«Μικρό τσουνάμι» χαρακτήριζαν στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜ.ΑΡ.) τις εσωκομματικές αντιδράσεις -παραιτήσεις και αποχωρήσεις μελών της Κεντρικής Επιτροπής και περιφερειακών οργανώσεών της – που προκάλεσε η συνεργασία της με βουλευτές οι οποίοι διαγράφηκαν από το ΠαΣοΚ , εξαιτίας της αντίθεσής τους στο δεύτερο μνημόνιο, και ανεξαρτοποιήθηκαν.

Η επόμενη μέρα βρήκε τη ΔΗΜ.ΑΡ. με κοινοβουλευτική ομάδα 10 βουλευτών εκ των οποίων έξι προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ αλλά με ρήγματα εντός του κόμματος. Και όχι μόνο. Παράλληλα, όπως έλεγε στέλεχος του ηγετικού επιτελείου της, η επιλογή του ανοίγματος στους «φρέσκους» αντιμνημονιακούς, πρώην στελέχη του ΠαΣοΚ, «μοιάζει με δίκοπο μαχαίρι» . Έτσι, περιέγραψε την αμφιβολία που κατατρύχει, τις τελευταίες ημέρες, τη ΔΗΜ.ΑΡ. για την αντανάκλαση που θα έχει αυτό το άνοιγμα στην κάλπη, ή αλλιώς, αν αυτό της στοιχίσει σε ψήφους – όπως πολλοί εκτιμούν- ή αν της δώσει τον «αέρα» που επιζητά για την είσοδο στη βουλή με ενισχυμένο ποσοστό.
Ωστόσο, τόσο το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜ.ΑΡ. όσο και ο πρόεδρός της κ. Φ. Κουβέλης, επιμένουν ότι αυτές οι πολιτικές κινήσεις εκφράζουν τον στόχο που έχει θέσει η ΔΗΜ.ΑΡ. για την ανασυγκρότηση του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Πάντως, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. με 10 βουλευτές εκ των οποίων οι έξι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ έλαβε σάρκα και οστά με τη δήλωση -επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής κ. Φίλιππο Πετσάλνικο , τη Δευτέρα (26.3.2012). Η δήλωση αναφέρει:

«Κύριε Πρόεδρε,
οι υπογράφοντες την παρούσα ανεξάρτητοι βουλευτές δηλώνουμε ότι συγκροτούμε κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, με πρόεδρο τον βουλευτή Β΄εκλογικής Περιφέρειας Αθήνας Φώτη Ε. Κουβέλη.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2012,

Οι δηλούντες

1.Φώτης Κουβέλης (Β΄Αθήνας)
2. Γρηγόρης Ψαριανός (Β΄Αθήνας)
3. Θανάσης Λεβέντης (Αττικής)
4. Βασίλης Οικονόμου (Αττικής)
5 Νίκος Τσούκαλης (Αχαιας)
6. Γιάννης Μιχελογιαννάκης (Ηρακλείου)
7. Γιώργος Παπαμανώλης (Κυκλάδων)
8. Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας)
9. Ηλίας Θεοδωρίδης (Πέλλας)
10. Γιάννης Αμοιρίδης (Πιερίας) »

