από metereologos.gr
Σάββατο 21 Ιουλίου 2018
 
 

Η τρόικα μπλοκάρει την ανακεφαλαιοποίηση

Οι επιφυλάξεις Βενιζέλου, οι επιδιώξεις Σαμαρά και οι προσπάθειες Παπαδήμου για άμεση λύση
Η τρόικα μπλοκάρει την ανακεφαλαιοποίηση
Ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος με τον πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανο και τον πρόεδρο της Αlpha Bank κ. Ι. Κωστόπουλο. Ο Πρωθυπουργός επιδιώκει λύση για τις τράπεζες πριν από τις εκλογές
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Μετά τις εκλογές μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αν και ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος επιμένει στις προσπάθειες για λύση πριν από τις εκλογές. Οι προσπάθειες για τη διαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα ενισχυθεί κεφαλαιακά το τραπεζικό σύστημα για να καλύψει τις ζημιές από το «κούρεμα» των ομολόγων και τις αυξημένες επισφάλειες που δημιουργεί η κρίση δεν ευοδώθηκαν για την ώρα. Αν και τεχνικά τα μέσα και τα εργαλεία βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι ενδοιασμοί της τρόικας και κυρίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μπλόκαραν τη λύση στην παρούσα φάση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο βασικός ενδοιασμός της τρόικας έχει να κάνει με τις πολιτικές αντιρρήσεις που εκφράζονται στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια. Οι Ευρωπαίοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι το όλο θέμα μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης κατά την προεκλογική περίοδο.

«Η τρόικα θέλει ξεκάθαρο πολιτικό σκηνικό για να συναινέσει σε μια λύση. Θέλει να γνωρίζει ποιος θα είναι κυβέρνηση και ποιες είναι οι προγραμματικές δηλώσεις του» αναφέρουν. Σύμφωνα με άλλες πηγές, η μετάθεση της λύσης μετά τις εκλογές προσφέρει στην τρόικα έναν πρόσθετο μοχλό πίεσης στις όποιες διαπραγματεύσεις θα κάνει με την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Αν και η αρνητική στάση στη σχεδιαζόμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκφράζεται ευθέως από τα κόμματα στα άκρα του πολιτικού φάσματος, οι Ευρωπαίοι πλέον γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν θύλακοι στον πυρήνα των μεγαλύτερων κομμάτων που συμμερίζονται τις ίδιες απόψεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές εμφανίζουν τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο επιφυλακτικό στο να λάβει αποφάσεις οι οποίες ενδεχομένως εν όψει των εκλογών να δημιουργήσουν ζήτημα στο εσωτερικό του κόμματός του. Αλλωστε, είναι δεδομένες οι θέσεις του πρώην αρχηγού του ΠαΣοΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει εκφραστεί υπέρ της πλήρους κρατικοποίησης των τραπεζών.

Από την άλλη, ο κ. Αντώνης Σαμαράς βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο το ζήτημα να λυθεί μετά τις εκλογές ευελπιστώντας να το χειριστεί ο ίδιος καθώς το θέμα θεωρείται ένας μοχλός άσκησης πολιτικής. Ετσι διατηρεί αποστάσεις και δεν φαίνεται διατεθειμένος να πάρει στα χέρια του σε αυτή τη φάση την «καυτή πατάτα» των τραπεζών.
Πάντως ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίζεται να ανησυχεί ότι ενδεχόμενη αναβολή μπορεί να σημαίνει ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σε χειρότερες συνθήκες, συνεχίζει να πιέζει για άμεση λύση. Μάλιστα τις τελευταίες εβδομάδες υπήρξε έντονη κινητικότητα και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η στάση των κομμάτων όμως δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια. Πάντως, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός φέρεται να αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες την προσεχή εβδομάδα για τη διαμόρφωση ενός μεταβατικού σχήματος για την αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών. «Εξετάζονται διάφορες λύσεις» αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, οι οποίες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένοι από τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης να συμφωνηθούν πριν από τις εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι να καθοριστεί το πόσα χρήματα χρειάζεται το σύστημα. Ωστόσο, τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων της BlackRock και σχεδόν έναν μήνα μετά το «κούρεμα» των ομολόγων, ακόμη η Τράπεζα της Ελλάδος και οι τράπεζες δεν έχουν καταλήξει στο ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστεί κάθε χρηματοπιστωτικός όμιλος. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η ανακοίνωση του λογαριασμού αναμένεται να γίνει την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

