Μπορεί να διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν εναλλακτική λύση απέναντι στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, αλλά η φωτιά της αντιπαράθεσης μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να σβήσει. Μπροστά σε μια κρίσιμη εκλογική μάχη, που ορισμένοι τη θεωρούν ως την πιο σημαντική μετά τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο, για τον προσανατολισμό της χώρας, η διαφορετική στρατηγική τους οδηγεί τα δύο κόμματα σε μια συνεχή σύγκρουση.
Οι προτάσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα για το πριμ των 50 εδρών ως πίεση συμπόρευσης των αριστερών δυνάμεων αλλά και για τη συνεργασία τους στις μονοεδρικές περιφέρειες προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Περισσού. Το ΚΚΕ τις αντιμετώπισε ως πολιτική «κατεργαριά» και «απάτη», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το εγκάλεσε για στάση «αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού». Ο Περισσός χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας ότι κατ’ επανάληψιν έχει ξεκαθαρίσει πως υπάρχουν μεγάλες πολιτικές διαφορές οι οποίες δεν επιτρέπουν τη συμπόρευση.

Νέος συνασπισμός

Ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει συνεχώς την έκκληση ενότητας σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της αντιμνημονιακής Αριστεράς. Ζητεί την ψήφο του ελληνικού λαού για να αναδειχθεί ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα την Αριστερά, που «θα απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο, που θα δώσει σταθερότητα, προοπτική και ελπίδα, όχι μονάχα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους λαούς της Ευρώπης». Γιατί, όπως τόνισε, η ανατροπή στην Ελλάδα θα είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη.
Το ευρωπαϊκό προφίλ με παράλληλη καταγγελία της δανειακής σύμβασης και των μνημονίων που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ βρήκε απέναντί της την οξεία κριτική του ΚΚΕ. Στο στόχαστρο του Περισσού μπήκαν οι δηλώσεις του εθνικού γραμματέα του Γαλλικού ΚΚ και προέδρου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς κ. Πιερ Λοράν, αλλά και εκείνες του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) κ. Γκρέγκορ Γκίζι, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα προσκεκλημένοι του κ. Τσίπρα στην πρώτη προεκλογική συγκέντρωση στο Αιγάλεω.
Ο κ. Τσίπρας, «με επιμονή και υπομονή», όπως έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δούλεψε συστηματικά και για την ενότητα των αριστερών δυνάμεων και για την αντιμετώπιση πλαστών διλημμάτων που χρησιμοποιούνται και από το σύστημα, όπως «ευρώ ή χάος» και «μνημονιακοί κατά αντιευρωπαϊστών».
Εθεσε στόχο «να μην έχει το μνημονιακό ζευγαράκι Σαμαρά – Βενιζέλου ούτε 51 ούτε 151. Ούτε 51% στον λαό ούτε 151 βουλευτές». Η πρότασή του για συνεργασία της ευρύτερης Αριστεράς στις μονοεδρικές που διατυπώθηκε με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» προκάλεσε την άμεση αρνητική απάντηση του ΚΚΕ.
Την απέρριψε η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, προβάλλοντας τις πολιτικές διαφορές τους αλλά και αμφισβητώντας τη γνησιότητα της πρότασης, με βάση επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές, αλλά και την αντιπαραθετική προς το ΚΚΕ στάση του στα σωματεία. Ο κ. Τσίπρας, την επομένη, αντέτεινε ότι μια αριστερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να αλλάξει τη ρότα της χώρας και εγκάλεσε την κυρία Παπαρήγα ότι θέλει την Αριστερά εσαεί αντιπολίτευση.

Καταγγελίες Περισσού

Η σφοδρή επίθεση από τον Περισσό ήρθε με πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» (11.4.2012) υπό τον τίτλο «Πολιτικοί απατεώνες», στο οποίο καταγγελλόταν ότι για δεύτερη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προτάσεις συνεργασίας που δεν μπορούν να εφαρμοστούν με βάση τον εκλογικό νόμο και δεν αποσπούν έδρες από τον δικομματισμό.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Σκουρλέτης απάντησε χαρακτηρίζοντας τη στάση του ΚΚΕ «αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού». Για να εισπράξει αργότερα το σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ: «Και κουβέντα για την ταμπακιέρα, δηλαδή για την απάτη με τις μονοεδρικές».

Περισσός
Οι κόκκινες «ταμπακιέρες»
Η πρώτη «ταμπακιέρα» ήταν ότι, με βάση τον εκλογικό νόμο, το πριμ των 50 εδρών δεν το παίρνει ένας συνασπισμός κομμάτων, ακόμη κι αν είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. Η δεύτερη «ταμπακιέρα» ήταν για τις μονοεδρικές, όπου ο «Ριζοσπάστης» αλλά και η κυρία Παπαρήγα σημείωσαν ότι ο εκλογικός νόμος καθορίζει ότι ο αριθμός των εδρών του κάθε κόμματος προκύπτει με βάση το πανελλαδικό ποσοστό του. Ακόμη κι αν ένα κόμμα πάρει όλες τις μονοεδρικές, το σύνολο των εδρών του θα είναι το ίδιο ακριβώς που θα έπαιρνε και χωρίς τις μονοεδρικές… Μάλιστα, η κυρία Παπαρήγα τόνισε στην τηλεόραση της ΝΕΤ: «Το κυριότερο είναι οι πολιτικές διαφωνίες μας, αλλά είναι και αφερέγγυοι. «Ζήτω ο σοσιαλισμός» να πούνε, εμείς δεν τους πιστεύουμε».
Στελέχη του ΚΚΕ έλεγαν, σχετικά με δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ο κόσμος θέλει συνεργασία των αριστερών δυνάμεων και ενδιαφέρεται για το ζήτημα της διακυβέρνησης, ότι οι θέσεις του ΚΚΕ δεν καθορίζονται απ’ όλα αυτά: «Εχουμε πρόταση διακυβέρνησης και εξουσίας για τον λαό. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι ψήφος στο ΚΚΕ και δυνάμωμα της πάλης. Στο κάτω-κάτω, ας υπάρχει ένα κόμμα που δεν θέλει να γίνει κυβέρνηση των βιομηχανιών και των εφοπλιστών…».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