιδείνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Μονάδα μέτρησης της Καταστρόικα ήταν πλέον η ανεργία, η κοινωνική εξαθλίωση, η μείωση του προσδόκιμου ζωής αλλά και η δημιουργία μιας νέας κάστας ολιγαρχών που αναλαμβάνει την εξουσία της χώρας. Λίγα χρόνια αργότερα η αντίστοιχη επιχείρηση μαζικών ιδιωτικοποιήσεων στην ενοποιημένη Γερμανία, που σήμερα παρουσιάζεται ως πρότυπο για την Ελλάδα, δημιούργησε εκατομμύρια ανέργους και ορισμένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στην ευρωπαϊκή ιστορία.

Αυτή ακριβώς η καταστρόικα έρχεται τώρα και στην Ελλάδα, την "τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης", όπως αρέσκονται να την χαρακτηρίζουν οι βουλευτές και οι υπουργοί της «σοσιαλιστικής» μας κυβέρνησης. Είναι η λογική συνέπεια και συνέχεια της "χρεοκρατίας" και ως εκ τούτου η λογική συνέχεια του πρώτου μας ντοκιμαντέρ που αναζητούσε τις αιτίες που δημιούργησαν την κρίση χρέους στην Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Η Καταστρόικα όμως δεν είναι μια ασθένεια που χτυπά μόνο όσες χώρες αλλάζουν ριζικά το οικονομικό τους σύστημα, όπως η Ρωσία, ούτε χώρες που τελούν υπό άτυπη οικονομική κατοχή. Ισως μάλιστα οι πιο αποτυχημένες μορφές ιδιωτικοποιήσεων να συνέβησαν σε οικονομικές υπερδυνάμεις που θεωρητικά είχαν την οικονομική ισχύ να ελέγξουν τις αρνητικές επιπτώσεις.

Την Καταστρόικα τη συναντάς στη μεταθατσερική Βρετανία, που έβλεπε τους πολίτες της να σκοτώνονται σε δυστυχήματα στα ιδιωτικοποιημένα δίκτυα σιδηροδρόμων. Τη βρίσκεις στα ιδιωτικά ταχυδρομεία της Ολλανδίας, όπου οι ταχυδρόμοι σου χτυπάνε την πόρτα δυο και τρεις φορές τς ημέρα. Κατά μια έννοια την εντόπιζε κανείς ακόμη και στην Καλιφόρνια, που άφησε τους κατοίκους της χωρίς ρεύμα όταν απελευθέρωσε την αγορά ενέργειας αφήνοντας το δίκτυο χωρίς κεντρικό δημόσιο έλεγχο.

Σε καμία περίπτωση όμως οι επιπτώσεις δεν είναι τόσο άμεσες και τόσο τρομακτικές όσο στις χώρες που έχουν πέσει στην παγίδα ξένων δανειστών και υποχρεώνονται να προχωρήσουν σε μαζικές αποκρατικοποιήσεις. Η διαδικασία ξεπουλήματος που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα έχει δοκιμαστεί αρκετές φορές σε ανάλογες περιπτώσεις. Οι ίδιοι άνθρωποι που αναλάμβαναν το ξεπούλημα δημοσίων επιχειρήσεων σε χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν στήσει σήμερα τα γραφεία τους σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας – και οι καλύτεροι από αυτούς βρίσκονται εδώ και μήνες στην Αθήνα.

Η διαδικασία ακολουθεί πάντα τα ίδια ακριβώς βήματα: Αρχικά οι κυβερνήσεις σε συνεργασία με τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης ξεκινούν μια άγρια επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπεύθυνοι για όλα τα οικονομικά δεινά της χώρας. Ο μύθος του υπερδιογκωμένου δημόσιου τομέα συχνά βασίζεται στη διαστρέβλωση στοιχείων από οργανισμούς που στηρίζονται (σε) και στηρίζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Παράλληλα συγκεκριμένοι δημόσιοι οργανισμοί εγκαταλείπονται συνειδητά στη μοίρα τους, εξοργίζοντας τους πολίτες με την αναποτελεσματικότητά τους. Και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την πώληση ακόμη και των κερδοφόρων δημόσιων οργανισμών σε ένα κλάσμα της αξίας τους.

