Με τον πιο επίσημο τρόπο ξορκίζει τα σενάρια περί συγκυβέρνησης με το ΠαΣοΚ η Νέα Δημοκρατία και με προσωπική δήλωση του προέδρου της κ. Αντ. Σαμαρά σταματάει κάθε συζήτηση.

Σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η Ν.Δ. που προηγείται στις δημοσκοπήσεις και προσπαθεί να διαμορφώσει συνθήκες ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να πετύχει την αυτοδυναμία, η δημόσια συζήτηση θεωρεί η ηγεσία της ότι βλάπτει.

Ενδεικτικό της ενόχλησης που υπάρχει στη Ν.Δ. για τα σενάρια και τις δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά των κορυφαίων στελεχών του ΠαΣοΚ περί μετεκλογικής συνεργασίας, είναι ότι αργά το μεσημέρι της Κυριακής, ο κ. Σαμαράς επέλεξε εν μέσω εορταστικού τριημέρου να παρέμβει.

«Μην ακούω τώρα περί ΠαΣοΚ και συγκυβέρνησης. Το ΠαΣοΚ χαμένο είναι και δεν έχει τίποτε άλλο να χάσει» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Ν.Δ., απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου και συμπλήρωσε: «Θέλει να φαινόμαστε παρέα, για να μας κάνει και εμάς ζημιά. Συνενόχους ψάχνουν και κοιτάνε πίσω».

Σε μια ημέρα που στις περισσότερες εφημερίδες υπήρχαν δημοσιεύματα σχετικά με τα σενάρια περί μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ και ΠαΣοΚ και ήταν αρκετές οι αναφορές σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, αλλά και στα δελτία ειδήσεων, η ηγεσία της Ν.Δ. θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει.

Αυτό κρίθηκε επιβεβλημένο να γίνει σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον κ. Σαμαρά, ώστε να μη θολώνεται το πολιτικό μήνυμα της Ν.Δ. περί πανστρατιάς στην πορεία προς τις εκλογές και να μην αποδυναμωθεί εκ των πραγμάτων η επιχείρηση για την αυτοδυναμία.

Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του σημείωσε, ότι με το πρόγραμμα που στηρίζει και η Ν.Δ. κερδίζετε χρόνος και ανάσα και εξήγησε για μια ακόμη φορά γιατί το κόμμα του και ο ίδιος ψήφισαν τη νέα συμφωνία.

«Χρόνο γιατί θα πληρώνεις μόνο τόκους και ανάσα γιατί και το χρέος κουρεύτηκε και τα επιτόκια θα πέσουν. Ενώ το προηγούμενο Μνημόνιο ούτε κέρδιζε χρόνο, ούτε κούρευε το χρέος, ανέβαζε τα επιτόκια και πάνω απ’ όλα σκότωνε και τελικά σκότωσε την οικονομία. Άσε που τότε δεν κινδυνεύαμε να βγούμε από το Ευρώ, ενώ τώρα φτάσαμε στο παρά ένα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ., εμφανώς ενοχλημένος από τη σχετική συζήτηση που γίνεται περί μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠαΣοΚ, αλλά και από τις δηλώσεις ότι μπορεί να παραμείνει Πρωθυπουργός και μετά τις εκλογές ο κ. Λ. Παπαδήμος, στέλνει με τη δήλωσή του μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Η δήλωσή του έχει και αποδέκτες και εντός της Ν.Δ., καθώς ορισμένα «γαλάζια» στελέχη αν και με χαμηλούς τόνους έναντι των συναδέλφων τους του ΠαΣοΚ και με μεγαλύτερη στο παρασκήνιο και στις συζητήσεις με δημοσιογράφους, τους οποίους κάνουν κοινωνούς των συναινετικών απόψεών τους, θεωρούν τη συναίνεση και την εθνική συνεννόηση ως αναγκαία και την επόμενη των εκλογών.

«Εγώ Ανάπτυξη ζητούσα τότε, για πρόγραμμα με προτεραιότητα στην Ανάπτυξη μιλάω και τώρα. Και ενώ τότε, ήμασταν μόνοι μας, τώρα και μέσα και έξω από την Ελλάδα όλο και περισσότεροι συμφωνούν μαζί μας. Αυτή είναι η αλήθεια χωρίς φτιασιδώματα» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια, θέλοντας να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή με το ΠαΣοΚ, τονίζει τη διαφορά που υπάρχει στην αντίληψη, στην ιδεολογία, στις αρχές και στις αξίες. «Εμείς κοιτάμε μπροστά και έχουμε άλλο κώδικα αξιών και άλλο πρόγραμμα: Με σημαία μας την Ανάπτυξη για να βγούμε από ‘δω που μας έφεραν. Αυτό είναι το δικό μας κάλεσμα. Προσκλητήριο σε όλους, για ενότητα στην εθνική προσπάθεια, να σηκωθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της» σημείωσε με έμφαση.