Διευρυμένη, λοιπόν, από πασοκογενείς αλλά …συρρικνωμένη η ΔΗΜ.ΑΡ. από τις τρεις παραιτήσεις μελών της Κεντρικής της Επιτροπής (Θανάσης Αθανασίου, Νικηφόρος Σταματάκης, Στέλλα Νιώτη), τη διάλυση της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιέριας, από την οποία παραιτήθηκαν όλα τα μέλη, την αποχώρηση από το κόμμα στελεχών στις Κυκλάδες (στη Σύρο παραιτήθηκαν περισσότερα από τα μισά μέλη της, ανάμεσά τους η χημικός μηχανικός κυρία Γεωργία Βαρελά), τις έντονες αντιδράσεις στο Ηράκλειο Κρήτης και άλλες περιφερειακές οργανώσεις. Ουκ ολίγοι επισημαίνουν σχετικά με τον σχηματισμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ότι το 60% προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Με την αποχώρησή τους, τα τρία μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, έθεσαν και τις γενικότερες διαφωνίες τους για την πολιτική γραμμή της ΔΗΜ.ΑΡ., την οποία εγκαλούν για «κυβερνητισμό», ενώ υπήρχαν αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.
Είναι χαρακτηριστική η στάση που κράτησε ο κ. Θ. Αθανασίου, ο οποίος παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ και μέλος του κόμματος, μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ με την οποία αποφασίστηκε η διεύρυνση προς τους ΠΑΣΟΚογενείς. Τότε ήταν που απέστειλε εσωτερικό κείμενο στην ΚΕ και στην Εκτελεστική Επιτροπή, εξηγώντας τους λόγους αποχώρησης από το κόμμα. Ο κ. Αθανασίου, στέλεχος της οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΔΗΜ.ΑΡ., υπήρξε γραμματέας του αντιδικατορικού Ρήγα το 1968, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού, εκινείτο στο χώρο της Ανανεωτικής Αριστεράς και δεν είχε ενταχθεί ποτέ στο ΣΥΝ
.
«Το εγχείρημα της ΔΗΜ.ΑΡ. ναυαγεί ως Αριστερά», τονίζει στο «Βήμα» ο κ. Αθανασίου. «Η προσπάθεια ήταν να γίνει ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα μακρυά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, να γίνει ένα κόμμα της αριστεράς και όχι της κεντροαριστεράς, με στόχο την υπέρβαση του παλιού πολιτικού συστήματος που χρεοκόπησε τον τόπο. Όμως η ΔΗΜ.ΑΡ. επέλεξε άλλον δρόμο», σημειώνει.
Μάλιστα, εξηγεί ότι η αποχώρησή του «δεν σχετίζεται μόνο με τις αποφάσεις για τη συνεργασία με τους πρώην βουλευτές ΠΑΣΟΚ αλλά με την πολιτική διαδρομή της ΔΗΜ.ΑΡ. τους τελευταίους μήνες και κυρίως με την ασάφεια και διγλωσσία με την οποία εκφωνείται ο δημόσιος λόγο της». Και προσθέτει: «Δεν είναι στόχος να ανοίξω μέτωπο με τη ΔΗΜ.ΑΡ.».
Επίσης, παραιτήθηκε από μέλος της ΚΕ και μέλος του κόμματος ο κ. Νικηφ. Σταματάκη. Σε κείμενό του προς την ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ. επισημαίνει ότι «η ηγετική ομάδα του κόμματος κατάφερε, με συνεχείς διολισθήσεις, να τη μετατρέψει, κόντρα στο πνεύμα και το γράμμα των αποφάσεων του Συνεδρίου, σε ένα ακόμη κόμμα της «κεντροαριστεράς» και του «κυβερνητισμού», δηλαδή σε κόμμα που φιλοδοξεί να τοποθετηθεί στην καρδιά του παλιού πολιτικού συστήματος».
Την παραίτησή της από μέλος της ΚΕ και από μέλος του κόμματος υπέβαλλε και η κυρία Στέλλα Νιώτη, εξαπολύοντας βέλη κατά της ηγετικής ομάδας και του κ. Φ. Κουβέλη για επιλογές που υπηρετούν «πολιτικές νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, με στόχο να εξυπηρετήσει έναν αδιέξοδο κυβερνητισμό σ’ ένα σαθρό πολιτικό σύστημα».

Στην επιστολή παραίτησής της τονίζει μεταξύ άλλων ότι η ΔΗΜ.ΑΡ., με ευθύνη του προέδρου της και της ηγετικής ομάδας, επέλεξε , στην ουσία, να υπηρετήσει την πολιτική του Μνημονίου. Όπως υπογραμμίζει, το προφανές διακύβευμα αφορά στην συνταύτιση της ΔΗΜ.ΑΡ. με τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να ενταχθεί στα «όρια» της κεντροαριστεράς και «ν’ αποτελέσει μέρος του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων που μονοπωλούν, από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, την διακυβέρνηση της χώρας, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».
Μιλά επίσης για ανάδειξη ως κυρίαρχης πολιτικής διαδικασίας «τον παραγοντισμό». Αναφέρει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στο κείμενό της : «Η ΔΗΜ.ΑΡ., είκοσι μήνες μετά την ίδρυση της, με την ευθύνη του Προέδρου και της ηγετικής ομάδας έχει μεταβληθεί σε χώρο υποδοχής παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Γαλανός, »εκσυγχρονιστών» και γνωστών για τον πολιτικό αριβισμό τους, όπως ο Μπίστης και ο Παναγιώτου, λαϊκιστών όπως ο Γιομπαζολιάς, ή χώρο στάθμευσης βουλευτών που, προφανώς, δεν θα έχουν θέση στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ οψέποτε γίνουν οι εκλογές. Οι περισσότεροι από αυτούς θα κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια της δίπλα σε επαγγελματίες και έμμισθους της πολιτικής ή επιφανείς για το μειοδοτικό ρόλο τους ιστορικούς, όπως η Ρεπούση. Στο πλαίσιο αυτό, προσφάτως, η ΚΕ μεταβλήθηκε από πολιτικό καθοδηγητικό όργανο σε επιτροπή υποδοχής και επικύρωσης συμφωνιών που είχαν ήδη αποφασισθεί και ανακοινωθεί στα ΜΜΕ».