«Πρώτα πρέπει να ανακοινωθεί ποιο είναι το συνολικό έλλειμμα, μετά ποιες τράπεζες θα ανακεφαλαιοποιηθούν και στη συνέχεια ο τρόπος με τον οποίο θα μπουν τα λεφτά» αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Σύμφωνα όμως με τις ίδιες πηγές, «κυβέρνηση και τρόικα δεν έχουν καταλήξει ακόμη στην αρχιτεκτονική του νέου συστήματος». Δηλαδή, στο πώς θα διαμορφωθεί ο τραπεζικός χάρτης την επόμενη ημέρα, πόσες και ποιες τράπεζες θα σωθούν, ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους και πώς θα ανακεφαλαιοποιηθούν. Είναι ξεκάθαρο ότι πρόθεση της τρόικας είναι ο έλεγχος των τραπεζών να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, όπως η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες πήραν παράταση ως τις 31 Μαΐου για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους.

Τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν το «σπάσιμο» των τραπεζών αυτών σε καλή και κακή τράπεζα (good και bad bank), κατά τα πρότυπα των συνεταιριστικών, και τη συγχώνευση των υγιών κομματιών τους με άλλες τράπεζες. Ωστόσο πριν από τις εκλογές πολιτικά θεωρείται αδύνατον να γίνει κάτι τέτοιο.

Η τρόικα τεχνικά είχε λύσεις στο τραπέζι, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι. Δεν δέχθηκε όμως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να μπορεί να παρέχει εγγυήσεις στις τράπεζες για τα κρατικά ομόλογα που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι θα απαιτούνταν περί τα 15 δισ. ευρώ λιγότερα για την ανακεφαλαιοποίηση του συστήματος.

Επιπλέον όφελος της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προκύψει από την επιμήκυνση του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με φορολογικές απαλλαγές. Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις το Δημόσιο μπορούσε να εξοικονομήσει άνω των 20 δισ. ευρώ περιορίζοντας σημαντικά τα απαιτούμενα κεφάλαια.


ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ζημιές- ρεκόρ €28 δισ. για τις 4 μεγάλες τράπεζες 
Ζημιές 28 δισ. ευρώ στους τέσσερις μεγάλους ελληνικούς ομίλους 
Στο τελικό στάδιο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 
 
 
σχόλια (15)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΩΣ ΠΟΤΕ????????????????????// | 24/04/2012 13:35
  ΧΡΥΣΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ !!!! ΑΠ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ!!!!
  ΓΙΑΤΙ??????????????///
  απάντηση40
   
   
  Aχ και ποιος θα προλάβει να φαει τη μίζα!!! | 23/04/2012 16:08
  Κι όχι τίποτα μια και δε βλέπω μοναχικό καβαλάρη ως λικόρνιο πρωθυπουργό, πώς θα μοιραστεί η ριμάδα η μίζα, και είναι και τεράστια!!! Μέρα νύχτα με απασχολεί το θέμα! Γιατί νομίζατε ότι βιαζόμασταν όλοι για εκλογές!! Η μίζα στο χέρι κι ας πάνε όλοι κι όλα στο διάαλο! Με τις ευχές του Ιερω΄νυμου, τρωει κι αυτός μαζί!
  Βlack is black v black
  απάντηση40
   
   
  Ανακεφαλαιοποίηση ιδιωτικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια..??? | 23/04/2012 14:56
  Είναι τραγικό το γεγονός ότι στο θέμα αυτό η τρόικα που δεν δέχεται έτσι απλά την χρηματοδότηση ιδιωτικών τραπεζών με κρατικά κεφάλαια, να έχει δίκιο σε σχέση με το ξεπουλημένο δοτό ψευτοτραπεζίτη, ψευτοπρωθυπουργό Παπαδήμο που επιμένει να κλείσει το θέμα άρον άρον τώρα που μπορεί.. Το ζήτημα έχει και (πέρα όλων των άλλων) και ποινικές παραμέτρους και ας μην το ξεχνούν οι κύριοι πολιτικοί απατεώνες
  Χρήστος Πάτρας
  απάντηση50
   
   
   
