Την παραίτησή του από την κυβέρνηση του κ. Δ. Χριστόφια υπέβαλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Κίκης Καζαμίας επικαλούμενος λόγους υγείας. Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Στεφάνου ανακοίνωνε ότι τη Δευτέρα θα υπάρξει ανασχηματισμός της κυβέρνησης.

Οι λόγοι υγείας τους οποίους επικαλέστηκε ο κ. Καζαμίας για να τερματίσει τη σύντομη, αλλά παράλληλα επιτυχημένη παρουσία του στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι οι μοναδικοί που τον οδηγούν εκτός κυπριακής κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη Λευκωσία.

Οι κυπριακές εφημερίδες κάνουν λόγο για «σοβαρότατους πολιτικούς λόγους που συνέβαλαν στην οριστική και αμετάκλητη παραίτηση του κ. Καζαμία» και οι λόγοι αυτοί δεν είναι άλλοι από τη διαφωνία του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών τόσο με τους χειρισμούς του Προέδρου Χριστόφια, στα οικονομικά, όσο και με παρεμβάσεις, όπως ειπώθηκε, του κυβερνώντος (κομουνιστικού) κόμματος ΑΚΕΛ. Ενας άλλος λόγος που πιθανόν να οδήγησε στην παραίτηση οφείλεται και στις άριστες σχέσεις που είχε ο κ. Καζαμίας με τον κεντρικό τραπεζίτη κ. Αθ. Ορφανίδη. Στην πραγματικότητα ο κ. Καζαμίας αποκατάστησε τις σχέσεις κυβέρνησης με τον κεντρικό τραπεζίτη (είχε τοποθετηθεί επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου) οι οποίες είχαν διαταραχθεί επί υπουργίας του προηγούμενου υπουργού Οικονομικών κ. Σταυρακάκη, αλλά και με τον κ. Χριστόφια.

Η παραίτηση του κ. Καζαμία έρχεται την ώρα που η Financial Mirror δημοσιοποιούσε την πρόβλεψή της για την οικονομική κατάσταση της Κύπρου: «Το 2012 η οικονομική κατάσταση θα είναι χειρότερη από ό,τι ήταν το 2011, αλλά θα υπάρξει μικρή βελτίωση το 2013», σύμφωνα με οκτώ ανεξάρτητους αναλυτές που συντάσσουν την τριμηνιαία έρευνα πρόβλεψης της εταιρείας για την κυπριακή οικονομία.

Τώρα αναζητούν αντικαταστάτη του κ. Καζαμία και τα ονόματα που ακούγονται είναι σε αριθμό λίγα. Και τούτο γιατί σε λιγότερο απ΄ έναν χρόνο θα υπάρξουν στην Κύπρο προεδρικές εκλογές και κυρίως επειδή αυτή την περίοδο η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο λόγω του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων.

Στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες, να συμμετάσχουν ο Πρόεδρος του ΔΣ του Γενικού Σχεδίου Υγείας κ. Β. Σιαρλής (κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών) και η τέως Δήμαρχος Λευκωσίας (είχε υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ, αλλά έχασε στις εκλογές από τον κ. Κ. Γεωρκάτζη) κυρία Ελένη Μαύρου η οποία αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Ο ανασχηματισμός θα έχει κατά πάσα πιθανότητα θύμα και την κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου, στο υπουργείο Εμπορίου (αρμόδιο για τις έρευνες για φυσικό αέριο), η οποία θα αντικατασταθεί από τον κ. Ν. Συλικιώτη σήμερα υπουργό Εσωτερικών.