Αρνήθηκε η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom να συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στα θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Έτσι η Κύπρος μετρά την πρώτη σημαντική απώλεια στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης που έχει προκηρύξει.

Ήδη η Λευκωσία ζήτησε από τη Ρωσία να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της και η ρωσική κρατική εταιρεία επικαλέστηκε υψηλό κόστος παραγωγής σε σύγκριση με τα δικά της αποθέματα που βρίσκονται σε ξηρά.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Πολίτης», αναφέρουν ότι η άρνηση της Gazprom να συμμετάσχει σε ερευνητικές δραστηριότητες δεν έχει να κάνει τόσο με το κόστος των ερευνών αυτών αλλά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Τουρκίας. Στις 13 Ιανουαρίου 2012 ο διευθυντής της Gazprom κ. Αλεξέί Μίλερ ανακοίνωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε τη συγκατάθεσή της για την κατασκευή του αγωγού South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας.

Ο υποθαλάσσιος αυτός αγωγός θα διασχίζει την ΑΟΖ Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Θα αρχίσει να κατασκευάζεται σε ένα χρόνο και θα μεταφέρει στην Ευρώπη 63 δισ. κυβικά μέτρα (2,2 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου τον χρόνο. Η συμφωνία έγινε την κατάλληλη στιγμή, λόγω των ελλείψεων που παρατηρούνται αυτόν τον χειμώνα από το δριμύ ψύχος στην Ευρώπη.

Στο διπλωματικό πεδίο η Τουρκία κλιμακώνει τις απειλές της έναντι της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι διεκδικεί αφενός δικαιώματα στα δυτικά της Κύπρου και αφετέρου προωθεί τα δήθεν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Επειδή δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία κατοχυρώνει την ΑΟΖ στα νησιά, θεωρεί ότι υπάρχει μόνο υφαλοκρηπίδα, την οποία μοιράζεται με την Αίγυπτο. Με τον τρόπο αυτό χαρακτήρισε αυθαιρέτως «γκρίζα» τα τέσσερα από τα 13 θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, για τα οποία, μετά την εξέλιξη αυτή, δύσκολα θα υπάρξουν για αυτά ερευνητικό ενδιαφέρον.