Στο Συνέδριο του Economist για την ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, με έμφαση στις δυνατότητες επενδύσεων, καθώς και στις γεωπολιτικές διαστάσεις του.

Οι συνομιλίες που είχαν, την Τετάρτη, οι υπουργοί αρμόδιοι για την ενέργεια, της Ελλάδας κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, της Κύπρου κ. Νεοκ. Συλικιώτης και του Ισραήλ κ. Ούζι Λαντάου στο περιθώριο της συνόδου έδειξαν το ενδιαφέρον των τριών χωρών για συνεργασία στο τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, αλλά και της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό το πρίσμα της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.


«Να χαράξουμε κοινές πολιτικές στα ζητήματα ενέργειας, να αναδείξουμε το ρόλο που η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να παίξει στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Ένα χάρτη, ο οποίος αναδιατάσσεται, ο οποίος διαμορφώνεται με βάση και τις πρόσφατες ανακαλύψεις. Αλλά κυρίως αναδιαμορφώνεται γιατί οι τρεις αυτές χώρες επιχειρούν να συνεργασθούν, να βρουν κοινά σημεία και να συνδιαμορφώσουν πολιτικές που θα βοηθήσουν τους πολίτες όλης της περιοχής»
, τόνισε στην ομιλία του ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Στο συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν και Αμερικανοί και Ρώσοι ειδικευμένοι στην ενέργεια, καθώς και εκπρόσωποι, τραπεζών αλλά εταιριών, όπως η αμερικανική Noble Energy, η οποία πραγματοποίησε τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και στο Ισραήλ και έδειξε ενδιαφέρον και για τις έρευνες κοντά στην Κρήτη άρχισαν να αναπτύσσονται τα κεφάλαια:

* Επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη.

*Οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ)

*Ηλεκτρική διασύνδεση και μεταφορά φυσικού αερίου για τη δημιουργία ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

* Συζήτηση για την πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI,IGB, Southstream, Nabucco, TAP)

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου προανήγγειλε την απόφαση της Λευκωσίας για σύναψη διμερών συμφωνιών με τις χώρες της ευρύτερης ΝΑ Μεσογείου θα επιτρέψουν τη δημιουργία του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου για τη μεταξύ τους αρμονική συνεργασία που θα οδηγήσουν τον επανασχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης. Έγινε μάλιστα υπενθύμιση της πρόσφατης συμφωνίας για την κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου στη Μεσόγειο, μεταξύ της ισραηλινής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας και του ελληνοκυπριακού ομίλου ΔΕΗ Quantum Energy.

Στο συνέδριο βρίσκεται και ο ειδικός απεσταλμένος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για θέματα ενέργειας πρέσβης κ. Ρίτσαρντ Μόρνινγσταρ, με τον οποίο είχε συνάντηση οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Συλικιώτης, καθώς (ενωρίτερα) και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Δήμας.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις θα ληφθούν στις κατ΄ιδίαν συναντήσεις που θα έχουν οι υπουργοί των τριών χωρών στα γεύματα εργασίας, στα οποία αναμένεται να συζητηθεί και το θέμα της ΑΟΖ, θέμα που πρωτίστως ενδιαφέρει την χώρα μας.

Και τουρκική παρέμβαση
Αξιωματούχος της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα σε παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό βρίσκονται σε κρίσιμο στάδιο υποστηρίζοντας ότι η «τουρκική Κύπρος» (όπως την αποκάλεσε) έχει ίσα δικαιώματα στον φυσικό πλούτο του νησιού.

Ως εγγυήτρια δύναμη, η Τουρκία, είπε, θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα αυτά. Ως προς την προκήρυξη του νέου γύρου των δανειοδοτήσεων από την Κύπρο, ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι κάποια σημεία της κυπριακής ΑΟΖ συμπίπτουν με τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, απειλώντας μάλιστα ότι η Άγκυρα θα τα προστατεύσει.

Απάντηση έδωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας κ. Συλικιώτης ο οποίος είπε ότι η επανένωση της Κύπρου, η συγκρότηση ενός ενωμένου κράτους θα διασφαλίσει τα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους της..

Ενδιαφέρον είχε η ισραηλινή θέση για τη συνεργασία των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας. Συγκεκριμένα σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας εάν δεν κριθεί τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη η συνεργασία Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ και ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών της Noble μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, ο κ. Λαντάου διερωτήθηκε γιατί υπάρχει αμφισβήτηση ότι αυτό το εγχείρημα δεν πρόκειται να πετύχει: «Ας ελπίσουμε ότι θα δουλέψει και εάν δεν δουλέψει θα είμαστε εδώ για να απαντήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «αλίμονο αν ξεκινούσαμε αυτή τη συζήτηση εν κενώ» (εννοώντας προφανώς τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα και στην ενεργειακή συνεργασία με την Κύπρο και το Ισραήλ) και πρόσθεσε: «Μιλάμε πάνω σε στοιχεία και είναι προφανές ότι η δουλειά αυτή είναι κυρίως τεχνική και οικονομική, αλλά χρειάζεται ένα πολιτικό πλαίσιο το οποίο επιχειρούμε να βάλουμε σήμερα και να συνεχίσουμε τις επόμενες εβδομάδες και ημέρες».

Ο κ. Παπακωσνταντίνου είπε ακόμα ότι προχωρούμε στην ενοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, οδεύουμε προς ενοποιημένα δίκτυα ενέργειας και φυσικού αερίου. Η ενοποιημένη αγορά ενέργειας βοηθά τις επιχειρήσεις να παράγουν το φθηνό κόστος και αυτό αυξάνει την ανάπτυξη, σημείωσε ο υπουργός.