Η ομάδα της Καταστρόικα ταξιδεύει ήδη σε αρκετά σημεία του πλανήτη συλλέγοντας εικόνες, πληροφορίες και υλικό για τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που ακολουθήθηκαν στις πιο αναπτυγμένες χώρες της γης. Ο απολογισμός δεν είναι ποτέ άσπρος ή μαύρος. Το παλιό σχήμα του «κοινωνικού χαρακτήρα» του δημοσίου τομέα απέναντι στον απάνθρωπο πρόσωπο της ελεύθερης αγοράς είναι εξίσου απλουστευτικό με τις θεωρίες του Μίλτον Φρίντμαν για την ανάγκη να ιδιωτικοποιήσουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Η περίπτωση της Ελλάδας όμως ξεπερνά την απλή θεωρητική συζήτηση για το ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Για άλλη μια φορά το ντοκυμαντέρ, θα κυκλοφορήσει στο Ιντερνετ χωρίς δικαιώματα χρήσης και αναμετάδοσης. Η δωρεάν διάθεση της Catastroika δεν αποτελεί απλώς «υποχρέωσή» μας απέναντι στους συμπαραγωγούς μας. Είναι βαθύτερη ιδεολογική και, αν θέλετε, φιλοσοφική πεποίθησή μας ότι κάθε προϊόν πνευματικής δημιουργίας πρέπει να είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε όλους. Το σημερινό οικονομικό σύστημα, ενώ στηρίζεται όλο και περισσότερο στην παραγωγή και τη διαχείριση πληροφορίας, αδυνατεί από τη φύση του να βρει έναν τρόπο για να εξασφαλίσει την ανταμοιβή των δημιουργών πληροφορίας. Πρόκειται, ίσως για ένα ακόμη ένα αδιέξοδο στη διαδικασία ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας, που σύντομα θα απειλήσει τα θεμέλια του κυρίαρχου συστήματος. Γιατί, ως γνωστόν, κάθε σύστημα που εμπόδισε την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων κατέρρευσε –ρωτήστε και τους φεουδάρχες»
.

Κατεβάστε από εδώ το Catastroika σε torrent


Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (19)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Αριστερούλικες υπεραπλουστεύσεις | 03/05/2012 09:43
  ,once again όπως και στο debtocracy. Δυστυχώς, ενώ ο καπιταλισμός έχει ξεφύγει τελείως, η αριστερά έχει μέινει ακόμα στον 20ο αιώνα. Ακόμα ο τσόμσκι; ήμουν νιός και γέρασε έλεος..
  αριστερός του 22ου αιώνα
  απάντηση24
   
   
  Όχι στο κράτος-επιχειρηματία | 01/05/2012 18:15
  Οι τομείς που πρέπει να έχει το κράτος υπό τον έλεγχό του είναι η δημόσια ασφάλεια και άμυνα, η υγεία και η παιδεία, και στους δύο τελευταίους χωρίς αποκλειστικότητα. Επίσης ρυθμιστικό ρόλο πρέπει να παίζει σε τομείς όπως η ενέργεια, επικοινωνίες, τράπεζες. Το κράτος πρέπει να προσηλώνεται στην άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, κυρίως την μικρομεσαία, και στην αποτελεσματική συλλογή των φόρων. Φυσικά, όταν θα γίνουν κάποτε αυτά και στην Ελλάδα, αν το κράτος δουλεύει έτσι και αλλιώς σωστά και ανεξάρτητα από κόμματα, οι πολιτικοί θα χάσουν αυτομάτως την πελατεία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Βέλγιο, όπου η χώρα λειτουργούσε κανονικότατα επί δύο χρόνια με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Πρέπει να συνηδητοποιήσουμε κάποτε ότι οι κυβερνώντες είναι υπάλληλοι των πολιτών και όχι το αντίθετο.
  revipm
  απάντηση11
   
