Με πρωτοφανή έντονη ρητορική και επιθετικό ύφος, ενδεικτικό της προσπάθειάς του να αυξήσει τα δημοσκοπικά ποσοστά της Ν.Δ. ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς κήρυξε και επισήμως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου με ανοικτή συγκέντρωση και ομιλία του, αργά το απόγευμα του Σαββάτου στο κλειστό γυμναστήριο του Αιγάλεω.

Σε μια συγκέντρωση, για την οποία είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση και με εμφανή τη μαζική παρουσία της νεολαίας του κόμματος, της ΟΝΝΕΔ, ο κ. Σαμαράς, επιχείρησε να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι αυτός και η Ν.Δ. είναι το κόμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα αδιέξοδά της και να την οδηγήσει σε μια νέα πορεία.

Με χαρακτηριστικό στοιχείο στην ομιλία του, τον προσωπικό τόνο, επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι ο κ. Σαμαράς αποτελεί το δυνατό χαρτί του κόμματός του, ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους πολίτες να του έχουν εμπιστοσύνη και να του δώσουν τη δύναμη να κερδίσει τη μάχη.
«Δώστε μου τη δύναμη ενός Έθνους για να κερδίσω τη μάχη της πατρίδας» τόνισε με έμφαση ο κ. Σαμαράς, προκαλώντας ενθουσιασμό στους οπαδούς του και προσδιόρισε τις εκλογές για την 6ης Μαϊου, ενώ έβαλε στο στόχαστρο τους πολιτικούς του αντιπάλους, οι οποίοι όπως είπε τον πολεμάνε αυτόν και τη Ν.Δ., γιατί «ξέρουν ότι θα τα αλλάξουμε όλα και αυτοί δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα».
«Έξι Μαϊου οι εκλογές έρχονται. Θέλουν δεν θέλουν κάποιοι. Εμείς δεν φοβόμαστε τον λαό. Άλλοι κρύβονται» είπε και επέμεινε στην ανάγκη η Ν.Δ. να είναι αυτοδύναμη ώστε να έχει την ευχέρεια και τη δυνατότητα να αλλάξει την κατάσταση.


«Δεν θα συγκυβερνήσουμε»

Με ένταση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει μετεκλογική συνεργασία με το ΠαΣοΚ, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να σταματήσει τη συζήτηση και κυρίως να βάλει την κόκκινη γραμμή και για βουλευτές του, ώστε να αποφεύγουν σχετικές αναφορές, αποδυναμώνοντας τον κεντρικό σχεδιασμό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Σαμαράς απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με το ΠαΣοΚ, καθώς τα σενάρια αυτά, όπως είπε «βασίζονται σε συμφέροντα και συντεχνίες».
Μάλιστα ανέφερε μια σειρά λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να συγκυβερνήσει με το ΠαΣοΚ και επανέλαβε τη δέσμευσή του για εξεταστική για να διερευνηθεί και να αποδοθούν ευθύνες για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο.
«Τη συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ την προτιμούν και όσοι – εντός κι εκτός Ελλάδος – θέλουν την αυριανή κυβέρνηση της Ελλάδας, αδύναμη και ελεγχόμενη. Αυτό επιδιώκουν. Αλλά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι…» είπε.

Παράλληλα ζήτησε «καθαρή εντολή» και σημείωσε χαρακτηριστικά, εν μέσω έντονων χειροκροτημάτων και συνθημάτων:
«Ήρθα να σας δώσω μήνυμα νίκης, αλλά μου το δώσατε εσείς. Θα ξαναφτιάξουμε μαζί την Ελλάδα. Στοιχημάτιζαν ότι δεν θα μπορούσαμε να σηκώσουμε κεφάλι και όχι μόνο αντέξαμε, αλλά είμαστε η μόνη ελπίδα για να κυβερνηθεί η χώρα».
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε τη στρατηγική του και υπενθύμισε ότι αυτός έδιωξε από Πρωθυπουργό τον κ. Γ. Παπανδρέου και έθεσε το νέο του στόχο να εκδιώξει και το ΠαΣοΚ, λέγοντας: «Καταφέραμε σε δύο χρόνια, να διώξουμε τον Γιώργο Παπανδρέου για τα εγκληματικά λάθη που έκανε, όπως λένε και οι συνεργάτες του, τώρα θα διώξουμε και το ΠαΣοΚ. Ρητά και κατηγορηματικά, αποκλείω κάθε συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ».

