Tην ανάγκη να συζητήσουν και να συμφωνήσουν οι κοινωνικοί εταίροι για νέες κλαδικές συμβάσεις ώστε να μην επικρατήσουν ακραίες πρακτικές και μεγάλες περικοπές με ατομικές συμβάσεις, επανέλαβε υπουργός Εργασίας Γ.Κουτρουμάνης.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό ΜΕGA, ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, ώστε να μην επανέρχονται θέματα που αφορούν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ σημείωσε ότι στο ζήτημα της ανταγωνιστικότητας, δεν παίζει τόσο μεγάλο ρόλο το μισθολογικό κόστος, όσο η ρευστότητα, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και το μη μισθολογικό κόστος.

Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι δεν μπορεί να συγκρίνεται το μισθολογικό κόστος της Ελλάδας με γειτονικών χωρών, όπως της Βουλγαρίας ή της Κροατίας, λόγω της σημαντικής διαφοράς στο παραγωγικό μοντέλο των δυο χωρών.

Ανέφερε, ακόμη, ότι ο σχεδιασμός με βάση και το μεσοπρόθεσμο, δεν προβλέπει νέα μείωση των συντάξεων και πως ο υπολογισμός έχει γίνει με μείωση εσόδων από εισφορές κατά 20%. Αν η μείωση είναι μεγαλύτερη, τότε θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν τα επίπεδα των συντάξεων, όπως σημείωσε.