Τροπολογία με την οποία θα δίδεται στην Εκκλησία της Ελλάδος η δυνατότητα να εγκαταστήσει και να λειτουργήσει φωτοβολταϊκά σε έκταση 3.500 στρεμμάτων στην Πεντέλη, με την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα προχωρήσει σε ολοκληρωμένη παρέμβαση ταχείας τεχνητής αναδάσωσης 20.000 στρεμμάτων με ίδια έξοδα στο Πεντελικό Όρος, κατέθεσαν ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Χαραλαμπόπουλος και ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.

Είναι γνωστό το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύει η Εκκλησία για τις επενδύσεις στον τομέα των φωτοβολταϊκών και ειδικότερα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη. Μάλιστα προσφάτως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δεν έκρυψε την δυσφορία του για την στάση της Πολιτείας έναντι των επενδυτικών σχεδίων της Εκκλησίας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ήλιος».

Με την εν λόγω τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την αξιοποίηση του Ελληνικού και το Πρόγραμμα «Ήλιος» που θα ψηφιστεί μεθαύριο Τετάρτη 21 Μαρτίου, προτείνεται η Εκκλησία της Ελλάδος δια της Μονής Πεντέλης και της «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής Α.Ε.» να προχωρήσει σε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε έκταση 23.500 στρεμμάτων του Πεντελικού και ειδικότερα: στην αναδάσωση 20.000 στρεμμάτων της παραπάνω έκτασης και στην συντήρηση και φύλαξή τους με αποκλειστικά ίδιες δαπάνες.

Όπως αναφέρεται «με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται και θωρακίζεται ένας σημαντικός πνεύμονας πρασίνου και επανέρχεται η ισορροπία του τοπικού οικοσυστήματος».

Εφ’ όσον ολοκληρωθεί το έργο της αναδάσωσης η Μονή Πεντέλης και η εταιρεία «Πρόνοια Αρχιεπισκοπής» θα αποκτήσουν την δυνατότητα εγκατάστασης και λειτουργίας στα υπόλοιπα 3.500 στρέμματα ασκεπών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιακή ενέργεια (ΑΠΕ) έως 300 MW. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η αειφόρος αξιοποίηση των ως άνω εκτάσεων η οποία θα έχει σημαντικές θετικές επενέργειες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας».

Όσον αφορά τα έσοδα της Μονής Πεντέλης και της ανώνυμης εταιρείας της Εκκλησίας που θα προκύψουν «θα διατίθενται αποκλειστικώς για την οικονομική ενίσχυση του προνοιακού έργου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και των καθιδρυμάτων της».

Μάλιστα ζητείται δεδομένου του μεγέθους της επένδυσης «να παρασχεθεί η υπαγωγή του έργου σε κάποιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για την ταχύτερη πρόοδό του, εφόσον τηρηθούν οι προαναφερθείσες δεσμεύσεις σχετικά με την αναδάσωση και τη χρήση των εσόδων». Και επιπλέον προβλέπεται ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δεν θα θίγουν τα δικαιώματα της Μονής Πεντέλης ή τα δικαιώματα του Δημοσίου επί της επίμαχης έκτασης των 23.500 στρεμμάτων συνολικά, καθώς, ως γνωστόν, είναι ανοιχτό το ιδιοκτησιακό θέμα στην Πεντέλη.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προ ημερών ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είχε δηλώσει στην Βουλή ότι «δεν είμαστε αρνητικοί στην επιδίωξη επένδυσης της Εκκλησίας σε φωτοβολταϊκά, πρέπει όμως να λυθούν προηγουμένως μια σειρά από ζητήματα». Ενώ είχε σχολιάσει σχετικά με τις ανεπίσημες προτάσεις της Εκκλησίας ότι «είναι η πρώτη φορά που υποψήφιος επενδυτής δηλώνει ότι αναλαμβάνει την αναδάσωση μεγάλου όγκου με ταυτόχρονη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και συνεπώς εμείς δεν είμαστε αρνητικοί, στον βαθμό όμως που θα υπάρχει ένα μεγάλο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Αττική και που θα έχουμε ένα πρόγραμμα αναδάσωσης, που θα βασίζεται στο αποτύπωμα αυτό».

Δ. Παπαδημούλης: «Φωτογραφική η τροπολογία»

Για «φωτογραφική τροπολογία» από βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ «που παραχωρεί στην εκκλησία 23.000 στρέμματα, αμφισβητούμενης, αναδασωτέας και προστατευόμενης περιοχής για να κατασκευαστεί ένα φαραωνικό φωτοβολταϊκό πάρκο 3.500 στρεμμάτων», κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης αποκαλώντας την μάλιστα «σκάνδαλο». «Πρόκειται για μεθόδευση που χρησιμοποιείται ως ΄΄Δούρειος Ίππος΄΄ για να κάνει τις ιερές business η Μονή Πεντέλης», υποστηρίζει, επισημαίνοντας ότι «το πάθημα του Βατοπεδίου δεν έγινε φαίνεται μάθημα ούτε στους εκκλησιαστικούς κύκλους ούτε στην πολιτική ηγεσία της χώρας» και κάλεσε τους κκ. Βενιζέλο και Σαμαρά να πάρουν θέση επί του θέματος, ενώ διερωτάται «ποιος εμποδίζει την ηγεσία του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει στην ταχεία αναδάσωση της περιοχής και κωλυσιεργεί επί 4 σχεδόν χρόνια;».