Με επιφυλακτικότητα υποδέχθηκε τη συμφωνία του Eurogroup για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας ο διεθνής τύπος. Κι αυτό για δύο λόγους, έναν αντικειμενικό και έναν υποκειμενικό. Ο αντικειμενικός λόγος είναι ότι δεν θεωρεί ότι ακόμη και μετά το άνευ προηγουμένου «κούρεμα», το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο υποκειμενικός λόγος έχει να κάνει με τη δυσπιστία των ξένων πρώτον έναντι της βούλησης της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας να απεμπολήσει τα προνόμια και τις έξεις της και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και δεύτερον έναντι της βούλησης του ελληνικού λαού να υποστεί τις θυσίες που του ζητούνται.
Είναι χαρακτηριστική η διαπίστωση της Sueddeutsche Zeitung ότι εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα τώρα είναι ένα «πολιτικό πακέτο διάσωσης». Η γερμανική εφημερίδα θυμίζει ότι η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά τα 130 δισ. ευρώ που εξασφάλισε, αφού «η πόλη της Αθήνας παραδόθηκε στις φλόγες, πολλές σταδιοδρομίες και επιχειρήσεις καταστράφηκαν, η χώρα έχασε την κυριαρχία της ως ανεξάρτητο κράτος».
«Είναι αλήθεια αξιόπιστη η συμφωνία των Βρυξελλών;», αναρωτιέται και η γαλλική Monde. Η εφημερίδα αμφισβητεί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο PSI θα φθάσει τελικά τα 107 δισ. ευρώ. Αμφισβητεί επίσης τη δυνατότητα του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) να εκπροσωπήσει τους ιδιώτες πιστωτές που διατείνεται ότι εκπροσωπεί.
Η Monde εκτιμά ότι η συμφωνία είναι πολιτική και επιβεβαιώνει απλώς τη βούληση των εταίρων να μην αφήσουν να χρεοκοπήσει η Ελλάδα εξ αιτίας των χρεών της. «Από την άποψη αυτή η συμφωνία πρέπει να χαιρετιστεί. Αλλά η Ευρώπη θα πρέπει να θέσει τέρμα σε όλα τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που ωθούν την Ελλάδα στην έξοδό της από το ευρώ ή στην χρεοκοπία», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Η επίσης γαλλική Les Echos κάνει λόγο για τους «τεράστιους κινδύνους», όπως η ίδια η τρόικα επισήμανε, που εξακολουθούν να ελλοχεύουν και να απειλούν την Ελλάδα. Διότι «το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν αίρει τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητά του», επισημαίνει η Les Echos. Και, όπως η Figaro, σημειώνει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πλέον υπό επιτροπεία».
Αν τα γαλλογερμανικά Μέσα Ενημέρωσης εκφράζουν αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος πώς είναι δυνατόν να διατυπώνουν κάτι διαφορετικό τα αγγλοσαξονικά… Το Bloomberg θεωρεί ότι «η διάσωση της Ελλάδας αφήνει υπαρκτό τον κίνδυνο χρεοκοπίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, καθώς βαθαίνει η ύφεση».
Στο ίδιο μήκος κύματος το Reuters, θεωρεί ότι το σχεδιασθέν σύστημα διάσωσης «δύσκολα θα δουλέψει και θα αποφέρει τα προσδοκώμενα». Οι Financial Times σημειώνουν ότι «οι μετοχές πέφτουν παρά τη συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας» και αναφέρεται στις αντιδράσεις της ελληνικής αντιπολίτευσης στη συμφωνία.

Η βρετανική Guardian επίσης εστιάζει την ανάλυσή της στις «οργισμένες αντιδράσεις» της ελληνικής αντιπολίτευσης, που απευθύνουν νέα έκκληση για διαδηλώσεις. Αναφέρει, πάντως, η Guardian εκτενώς τη συνέντευξη τύπου που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προτάσσοντας την αποστροφή του υπουργού «ο εφιάλτης αποφεύχθηκε».

Την ίδια ακριβώς αποστροφή προτάσσει και το BBC, που δίνει έμφαση και στις «επαμφοτερίζουσες αντιδράσεις των αγορών στη συμφωνία για την Ελλάδα». Οι New York Times κρίνουν τη συμφωνία στο Eurogroup ως «ανάπαυλα για την Ελλάδα, ενώ οι αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετεί σε βάθος χρόνου το χρέος της παραμένουν σε σημείο που αναρωτιέται κανείς αν θα απαιτηθεί και νέο πακέτο διάσωσης».

Τα ίδια με άλλα λόγια υποστηρίζει και η Wall Street Journal. «Η συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας και απομείωσης του χρέους της θα αφήσουν τη χώρα με τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις, ενώ η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν συνιστούν προκλήσεις που πιθανώς θα εκτροχιάσουν το πρόγραμμα και θα εμποδίσουν την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης», εκτιμά η εφημερίδα.