   
  Πετάξτε τις ιδεολογικοπολιτικές μάσκες σας | 01/05/2012 14:57
  Πετάξτε τις ιδεολογικοπολιτικές μάσκες σας και δείτε τα γεγονότα που αναφέρονται στο ντοκιμαντερ. Ξεπεράστε τις ιδεολογικές κουρτίνες και κρίνετε μόνοι σας ποια είναι τα γεγονότα και ποια η προπαγάνδα. Τα αποτυχημένα πειράματα του ΔΝΤ και των αναρχοφιλευλευθέρων (νομπελιστών παρακαλώ...) έχουν εφαρμοστεί πολλές φορές και έχουν αποτύχει παντού. Το ντοκιμαντέρ προσφέρεται ως μια κρυστάλλινη μπάλα προβλέψεων του Ελληνικού μέλλοντος αφού το "έργο" το έχουνε ξαναπαίξει και το έχουμε ξαναδεί... Και σας το λέει κάποιος που δεν ανήκει σε κανέναν "κερατά"
  Ένας ανήσυχος έλληνας
  απάντηση62
   
   
   
  και ένα δικό μας παράδειγμα | 01/05/2012 11:38
  Όταν άνοιξα τη επιχείριση μου το 1991 πλήρωνα για τηλέφωνο μέσο όρο170,000 δραχμές το δίμηνο μετά οι αλήτες αποκρατικοποίησαν τον ΟΤΕ και απελευθέρωσαν τις επικοινωνίες με αποτέλεσμα να πληρώνω τώρα μετά από 30 χρόνια 18 ολόκληρες χιλιάδες δραχμές ( 52 ευρώ) Ντροπή σας
  m.x
  απάντηση15
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Εξαιρετική δουλειά | 30/04/2012 17:01
  Άρτιο από κάθε άποψη. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Μπράβο και στο "Βήμα" που ενημερώνει τους αναγνώστες του (βλέπετε, δεν μας έχει συνηθίσει στον πλουραλισμό...)
  ΣπΖ
  απάντηση186
   
   
   
  «Αντικαπιταλιστικό» σκότος… | 30/04/2012 10:42
  Απίστευτα σταλινικά, συνομωσιολογικά, αυθαίρετα κατασκευάσματα που δημιουργήθηκαν και ανατράφηκαν στο Σκάϊ όταν ο Αλαφούζος είχε τον αριστερό-δεξιό προσανατολισμό του… και ο Χατζηστεφάνου με τον Καλαμούκη συνυπήρχαν με τον Παπαδημητρίου και τον Πρωτοσάλτε… Δηλαδή: δεξιός κυβερνητισμός (ο Σημίτης ήταν ο απόλυτος εχθρός η καταστροφή της χώρας) και παράλληλα αριστερό ακροατήριο, φλερτ με ΚΚΕ κλπ… Μια περίοδο η τακτική απέδωσε γιαυτό ο «οικολόγος» Αλαφούζος την κράτησε για χρόνια εκτρέφοντας με απίστευτο κυνισμό σταλινικούς «δημιουργούς»… όταν όμως η προοπτική της χρεοκοπίας απείλησε τα γενικότερα συμφέροντα του, τους έδιωξε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο… Τώρα η άθλια «ελληνοφρένεια», πνευματικός πατέρας της δραστηριότητας Χατζηστεφάνου, στεγάζεται στο σουπερ-μάρκετ του Χατζηνικολάου-Τράγκα επίσημο όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του πιο χυδαίου λαϊκισμού τύπου Τράγκα, Χατζηνικολάου, Παυλόπουλου, Κανέλλη, Διγενή και λοιπών άθλιων εκατομμυριούχων αντιμνημονιακών δημοσιογράφων… Μετά από αυτό το ξέσπασμα μια οργής δεκαετίας σας συνιστώ να δείτε κάπως χωρίς να πληρώσετε ποτέ! τα δημιουργήματα του κ Χατζηστεφάνου… ότι άλλαξε στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια μετά την λήξη του σοβιετισμού είναι σατανικό και καταστροφικό με μόνη εξαίρεση τον Τσάβες (τον Κάστρο φυσικά) και τον μαθητή τους Κορία… Η Κίνα, Η Κορέα, το Βιετνάμ, η Καμπότζη δεν υπάρχουν, μην τα ψάξετε…
  cnpap
  απάντηση1329
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  σαχλαμαρες | 30/04/2012 09:58
  Σαχλαμαρες...Ποιο το μηνυμα? Αφηστε τα οπως ειναι? Ποιος θα τα χηματοδοτησει? Οι επιχορηγησεις της ΕΟΚ του 80 πεθανανε, αυτες κρατουσαν τον κουμουνισμο ζωντανο στην Ελλαδα.
  ma
  απάντηση1425
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
   
