Στην αποκλειστική συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βήμα αναφέρεται η βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times.

Σε δημοσίευμα που φέρει τον τίτλο «Η ελληνική προσοχή στρέφεται από το χρέος στην προεκλογική αντιπαράθεση», η εφημερίδα σχολιάζει την ανεπίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα και παραθέτει τη συνέντευξη του γερμανού υπουργού Οικονομικών προς το Βήμα, στην οποία, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για «υποχρέωση» της Ελλάδας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και μετά τις εκλογές.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επέκρινε εχθες τη χρονική συγκυρία των εκλογών, λέγοντας ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση «θα πρέπει να κρατήσει τις δεσμεύσεις της» όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που καταρτίστηκε αυτό τον μήνα και το οποίο έχουν ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσουν οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί» γράφουν οι Financial Times παραθέτοντας τη σχετική δήλωση του Σόιμπλε:

««Είναι η κυριαρχική απόφαση της Ελλάδας να διεξαγάγει εκλογές. Υπήρξαν πολλοί εντός και εκτός της Ελλάδας που διερωτήθηκαν αν η διεξαγωγή τους είναι ό,τι καλύτερο υπάρχει» , είπε ο κ. Σόμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα Το Βήμα»».

«Οι δύο κορυφαίοι πολιτικοί της Ελλάδας προέβησαν σε προεκλογικές ομιλίες το Σαββατοκύριακο, καθώς η προσοχή για πολλούς στην Αθήνα στρέφεται από την ιστορική αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας στην πολιτική, εν όψει των πρόωρων γενικών εκλογών που αναμένονται τον Μάιο» γράφει η εφημερίδα.

Και συνεχίζει: «Η βιασύνη να ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, ακόμη και αν δεν έχει ανακοινωθεί επίσημη ημερομηνία εκλογών, υπογράμμισε την ανακούφιση των συμμετεχόντων στην κυβέρνηση συνασπισμού για την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του χρέους, αλλά επίσης την ανυπομονησία τους να προχωρήσουν από το πιστωτικό γεγονός, που θεωρείται ντροπιαστικό για την Ελλάδα».

Ωστόσο, οι Financial Times αναφέρουν ότι η προεκλογική περίοδος «μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων και να θέσει σε κίνδυνο το χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση των χρημάτων του δεύτερου πακέτου διάσωσης της Αθήνας».