Δεν κατεβαίνει στις εκλογές ως υποψήφιος ο κ. Αλέκος Αλαβάνος ενώ και το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, στο οποίο πρωτοστατεί, δεν θα μετέχει, ως πολιτικό σχήμα, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις εθνικές κάλπες .

Παράλληλα, σύμφωνα με δηλώσεις του προς το «Βήμα», μετά την έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ) , που πραγματοποιήθηκε στην ΑΣΟΕ, το Σάββατο (7.4.2012), καλεί τον κόσμο να στηρίξει τα ψηφοδέλτια των κομμάτων της Αριστεράς, που είναι πιο κοντά στη θέση του ΜΑΑ για αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ , και στην αντίληψη για ενωτική συμπόρευση της Αριστεράς.

Ουσιαστικά, με βάση αυτά τα κριτήρια και με δεδομένο ότι μέλη και πολιτικές δυνάμεις που μετέχουν στο ΜΑΑ θα είναι υποψήφιοι σε διαφορετικά ψηφοδέλτια, ο κ. Αλαβάνος δίνει “σήμα” για ψήφο προς ΑΝΤΑΡΣΥΑ, εξωκοινοβουλευτική αριστερά και …επιλεκτικό “σταυρό” σε φίλιες δυνάμεις και στελέχη του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως επισημαίνει στο «Βήμα» ο κ. Αλαβάνος «το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής , ως πολιτικός φορέας, δεν θα μετέχει στις εκλογές με μια πολυδιαιρεμένη αριστερά, τη στιγμή που η Ιστορία καλεί για μια ενωτική μετωπική παρουσία της. Το ΜΑΑ έχει ενσωματώσει στις θέσεις του ως κεντρικό ζήτημα την αποχώρηση από την ευρωζώνη, κάτι που δεν αποτελεί θεωρητική κατασκευή αλλά προϋπόθεση, που απαντά , εντός ενός εναλλακτικού προγραμματικού πλαισίου, στο αίτημα να σταματήσει η κοινωνική υποβάθμιση της τεράστιας πλειονότητας του λαού, να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και να ανοίξει ο δρόμος μιας ζωής με αξιοπρέπεια».

Και προσθέτει: «Εμείς δεν θα παραιτηθούμε των ενωτικών προσπαθειών μέχρι και την τελευταία στιγμή. Σε περίπτωση που προκηρυχθούν άμεσα οι εκλογές , καλούμε οι φίλοι του Μετωπου να στηρίξουν με την ψήφο τους ψηφοδέλτια της Αριστεράς, που είναι πιο κοντά στους στόχους και την ενωτική αντίληψη του ΜΑΑ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την παρέμβασή του στις εργασίες της πανελλαδικής σύσκεψης του ΜΑΑ , αποκάλυψε ότι δυνάμεις που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ, και συγκεκριμένα οι Ενεργοί Πολίτες” (Μ. Γλέζος) , η ΚΕΔΑ (Γιάννης Θεωνάς) και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ (στο οποίο πρωτοστατεί ο κ. Π. Λαφαζάνης) του πρότειναν να είναι υποψήφιος στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε ο ίδιος, τους απάντησε “ναι” εφόσον υπάρχει διάθεση συμπαράταξης με τις δυνάμεις της Αριστεράς , απομάκρυνση από τη λογική «μαζεύουμε απλώς για να φτιαχτούν ψηφοδέλτια» στελέχη, προσωπικότητες από την Αριστερά ή το ΠΑΣΟΚ ενώ σημαίνει και πρόγραμμα πάνω σε κεντρικά σημεία, όπως το ζήτημα της ευρωζώνης. Για να απορρίψει τελικά,την πρόταση με δεδομένο ότι αυτές οι προϋποθέσεις δεν υπάρχουν. Οπως τόνισε στην ομιλία του, δεν μπορεί να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια ενός χώρου, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για κατάργηση των νόμων του μνημονίων και την ίδια στιγμή λέει μέσα στην ευρωζώνη. Ουσιαστικά κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διγλωσσία, σημειώνοντας ότι αποφεύγει να εξηγήσει στον κόσμο – ακόμα κι αν δεν διατυπώνει ευθέως αίτημα για έξοδο από το ευρώ -, ότι η αντίθεση με το μνημόνιο και τις δανειακές σημαίνει σύγκρουση με την ΕΕ και οδηγεί σε αποχώρηση από την ευρωζώνη…

Επίσης, κατά την πανελλαδική σύσκεψη του ΜΑΑ, ο κ. Αλαβάνος επεσήμανε ότι οι συνεχείς διεργασίες του ΜΑΑ για ενωτική συμπαράταξη των αριστερών δυνάμεων δεν απέδωσαν. Εκανε γνωστό ότι υπήρξε συζήτηση για κοινή κάθοδο στις εκλογές ΜΑΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εκτός των άλλων, δυνάμεις που μετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη διεύρυνσή της και στην ένταξη στο ψηφοδέλτιο στελεχών, όπως ο κ. Αλαβάνος, που θα μπορούσαν να προσδώσουν “προσωποπαγή” χαρακτήρα στο εγχείρημα για ένα ευρύτερο σχήμα.

Εν κατακλείδι στην ομιλία του, ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι η ανάγκη της ύπαρξης του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής είναι υπαρκτή και μετά τις εκλογές, μέχρι να διαμορφωθούν οι ενωτικές μετωπικές διεργασίες της Αριστεράς. Η άποψή του ήταν ότι στις επερχόμενες εκλογές το ΜΑΑ δεν θα γίνει «δορυφόρος» κανενός κόμματος σε αυτό το “λούνα παρκ” που, όπως είπε, παρουσιάζει και η αριστερά.

Πάντως, επέμεινε στο “όχι” στην αποχή και προέκρινε την ψήφο σε αριστερά ψηφοδέλτια, κατονομάζοντας, μάλιστα ως χώρους με τους οποίους υπάρχουν διαδικασίες επαφής με το Μέτωπο, «δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ , την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά».

Πάντως έχει μείνει μετέωρη η πρόταση που βρήκε ευρεία αποδοχή στη πανελλαδική σύσκεψη του ΜΑΑ, το Σάββατο, για κάθοδο στις εκλογές σε ένα κοινωνικό μέτωπο κατά του ευρώ, εφόσον οι εκλογές δεν προκηρυχθούν άμεσα.