Δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα η ανακοίνωση της ιδρυτικής διακήρυξης του κόμματος που ιδρύουν η Λούκα Κατσέλη και ο Χάρης Καστανίδης.

Πρόεδρος του κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία για την Ελλάδα στην Ευρώπη» θα είναι η κ. Κατσέλη, ενώ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος ο κ. Καστανίδης.

Κατά την ομιλία της στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου κόμματος, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι το νέο κόμμα σκοπεύει να αναδείξει τις δυνατότητες που υπάρχουν μεταξύ εκβιαστικών διλημμάτων και καλλιέργειας πανικού και φόβου και τόνισε ότι στην πορεία προς το δεύτερο μνημόνιο υπήρχαν διαπραγματευτικές δυνατότητες αλλά δεν υπήρξε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος.

Η κυρία Κατσέλη πρόσθεσε ότι ανάμεσα στο καταστροφικό «ναι σε όλα» και το ανεδαφικό «όχι σε όλα» υπάρχει πάντοτε η διαπραγμάτευση. Μεταξύ των άλλων σημείωσε ότι πρέπει να μπει φρένο στο κύμα των νεόπτωχων και των νεοαστέγων, μίλησε για τη δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα, για τον καθορισμό ελληνικής ΑΟΖ με όλες τις γειτονικές χώρες και υπογράμμισε ότι «το μέλλον της Ελλάδας περνάει από το μέλλον της Ευρώπης».

Ο κ. Καστανίδης από την πλευρά του παίρνοντας τον λόγο ανέφερε ότι στόχος του κόμματος δεν είναι να δώσει κι άλλες υποσχέσεις, αλλά να παρουσιάσει μία στέρεη λύση για τον τόπο. Ανέφερε επίσης ότι στο ερώτημα αν μπορεί να υπερβεί μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ΠαΣοΚ, η απάντηση είναι ότι δεν έβλεπε παρόν και συμπλήρωσε: «εμείς μείναμε πιστοί στις προοδευτικές ιδέες που πάντα άλλαζαν την Ελλάδα» ενώ το ΠαΣοΚ κινείται πλέον σε άλλη πολιτική χωροταξία.

Προσέθεσε, επίσης, ότι οι αρχές της Κοινωνικής Συμφωνίας διέπονται από τις ιδέες του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού, του πολιτικού φιλελευθερισμού και τις κοινωνικές θωρίες του σοσιαλισμού.

Τέλος, ο κ. Καστανίδης είπε ότι η πολιτική φυσιογνωμία του νέου κόμματος προσδιορίζεται από τις απαντήσεις σε δύο θεμελιώδη ερωτήματα. Πρώτον, δημοκρατία ή αγορές; Και δεύτερον υπάρχει ρεαλιστική πρόταση για την έξοδο από την κρίση;

Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Κοινωνική Συμφωνία εκπροσωπεί το όχι στην αυθάδεια της αυθεντίας ενώ προανήγγειλε ότι έως το τέλος του 2012 θα διεξαχθεί το πρώτο συνέδριο του κόμματος το οποίο θα εκλέξει το όργανα και θα λάβει τις αποφάσεις για τον ρόλο που θα διαδραματίσει το κάθε πρόσωπο.

Η ιδρυτική διακήρυξη

«Το ΠαΣοΚ έχει ασπαστεί αβίαστα νεοφιλελεύθερες συνταγές»

Στην επιστολή παραίτησής της προς τον γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη, την οποία κοινοποίησε και στον τομέα Επιστημόνων του ΠαΣοΚ, η κυρία Κατσέλη αναφέρει, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Ιπποκράτους, ότι «το σημερινό ΠαΣοΚ δυστυχώς έχει αποστεί από τις θέσεις και τιος βασικές αίες του σοσιαλισμού, τις οποίες αρκετά στελέχη, μεταξύ των οποίων και εγώ, εξακολουθούμε να υπηρετούμε». Επιπλέον, η κυρία Κατσέλη, σημειώνει στην επιστολή με την οποία δηλώνει την οριστική της αποχώρηση από το παΣοΚ, ότι το κόμμα «έχει χάσει την επαφή του με την κοινωνική βάση και με την υπογραφή του μνημονίου μεταλλάχθηκε σε ένα κόμμα που ασπάστηκε αβίαστα νεοφιλελεύθερες συνταγές».