Πέθανε σε ηλικία 73 ετών, στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλευόταν ο βετεράνος ηγέτης της ανανεωτικής αριστεράς και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς.

Ο Γιάννης Μπανιάς γεννήθηκε στους Μελισσουργούς Αρτας το 1939.

Εντονη ήταν η συνδικαλιστική και πολιτική δράση ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο Γκρατς της Αυστρίας, όπου πήγε μετά τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Εκεί γίνεται μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας, ενώ κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εντάσσεται στην οργάνωση της σπουδάζουσας παράταξης της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, στην οποία εκλέγεται γραμματέας.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις, επί Χούντας, το 1968 εντάσσεται πολιτικά στο ΚΚΕ Εσωτερικού και μετά την απόλυσή του από τον στρατό, το 1969, αναπτύσσει αντιδικτατορική δράση στις γραμμές της νεολαίας του Ρήγα Φεραίου του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου.

Τον ίδιο χρόνο θα συλληφθεί και θα φυλακισθεί στο στρατόπεδο πολιτικών εξόριστων στο Παρθένι της Λέρου.

Η πολιτική του δράση στο ΚΚΕ Εσωτερικού συνεχίζεται κατά τη Μεταπολίτευση και το 1982 εκλέγεται γραμματέας του κόμματος. Παράλληλα μετέχει ήδη ως συνδικαλιστής στο συνδικαλιστικό κίνημα των Πολιτικών Μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Στο ΚΚΕ Εσωτερικού, διετέλεσε Γενικός Γραμματέας από το 1982 έως το 1988.

Μετά τη διαφωνία του με τον Λεωνίδα Κύρκο για τον όρο «κομμουνιστικό» στο όνομα του κόμματος της ανανεωτικής αριστεράς και της διάσπασής της και τη δημιουργία της ΕΑΡ ο Γιάννης Μπανιάς ίδρυσε το ΚΚΕ Εσωτερικού (Ανανεωτική Αριστερά), το οποίο μετονομάστηκε σε ΑΚΟΑ, η οποία συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του τελευταίου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Μπανιάς εξελέγη βουλευτής το 2007, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2009.

Η πολιτική κηδεία του θα τελεστεί την Σάββατο από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, δημοσία δαπάνη.

Αντί για στεφάνι, οι προσφορές στη μνήμη του Γιάννη Μπανιά μπορούν να δοθούν για την ενίσχυση του Ανοιχτού Σχολείου Μεταναστών Πειραιά (Αγροτική Τράπεζα 0530400309382) και του Χαμόγελου του Παιδιού.

Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος πληροφορηθείς το θάνατο του Γιάννη Μπανιά προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Εκφράζω την βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια του Γιάννη Μπανιά, αγωνιστή της Αριστεράς και εξέχουσα προσωπικότητα της πολιτικής ζωής, που σημάδεψε με τη δράση του την πορεία του τόπου. Ο Γιάννης Μπανιάς υπηρέτησε με ήθος, αξιοπρέπεια και μαχητικότητα τις ιδέες του.

Ο αντιδικτατορικός του αγώνας και η έντονη μεταπολιτευτική του δράση τον ανέδειξαν σε ηγετική φυσιογνωμία της Ανανεωτικής Αριστεράς. Τα θερμά συλλυπητήρια μου στους οικείους και στους συναγωνιστές του».

Μήνυμα για τον θάνατο του Γιάννη Μπανιά εξέδωσε και η ΚΠΕ του ΣΥΝ

«Ο θάνατος του σύντροφου Γιάννη Μπανιά αποτελεί μια μεγάλη απώλεια για το χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε ένας άοκνος, συνεπής και μεθοδικός αγωνιστής στην υπόθεση του σοσιαλισμού με δημοκρατία και ελευθερία, στην υπόθεση της κομμουνιστικής ανανέωσης. Ανθρώπινος και καταδεκτικός αφοσιώθηκε με όλες του τις δυνάμεις, σε όλη του την πολιτική διαδρομή, στην υπηρεσία των ιδανικών και των αξιών της αριστεράς.

Η ηγετική του παρουσία στην θέση του γραμματέα του ΚΚΕ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ σφράγισε ανεξίτηλα το εγχείρημα της κομμουνιστικής ανανέωσης στην πατρίδα μας. Οι πολιτικές παρεμβάσεις του αποτέλεσαν ανάχωμα απέναντι σε φωνές που ωθούσαν στην αποϊδεολογικοποίηση της αριστεράς και την μετατόπισή της προς συντηρητικότερες κατευθύνεις. Η συμβολή του Γ. Μπανιά στο ενωτικό εγχείρημα της σύγχρονης ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε καθοριστική για την ύπαρξη και την ενδυνάμωσή του.

