Τον κίνδυνο του εκφασισμού της κοινωνίας και αλλά και την υποχρέωση των διανοουμένων να εναντιωθούν σε αυτό το φαινόμενο επισήμανε ο κ.Ευ. Βενιζέλος στη ομιλία με την οποία έκλεισε τη συζήτηση στο Μουσείο Μπενάκη με πανεπιστημιακούς, ποιητές, συγγραφείς, εκδότες, εικαστικούς καλλιτέχνες, ηθοποιούς και πολιτικούς. «Υπάρχει ένα δυναμικό που αργεί και δεν παρεμβαίνει άρα ακυρώνεται», είπε, «αλλά είναι επείγουσα προτεραιότητα και δημοκρατική ευθύνη να μιλήσει. Δίνουμε μια μάχη πολιτική, ιδεολογική, ένα πόλεμο αξιακών χαρακωμάτων».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τους πνευματικούς ανθρώπους της χώρας να συνδράμουν ενεργά στο μεγάλο έργο «που έχουμε μπροστά μας. Πρέπει να ξαναγράψουμε τους όρους λειτουργίας του κράτους. Έχουμε συντακτικό έργο να επιτελέσουμε και αυτό απαιτεί προσωπική προσπάθεια από τον καθένα», τόνισε.

«Στην κοινωνία», συνέχισε, «υπάρχει ορατός και απτός ο κίνδυνος του εκφασισμού. Διαρρυγνύεται ο κοινωνικός ιστός, διαταράσσονται οι παραδοσιακές αρχές και αξίες και δεν αντικαθίστανται, ακυρώνονται βασικές παραδοχές της δημοκρατίας και τις πολιτικής που υπήρχαν επί δυόμιση αιώνες. Δημιουργούνται συνθήκες μεσοπολέμου συνθήκες
δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Κινδυνεύουμε να έχουμε στο Κοινοβούλιο δυνάμεις εχθρικές προς τον κοινοβουλευτισμό. Οι έρευνες της κοινής γνώμης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου», είπε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Και πρόσθετε ότι η κοινωνία δεν πιστεύει σε τίποτα, ότι έχει γίνει τόσο καχύποπτη που στρέφεται εναντίον του εαυτού της.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι οι αναποφάσιστοι είναι πολλοί, όπως και όσοι τιμωρούν δημοσκοπικά τα κόμματα. Μεγάλο κομμάτι του εκλογικού σώματος, πρόσθεσε δηλώνει ότι θα αποφασίσει τι θα ψηφίσει την τελευταία εβδομάδα ή ακόμα και την τελευταία ημέρα. «Αυτό σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι μπορεί να επηρεαστούν από εκβιασμένες καταστάσεις που θα διογκώνονται. Το παραμικρό γεγονός μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτα φαινόμενα», επισήμανε.

Ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς υπέρ του κράτους δικαίου και των ηθικών προταγμάτων δεν αφορά μόνο μια πολιτική οικογένεια, τόνισε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Δεν επιχαίρει το ΠαΣοΚ για όσα συμβαίνουν στο άκρο της δεξιάς παράταξης. Αλλά, πρόσθεσε, πρόβλημα υπάρχει και με τον αριστερό προοδευτικό λόγο, ο οποίος δεν ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε υπεύθυνες και εφαρμόσιμες προτάσεις, που απαντά σε ψευδή διλλήματα και κάνει επιλογές χωρίς κόστος, όπως π.χ. να λέει ναι στο ευρώ αλλά όχι στους όρους και στις δεσμεύσεις του δανείου.
«Αυτά στηρίζονται σε μια ψευδή υπόθεση. Ότι η κυβέρνηση θα υπάρχει για να κυβερνά και να σηκώνει τα βάρη και οι υπόλοιποι θα σχολιάζουν»
, παρατήρησε.

Οι πολίτες έχασαν τον παράδεισο, επισήμανε ο Βενιζέλος, όμως διερωτήθηκε ποια ήταν η Εύα, τι ρόλο έπαιξε το μήλο και το φίδι και ο πρωτόπλαστος έλληνας της μεταπολίτευσης βρέθηκε σε αυτή την κατάσταση.
«Ξέρω ότι συνήθως φταίνε οι πολιτικοί, τα κόμματα και οι κυβερνήσεις.Φταίνε πάρα πολλοί. Εχω και εγώ προσωπικά ευθύνη», πρόσθεσε.

Είναι δύσκολο να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των πολιτών και του πολιτικού συστήματος γιατί κυριαρχεί ακόμα ο παλαιοκομματικός και αρχηγικός λόγος, όπου ο αρχηγός του ενός κόμματος εμφανίζεται ως «σωτήρας» και ο αρχηγός του άλλου ως «καταστροφέας» και οι ρόλοι εναλλάσσονται, ανάλογα με τη θέση που κατέχουν (κυβέρνηση ή αντιπολίτευση), είπε ακόμη στην ομιλία του προς τους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλος, σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη.

Στην εκδήλωση παραθρέθηκαν μεταξύ άλλων: Ελενη Γλύκατζη Αρβελέρ, Μανος Ελευθερίου, Δ. Παντερμαλής, Π. Μάρκαρης, Γ. Νταλάρας, Ι. Κοντός, Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, Γ. Μανιώτης, Θ. Πελαγίδης, Θ. Καστανιώτης, Π. Τανιμανίδης, Ι. Παρμακέλης, Αχ. Δρούγκας, Γ. Μιχαηλίδης, Τατιάνα Λυγαρη, Χρ. Νικολόπουλος, Κοραλία Καράντη με Γ. Λιάνη, Ι. Τούντας, Μάτσας, Μανουέλα Παυλιδου, Αγάπη Βαρδινογιαννη, Αννα Φόνσου, Ι. Μετζικώφ, Ελένη Κουρκουλα κ.ά. Επίσης παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικος και πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ. Στο βήμα με τον κ. Βενιζελο ήταν η κυρία Αννα Καφέτση και ο κ. Ν. Μαραβέγιας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Βενιζελος αναφέρθηκε στην τραγική αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα τονίζοντας: «Το τραγικό σημερινό γεγονός αντί να γίνει αιτία στοχασμού προκάλεσε παράταιρα και φθηνά σχόλια. Οσοι διαμορφώνουν τον δημόσιο διάλογο δεν διακατέχονται από τον ιδιο βαθμό ευαισθησίας και ευθύνης. Δεν αντιλαμβάνονται ότι όλα τα προβλήματα δεν είναι ίδια. Οι πιο αδύναμοι έχουν ανάγκη την πολιτεία. Αν αφήναμε την κοινωνία να λειτουργήσει μόνη της θα λειτουργούσε με όρους αβάστακτους».

Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο ενώ υπήρχαν και αρκετοί όρθιοι.