Τα αντιγερμανικά αισθήματα των Ελλήνων δικαιολόγησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι CBS. Ταυτόχρονα προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ελλήνων και των άλλων Ευρωπαίων μήπως κεντρικός στόχος του Βερολίνου είναι και πάλι να τους… κατακτήσει.

«Οταν άνθρωποι και χώρες ολόκληρες ζουν επί σειρά ετών πέρα από τα όριά τους και κάποια στιγμή πρέπει να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα λιτότητας, τότε πολλές φορές ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Είναι ανθρώπινο να αναζητούν εξιλαστήρια θύματα… Είναι μια φυσιολογική αντίδραση σε μια δύσκολη κατάσταση», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του CBS για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η κυβέρνησή του τη σύνδεση της σύγχρονης Γερμανίας με τη ναζιστική Γερμανία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο απάντησε κατηγορηματικά ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. «Δεν θέλουμε να κατακτήσουμε κανέναν. Κατά το παρελθόν η Γερμανία προσπάθησε αποτυχημένα να κατακτήσει το κάνει. Σήμερα δεν θέλει να ξαναπροσπαθήσει κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.