Υπερασπίστηκε τη στάση του

Θέλοντας να αποκηρύξει τις έως σήμερα δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν τη Ν.Δ. στάσιμη και να μην μπορεί να διαμορφώσει ρεύμα αυτοδυναμίας, υπογράμμισε ότι πριν δυο χρόνια αυτόν και το κόμμα του, τους είχαν τελειωμένους, τους πολέμησαν με ψέματα, με μισές αλήθειες και προπαγάνδα και έδωσε το σύνθημα για τη νίκη:

«Εμείς αντέξαμε, είμαστε σήμερα η μοναδική ελπίδα για να μπορέσει να κυβερνηθεί αυτός ο τόπος. Είμαστε η μόνη δύναμη που μένει όρθια όταν οι άλλοι καταρρέουν».

Υπερασπίστηκε τη στρατηγική του και εξήγησε με πολλά παραδείγματα την αλλαγή στάσης της Ν.Δ. και την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου.

«Σχηματίσαμε μεταβατική κυβέρνηση για να γίνει το κούρεμα και να πάει αμέσως μετά η χώρα σε εκλογές. Τίποτε άλλο…Δεν ήταν «συγκυβέρνηση». Δεν υπήρχε κοινό πρόγραμμα… Αποτρέψαμε την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Που ο κίνδυνος ήταν τότε άμεσος και αναπόφευκτος. Υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εκεί που μας έφεραν…Στο γκρεμό μας έφεραν…Όπου επί δύο χρόνια, παρά τις φωνές μας έσπρωχναν την Ελλάδα. Ξέρετε τι σημαίνει ανεξέλεγκτη χρεοκοπία; Πρωτόγνωρος εφιάλτης που δεν τον έχει ζήσει ποτέ καμία χώρα» τόνισε.


Οι οικονομικές του δεσμεύσεις

Ο κ. Σαμαράς έθεσε σαν πρώτους στόχους, προσδιορίζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα: α) ανάκαμψη το ταχύτερο, β) αποκατάσταση ακραίων αδικιών για να υπάρξει κοινωνική συνοχή, γ) προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη, μηδενική ανοχή στο έγκλημα και ανάσχεση της λαθρομετανάστευσης και δ) αίσθημα δικαίου στο λαό.
Ήταν αρκετά φειδωλός στις υποσχέσεις του και απλά δεσμεύτηκε για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους πολύτεκνους και τους ομολογιούχους, λέγοντας ότι θα αποκαταστήσει τις αδικίες.
Συγκεκριμένα είπε ότι θα αποκαταστήσει τις πολύ χαμηλές συντάξεις και τα πολυτεκνικά επιδόματα, με ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα αποδεχθούν οι δανειστές. Θα ανακουφίσει τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων ιδιαίτερα, με τη θέσπιση μέτρου να μην μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους. Για τους ομολογιούχους που έχασαν τις αποταμιεύσεις τους, είπε ότι πρέπει να αποζημιωθούν, αλλά δεν είπε τον τρόπο, τονίζοντας πως υπάρχει μέθοδος να γίνει.

Στο καίριο ερώτημα πολλών τι θα κάνει η Ν.Δ. τον Ιούνιο που θα ζητηθούν από τους πιστωτές νέα μέτρα 11 δις. Ευρώ, παρέπεμψε σε νέα ισοδύναμα μέτρα και κυρίως από περικοπή σπατάλης.

Στη συνέχεια μίλησε για την περίφημη ανάκαμψη που έχει σημαία του και είπε πως αυτή θα ξεκινήσει πιο νωρίς: αξιοποιώντας τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, εξασφαλίζοντας ρευστότητα και επιστρέφοντας όσα χρωστά το δημόσιο σε επιχειρήσεις.

Ακόμη δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των φόρων, η οποία είπε όμως ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα. «Μπορούμε να το προγραμματίσουμε, εφ’ όσον χτυπήσουμε αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Να ξεκινήσουμε με τη μείωση του φορολογικών συντελεστών στο 15%. Πράγμα που θα αποτελέσει αληθινή επανάσταση στην Ελλάδα…» υποστήριξε.