  απύθμενο θράσος | 30/04/2012 04:58
  των γραφικών μικροαστών του Βήματος. Μόλις μία ανατρεπτική ματιά εμφανιστεί που προσπαθεί να δώσει την άλλη πλευρά της πραγματικότητας -μια δομική ανάλυση στην καρδιά του προβλήματος που δεν είναι άλλη από την κυρίαρχη ιδεολογία του καπιταλισμού ήτοι τον νεοφιλελευθερισμό- από αυτή που κομίζει και σας γεμίζει τα κεφάλια το κατεστημένο κατευθείαν τα αντικομουνιστικά σας αντανακλαστικά ενεργοποιούνται σαν τα παβλωφικά σκυλάκια και αρχίζετε τα κραξίδια και την κλασική χιλιοειπωμένη επιχειρηματολογία για σοβιετίες, βόρειες κορέες και όποιαδήποτε μακαρθικής έμπνευσης και ψυχροπολεμικής υφής μπούρδα μπορεί να φανταστεί κανείς. Μη σώσετε και καταλάβετε ποτέ και μη σώσετε να σκεφτείτε αλλιώς. άλλωστε ο κάθε λαός παίρνει ό,τι του αξίζει και βλέπετε τι παίρνετε τα δύο τελευταία χρόνια τα από αυτά του Καράμπελα. αϊ σιχτίρ πια εδώ μέσα. ένα ντοκυμαντέρ ανεξάρτητης παραγωγής είναι που σημαίνει οτι δεν χρηματοδοτείται από κάποια ιδιωτική ή δημόσια πρωτοβουλία άρα και δε χειραγωγείται αλλά και δε στοχεύει στο κέρδος από τη στιγμή που διακινείται δωρεάν στο ίντερνετ. να δώσει μια άλλη οπτική επιθυμεί όχι να χειραγωγήσει αλλά να σε κάνει να σκεφτείς και αλλιώς. αλλά για να σκεφτείς πρέπει να έχεις και μυαλό κάτι για το οποίο όπως αποδεικνύεται τα δύο τελευταία χρόνια οι Ελληναράδες δεν διαθέτουν. αχάριστα πλάσματα με κάνετε και ντρέπομαι για την πάρτη σας.
  Πολεμοχαρής ο Γ'
  απάντηση2011
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  σε σχέση με τους παραπάνω σχολιαστές | 30/04/2012 02:11
  εγώ θέλω να ξαναδώ τη σκηνή με τον Παπανδρέου να φεύγει με ελικόπτερο. αντιλαμβάνομαι πόσο τους στεναχώρησε αυτή η σκηνή αλλά πιστεύω έχει σχεδόν ντοκιμαντερίστικη ρεαλιστικότητα.
  amper
  απάντηση105
   
   
   
  Σοβιετία | 29/04/2012 18:44
  Η ιδια θεματική βάση του ντοκυματαιρ, ανατρεπει το μηνυμα. Με αλλα λογια ο τιτλος θα μπορουσε να ειναι ''Ελλάδα το τελευταιο Σοβιετικό Κράτος της Ευρώπης, μαθηματα από τους Ρώσους''
  Ανώνυμος / η
  απάντηση1519
  Απαντήσεις  2 | Εμφάνιση όλων
   
   
  βίβα Ούγο Τσάβες! | 29/04/2012 17:59
  ελπίζω αυτή τη φορά να μην ξεχάσουν να μας πουν κάποιες ασήμαντες λεπτομέρειες, όπως π.χ. ότι το Εκουαδόρ είχε πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο όταν αποκύρηξε το χρέος του. Ή ότι το χρέος εκείνο είχε συναφθεί επί δικτατορικών κυβερνήσεων. Το βέβαιο είναι πάντως ότι θα δούμε πάλι εικόνες του Ούγο Τσάβες να κάνει το σήμα της νίκης μαζί με το Φιδέλ. Και ότι πολλοί στην Ελλάδα θα εμπνευστούν και θα ψηφίσουν Τσίπρα και ΚΚΕ...
  corrupted
  απάντηση1928
   
-