  Γέλια | 23/04/2012 11:10
  Κοιτάξτε Έλληνες ποιοι σας κυβερνούν.... Στην αρένα των αυτοκτονιών και της μίζέριας ο λαός και ο παπαδήμος όλο χαρούλες σαν καλιγούλας...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση102
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Μαθηματικο λαθος | 22/04/2012 23:54
  Επιπλέον όφελος της τάξεως των 6-7 δισ. ευρώ θα μπορούσε να προκύψει από την επιμήκυνση του χρόνου συμψηφισμού των ζημιών με φορολογικές απαλλαγές. Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις το Δημόσιο μπορούσε να εξοικονομήσει άνω των 20 δισ. ευρώ περιορίζοντας σημαντικά τα απαιτούμενα κεφάλαια.///Χοντρο το ΛΑΘΟΣ Οι φοροι δεν θα λειψουν απο τα ταμεια του κρατους;; Τι λογαριασμους κανετε;
  Σωκιανος
  απάντηση51
   
   
  γελατε ε? | 22/04/2012 23:35
  βλεποντας κανεις αυτους τους ανθρωπους να χασκογελανε μπορει να πιστεψει οτι νοιαζονται για τη σωτηρια της Ελλαδος?
  k
  απάντηση73
   
   
  Ανευθυνότητα | 22/04/2012 18:52
  Κακώς που σταματησε η διαδικασια ανακεφαλαιοποίησης για τις εκλογες . Δεν παιζουν με τις καταθεσεις του κοσμου . Εκτος εαν οι ανευθυνοι συριζαιοι κλπ εχουν εξασφαλισει περαν των 40 δισ και καμμια 25 ρια προσθετα εαν δεν αναγνωρισουν το χρεος . Απο τον Τσαβες να πουμε και περαστικά στον ανθρωπο να μας σωσει . ....
  katathetis
  απάντηση98
   
   
  Η ΤΡΟΪΚΑ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΙΟΠΟΙΗΣΗ | 22/04/2012 13:43
  Και τα γελάκια στα χείλη τους; Θα παγώσουν; Γουστάρω! Έτσι μού ’ρχεται να ψηφίσω υπέρ της Τρόϊκας!
  Ψύχραιμος (ως πότε ακόμη;)
  απάντηση205
   
   
  Συμβουλή στον κ. Σαμαρά | 22/04/2012 13:06
  Κανένας δανειστής στον κόσμο δεν δανείζει, η τουλάχιστον το σκεφτεται πολύ να δανείση, όταν υπάρχει φόβος να αλλάξουν όροι σε συμφωνημένη δανειοδότηση και έτσι αυξάνονται οι επισφάλειες του δανείου. Αυτό προφανώς δεν το είπαν στον κ. Σαμαρά οι συνεργάτες του και ετσι διακυρήσσει σε ολους τους τόνους οτι άμα κερδίσει τις εκλογές θα επαναδιαπραγματευτεί όρους του μνημονίου δανειοδότησης που ο ίδιος συνυπέγραψε με την επιστολή που απέστειλε στην ΕΕ. Υπάρχουν τώρα τα εξής σενάρια: α) ή δουλεύει τους ξένους λέγοντας και ξελέγοντας, σε δουλειά να βρισκόμαστε, ή β) δουλεύει εμάς λέγοντας οτι θα τα αλλάξει ενώ δεν μπορεί για να πάρει τούς σταυρούς, ή γ) στο κόμμα του δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Και τα τρία σενάρια ειναι άκρως επικύνδινα και καλά θα κάνει να αναθεωρήσει τη στάση του, για να μπορέσουμε να πάρουμε επιτέλους κανένα φράγκο απο την ΕΕ γιατί φράγκο ακούμε και φράγκο δεν βλέπουμε και το πιό σοβαρό, για να μην θεωρηθεί είναι αυτός ο αποκλειστικός υπεύθυνος της παντελούς καταστροφής του τόπου.
  Χριστός Έλλην
  απάντηση404
   
   
   
  Ας ειν καλα οι σουπερ πατριωτες... | 22/04/2012 10:53
  Eμ βεβαια.Απο τη στιγμη που ο Τσιπρας,βγηκε και απειλησε να παει το μετρο για μετα τις εκλογες,γιατι να δωσουν τα λεφτα οι ανθρωποι;
  Πειραιωτης Μαουνιερης
  απάντηση3020
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων