«Πανστρατιά» κήρυξε ο κ. Αντ. Σαμαράς ενόψει των εκλογών και σε μια ενωτική κίνηση, παρά τις 21 διαγραφές, άνοιξε την πόρτα της επιστροφής, με την ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία της Ν.Δ. το απόγευμα της Τετάρτης, λίγη ώρα πριν την ψηφοφορία για τον εφαρμοστικό νόμο του PSI, που αποτελεί ένα ακόμα test για την εσωτερική συνοχή του κόμματος.

«Ακόμα και για εκείνους τους συναδέλφους μας που εγκατέλειψαν το κόμμα, τις τελευταίες μέρες, θα χαρούμε να ξαναγυρίσουν κοντά μας, εφ’ όσον βέβαια, έμπρακτα αποδείξουν, τις κρίσιμες επόμενες μέρες, ότι συστρατεύονται με την παράταξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν.Δ. που θεωρεί ότι η παράταξη στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση θα συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις της.

Εκλογές εντός διμήνου
Ο κ. Σαμαράς, αναδεικνύοντας πτυχές της στρατηγικής για το επόμενο διάστημα έως τις εκλογές, τις οποίες τις προσδιόρισε μετά την ολοκλήρωση του PSI, σημείωσε -αγνοώντας τις τελευταίες δημοσκοπήσεις- ότι η Ν.Δ. είναι «η μόνη σταθερή δύναμη μέσα στη γενική διάλυση των πάντων και την κατάρρευση του μεταπολιτευτικού συστήματος».

Σύμφωνα, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. οι εκλογές που θα προκηρυχθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση του PSI και θα γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της χώρας και ανοίγει ο δρόμος για την αποκατάσταση της πολιτικής ομαλότητας.

«Θα είναι οι πιο καθοριστικές εκλογές μετά το 1974» υπογράμμισε με έμφαση και από την αναφορά του για το δίμηνο, εξάγεται το συμπέρασμα, όπως λένε ορισμένα κορυφαία στελέχη, ότι η Ν.Δ. επί της ουσίας οριοθετεί την εκλογική αναμέτρηση, έως τα τέλη Απριλίου, ουσιαστικά, είτε λίγο πριν είτε λίγο μετά το Πάσχα.

«Κανείς δεν περισσεύει»
«Ήδη αρχίζει μια πανστρατιά της Ν.Δ. εν όψει των εκλογών. Και κανείς δεν περισσεύει. Αλλά πριν συστρατευθούμε όλοι, πρέπει να κλείσουμε κάθε ρωγμή. Τωρινή και μελλοντική. Διότι δεν έχουμε μπροστά μας μόνο τη μάχη των εκλογών» είπε ο κ. Σαμαράς και συμπλήρωσε: «Έχουμε και την πολύ πιο σημαντική μάχη που θα δώσουμε μετά τις εκλογές, για να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα. Και πρέπει να είμαστε άρρηκτα ενωμένοι. Όχι «σκορποχώρι»…».

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια μας άμεσα και γι’ αυτό, διευκρίνισε, πως χρειάζεται να γίνουν εκλογές, να αποκατασταθεί η πολιτική ομαλότητα, κι αμέσως μετά να αναζητηθούν και να εξευρεθούν όλα τα μέσα για να συγκρατηθεί η ύφεση. Κατά τον ίδιο, οι άμεσοι στόχοι του είναι δυο: ανάσχεση της ύφεσης και κοινωνική συνοχή.

«Η καταστροφική πολιτική των δυόμισι τελευταίων ετών έφερε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες αποφύγαμε τα χειρότερα: την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία! Τώρα είναι η ώρα να ξανά-στήσουμε τη χώρα στα πόδια της» σημείωσε χαρακτηριστικά και έδειξε ουσιαστικά το σύνθημα της Ν.Δ. για τις εκλογές, λέγοντας: «Η Ν.Δ. θα χαράξει πορεία για μια Νέα Ελλάδα, με σταθερότητα, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια και κοινωνική συνοχή. Αυτό το ρεύμα θα γίνει τελικά πλειοψηφικό στην κοινωνία».
Όχι μονομερή λιτότητα
Με «οδηγό» τη φράση «χρειάζεται κοινωνική συνοχή και όχι μονομερή λιτότητα», ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι στην επιστολή, που έστειλε προς τους δανειστές προ ημερών, επανέλαβε, για μιαν ακόμα φορά, ότι πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα ο στόχος για ανάκαμψη της οικονομίας.

Στέλνοντας και μήνυμα σε όσοι ανησυχούν ενδεχομένως για την επόμενη ημέρα, εάν η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές, ανέφερε, ότι «δεν έχουμε καμιά αντίρρηση για τους στόχους και τις επιδιώξεις του Προγράμματος, αλλά χωρίς Ανάκαμψη δεν θα πιάσουμε τους στόχους».

Ο κ. Σαμαράς, με αναφορές, ότι ο Ελληνικός λαός δοκιμάζεται και δεν ξεχνάμε την υποχρέωση να του προσφέρουμε προοπτική, τόνισε: «Περάσαμε πολλά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Μείναμε όρθιοι στα δύσκολα. Δικαιωθήκαμε. Αλλά τώρα αρχίζει η μεγάλη και πιο κρίσιμη μάχη, για την Ανάκαμψη της Ελλάδας!
Θα κερδίσουμε αυτή τη μάχη, για λογαριασμό όλων των Ελλήνων».

«Κερδίζουμε χρόνο με την απόφαση του Eurogroup»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι με την απόφαση του Eurogroup, η Ελλάδα κερδίζει χρόνο και περιθώρια να βγει από την κρίση και εξήγησε πως η απόφαση αυτή έχει τρεις μεγάλες διαφορές από το πρώτο Μνημόνιο, και μία μεγάλη ομοιότητα:

Η πρώτη διαφορά κατά τον κ. Σαμαρά, είναι ότι τώρα γίνεται «κούρεμα» δηλαδή απευθείας μείωση του χρέους και το οποίο στο μεταξύ είχε καταστεί μη βιώσιμο. Η δεύτερη μεγάλη διαφορά είναι ότι μειώνεται και το επιτόκιο δανεισμού, ενώ προηγουμένως είχε ανέβει και μάλιστα με τιμωρητικό τρόπο. Η τρίτη μεγάλη διαφορά είναι ότι η αποπληρωμή του χρέους μετατίθεται σε βάθος χρόνου, ενώ τότε δεν μετακινήθηκε καθόλου.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς, τόνισε ότι από την άλλη πλευρά, η ομοιότητα με το πρώτο Μνημόνιο, είναι ότι διατηρείται η ίδια συνταγή και εξακολουθεί να λείπει ο τρίτος – και πιο σημαντικός πλέον – πυλώνας της Ανάπτυξης.

Στη συνέχεια εντόπισε τα θετικά σημεία της νέας σύμβασης, λέγοντας ότι υπάρχουν προοπτικές να επιτύχουμε στο μέλλον αναπτυξιακά μέτρα και προσδιόρισε από που θα προέλθουν τέτοιες αναπτυξιακές προοπτικές:

*Πρώτον, από τα ευρω-ομόλογα, τα οποία ήδη συζητούνται όλο και περισσότερο. Και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να γίνουν τελικά, μέσα στον επόμενο χρόνο.
*Δεύτερον, από την πολιτική πίεση που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη, όλο και περισσότερο, για μέτρα Ανάκαμψης, ειδικά στοχευμένα στις χώρες που πλήττονται περισσότερο, κυρίως σε Ελλάδα και Πορτογαλία. Ήδη, τουλάχιστον δώδεκα Πρωθυπουργοί της Ένωσης ζητούν άμεσα μέτρα Ανάπτυξης. Και το κλίμα αλλάζει συνεχώς.

*Τρίτον, από τις προοπτικές που δημιουργούνται πλέον, για εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου της Ελλάδας με την αξιοποίηση της ΑΟΖ. Η Κύπρος το κατάφερε. Πλησιάζει η ώρα να το επιτύχει και η Ελλάδα.

«Όλα αυτά βέβαια, θα αρχίσουν άμεσα, αλλά δεν θα ολοκληρωθούν στο πολύ άμεσο μέλλον. Θα αρχίσουν να καρποφορούν μετά από ένα διάστημα 3 ως 5 ετών» ανέφερε με νόημα, αναδεικνύοντας το χρόνο που θα χρειαστεί να υπάρξουν αποτελέσματα.