Ατζέντα ασφάλεια – λαθρομετανάστευση – δημόσια τάξη

Για μια ακόμη φορά, αφού μίλησε θετικά για τη μεσαία τάξη που πρέπει να προστατευθεί, αναφέρθηκε στην ασφάλεια του πολίτη. Δεσμεύτηκε ότι θα τελειώσει με τους κουκουλοφόρους και επανέλαβε πως θα τους βγάλει τις κουκούλες. Υποσχέθηκε να απομακρυνθούν τα γκέτο των λαθρομεταναστών, να εκδιωχθούν οι συμμορίες των παρανόμων και τα στέκια των ναρκομανών.

«Θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις και τις γειτονιές μας. Θα αντιμετωπίσουμε με ανθρωπιά όλους όσους έχουν ανάγκη. Αλλά ο νόμος θα επιστρέψει στις πόλεις. Και το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους. Και τέλος θα ικανοποιήσουμε το δημόσιο περί Δικαίου αίσθημα» τόνισε.

Πολυμέτωπος αγώνας με φόντο τον Καμμένο

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς, παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. είναι χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, έχει ανοίξει μέτωπα προς κάθε κατεύθυνση και επιτίθεται σε όλο το πολιτικό φάσμα.
Από τη μια υπάρχει ο βασικός αντίπαλος το ΠαΣοΚ και ο κ. Ευ. Βενιζέλος και από την άλλη πλευρά η Αριστερά, στην οποία επιτέθηκε με σφοδρότητα, ενώ υπάρχει και ο πόλεμος κατά των κομμάτων της ευρύτερης δεξιάς παράταξης, όπως τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του κ. Π. Καμμένου που είπε ότι εμποδίζουν τη Ν.Δ. από την αυτοδυναμία.
Ο κ. Σαμαράς όμως δεν έμεινε σε αυτό, αφού είπε ότι το κόμμα του κ. Καμμένου, το οποίο δεν κατονόμασε, θέλει πρωθυπουργό μαριονέττα, ρίχνει σωσίβιο στο ΠαΣοΚ και δυο φορές ανέφερε ότι κλείνει το μάτι στη διαπλοκή.
Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς είπε ότι σήμερα υπάρχουν πολλά κόμματα: Άλλα επιδιώκουν να διασωθούν από την κρίση. Όπως το ΠαΣοΚ, άλλα που απλώς τζογάρουν στην κρίση, όπως η Αριστερά, ενώ υπάρχουν και οι ευκαιριακοί τυχοδιώκτες της πολιτικής, που δεν είναι αριστεροί, αλλά έχουν πάρει τις χειρότερες συνήθειες των αριστερών:

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά σους Ανεξάρτητους Ελληνες, αν και δεν τους ανέφερε: «Ψαρεύουν σε θολά νερά, χτυπάνε την Ευρώπη, θέλουν έξοδο από το ευρώ, ή θέλουν εντός κι εκτός του ευρώ, ή δεν ξέρουν τι θέλουν… Μοναδική τους προτεραιότητα να επωφεληθούν από την κρίση για να επιβιώσουν ή για να φτιάξουν το κόμμα τους» είπε και συμπλήρωσε: «Περιμένουν ή εύχονται το χάος για να αποκτήσουν ρόλο μέσα στο χάος. Κάνουν ό,τι μπορούν για να εμποδίσουν την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Για να βγει Πρωθυπουργός μαριονέτα. Και ρίχνουν «σωσίβιο» στο ΠαΣοΚ που βουλιάζει, κλείνοντας έτσι το μάτι και στη διαπλοκή…

Για το ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία ανέφερε ότι άλλοι εμφανίζονται κατά της δανειακής σύμβασής τώρα, κι ας στήριζαν με κάθε τρόπο το Μνημόνιο και τον κ. Παπανδρέου επί δύο ολόκληρα χρόνια.

Στη συνέχεια υπήρχε και πάλι αναφορά στον κ. Καμμένο, για τον οποίο υπογράμμισε ότι «κι άλλοι έφτασαν στο σημείο να δηλώνουν έτοιμοι για… γάμο με το ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο από κάθε σοβαρότητα» και έριξε το καρφί του: «Ο καιροσκοπισμός έγινε Επιστήμη. Η ανευθυνότητα, θρησκεία. Και ο λαϊκισμός σημαία…Κι όλοι τους μόνιμο στόχο έχουν να βλάψουν την παράταξή μας. Αλλά ο κόσμος τους έχει καταλάβει…».