Αναβρασμός στην Πιερία
Ιδιαίτερα ηχηρή ήταν η παραίτηση σύσσωμης της Νομαρχιακής Επιτροπής Πιερίας της ΔΗΜ.ΑΡ. (19 μέλη), που εξέφρασε την αντίθεσή τους στη συνεργασία με τον ανεξάρτητο, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, κ. Γιάννη Αμοιρίδη. Η Κατερίνη έχει ταρακουνήσει την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ., μια και θεωρούν πλήγμα και αποδυνάμωση την αποχώρηση των στελεχών της περιοχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους κόλπους της ΔΗΜ.ΑΡ. Πιερίας, υπήρχαν και τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ , που είχαν προσχωρήσει στο κόμμα του κ. Κουβέλη, σε ανύποπτο χρόνο…

«Τα μέλη της Ν.Ε σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, σήμερα Παρασκευή 23/3/2012. Αποφάσισε ομόφωνα, με αφορμή την ένταξη στα ψηφοδέλτια της ΔΗΜΑΡ των διαγραφέντων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ από την Κ. Επιτροπή, να υποβάλει την παραίτηση της
», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου Ν. Επιτροπής ΔΗΜΑΡ Πιερίας.

Ήδη, από τις αρχές Μαρτίου, η οργάνωση της ΔΗΜ.ΑΡ. στην Πιερία υπενθύμιζε σε όλους τους τόνους τη δήλωση του κ. Κουβέλη ότι δεν θα συμπεριληφθούν στις λίστες εν ενεργεία βουλευτές άλλων κομμάτων. Επίσης, επεσήμαινε με έμφαση ότι οι υποψήφιοι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ., σύμφωνα με αποφάσεις του κόμματος, θα καταρτίζεται από τις κατά τόπους νομαρχιακές επιτροπές….

Τα… ξερονήσια του Αιγαίου και η ΔΗΜΑΡ
Εν τω μεταξύ, πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με την υποψηφιότητα του κ. Μάκη Γιoμπαζολιά, ο οποίος προέρχεται από τους Ελεύθερους Πολίτες. Το μέλος της ΚΕ της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Θέμης Δημητρακόπουλος ζήτησε να μην περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια της Α΄Αθήνας , καταγγέλλοντας με δημόσια παρέμβασή του, τον κ. Γιομπαζολιά για δηλώσεις του με τις οποίες «πρότεινε την εκτόπιση των «λαθρομεταναστων» σε στρατόπεδα που θα δημιουργηθούν σε ξερονήσια του Αιγαίου».
Ο κ. Δημητρακόπουλος ζήτησε από τη ΔΗΜ.ΑΡ. να επιληφθεί άμεσα και να ζητήσει από τους Ελεύθερους Πολίτες να αποσύρουν την υποψηφιότητα Γιομπαζολιά στην Αθήνα.

Το ψηφοδέλτιο της στην Α΄Αθήνας περιλαμβάνει 21 στελέχη από τη ΔΗΜ.ΑΡ. και 3 από τους Ελεύθερους Πολίτες.
Ο κ. Δημητρακόπουλος έχει αυτοδεσμευθεί ότι θα αποχωρήσει από το ψηφοδέλτιο (δεν θα παραιτηθεί , όμως, από μέλος της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ), αν περιλαμβάνεται σε αυτό ο κ. Γιομπαζολιάς.