Μακάρι το παράδειγμά του να βρίσκει πάντα μιμητές ανάμεσα στους χιλιάδες αριστερούς και αριστερές που εμπνέονται από την υπόθεση του ελεύθερου, ανθρώπινου και δημοκρατικού σοσιαλισμού».

«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για το θάνατο του συντρόφου Γιάννη Μπανιά, του αγωνιστή που με συνέπεια, διάρκεια και ανιδιοτέλεια πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες στην αριστερά και στον τόπο»
αναφέρει στη δήλωσή του πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.

«Ο Γιάννης Μπανιάς αγωνίστηκε με συνέπεια και αυτοθυσία για τα ιδανικά του μισό, δύσκολο, αιώνα. Το ήθος και η σεμνότητά του ήταν φάρος όχι μόνο για τους συντρόφους του, αλλά και για όσους είχαν την τιμή να τον γνωρίσουν» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήριά τους στους οικείους του.

«Στις κρίσιμες ώρες που ζούμε μορφές όπως ο Γιάννης Μπανιάς, με τη ζωή και το έργο τους, πρέπει να μας καθοδηγούν» δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς.

Βιογραφικό Γιάννη Μπανιά

Γεννήθηκε στους Μελισσουργούς Αρτας στις 27-9-1939.

Πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Στη δεκαετία του ’50 δραστηριοποιείται στους μαθητικούς αγώνες για το Κυπριακό.

Φοιτητής στο Γκρατς Αυστρίας από το 1957 αναπτύσσει έντονη συνδικαλιστική δράση. Εκλέγεται στο ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Γκρατς. Την ίδια περίοδο γίνεται μέλος του παράνομου ΚΚΕ και του ΚΚ Αυστρίας. Για τη δράση του αυτή του αφαιρείται από τις ελληνικές αρχές το διαβατήριο και απελαύνεται στην Ελλάδα, όπου συνεχίζει τις σπουδές του στο ΕΜΠ.

Παίρνει ενεργό μέρος στους φοιτητικούς και δημοκρατικούς αγώνες για το 1 1 4 και το 15%. Εκλέγεται Γραμματέας της Σπουδάζουσας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη και στο Προεδρείο του Κεντρικού Συμβουλίου της.

Η δικτατορία του 1967 τον βρίσκει στο στρατό, όπου υφίσταται ταλαιπωρίες για τα φρονήματά του. Μετά την απόλυσή του, αναπτύσσει έντονη αντιστασιακή δράση από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» και του «Πανελλήνιου Αντιδικτατορικού Μετώπου» (ΠΑΜ). Συλλαμβάνεται και εξορίζεται στο Παρθένι της Λέρου. Μετά την πτώση της δικτατορίας δραστηριοποιείται πολιτικά στην προσπάθεια για την ενότητα της Αριστεράς που ονομάστηκε «Κίνηση των 77» και στη συνέχεια στο ΚΚΕ Εσωτερικού.

Παίρνει ενεργό μέρος στο συνδικαλιστικό κίνημα των μηχανικών και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Το 1974 εκλέγεται για 3 χρόνια Πρόεδρος της Αντιπροσωπίας του ΤΕΕ.

Μέλος της Κ.Ε και στη συνέχεια του Ε.Γ. του ΚΚΕ Εσωτερικού από το 1976 έως το 1981. Το 1982 εκλέγεται Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού. Μετά τη διάσπασή του το 1987, συνεχίζει τους κοινωνικούς και πολιτικούς του αγώνες από τις γραμμές του ΚΚΕ Εσωτερικού – Ανανεωτική Αριστερά και στη συνέχεια, μέχρι σήμερα, της Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς (ΑΚΟΑ).

Από τα ιδρυτικά στελέχη και μέλος της Γραμματείας του «Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς», που υπήρξε προπομπός του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενεργό μέλος στο κίνημα κατά της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης από τις γραμμές του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ».

Μέλος της Γραμματείας της «Πρωτοβουλίας για τη Συσπείρωση της Αριστεράς».

Υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών στις εκλογές της 7/3/2004 με το συνδυασμό «Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Ψηφοδέλτιο (ΣΥΡΙΖΑ).

Στις εκλογές του 2007 εκλέγεται βουλευτής ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά τη θητεία του ασχολήθηκε με θέματα Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και πήρε μέρος σε αποστολές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην Αίγυπτο, τη Γάζα, τη Μολδαβία.

Μέχρι πρόσφατα μετείχε στη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ως συντονιστής της.