Συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον Ελληνικό λαό πραγματοποιήθηκε στο Μανχάταν το βράδυ του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας). Περισσότεροι από τριακόσιοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο «Λίμπερτι Πλάζα» (Ζουκότι Παρκ), στην περιοχή της Γουόλ Στριτ.

Η ενθουσιώδης εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν άτομα κάθε ηλικίας -ελληνικής καταγωγής και μη- οργανώθηκε από μια μικρή ομάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών, φοιτητών και νέων επαγγελματιών, μέσα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Παγκόσμια Ημέρα Κινητοποίησης: Είμαστε όλοι Έλληνες».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «σκοπός της συγκέντρωσης ήταν να καταγγείλει την πολιτική λιτότητας και κοινωνικής εξαθλίωσης την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό
Ταμείο, σε συνεργασία με τη μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση επιβάλλουν στον ελληνικό λαό και στους λαούς της Ευρώπης».


Στη γεμάτη παλμό συγκέντρωση συμμετείχαν φοιτητές, ομογενείς, Αμερικανοί υποστηρικτές του κινήματος «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ», καταγγέλλοντας τα μέτρα τα οποία «τόσο βίαια και με τη μορφή του κατεπείγοντος επιβάλλονται στην
ελληνική κοινωνία», όπως σημειώνεται, «και τα μέτρα δεν έχουν στόχο την κοινωνική, πολιτική και οικονομική μεταρρύθμιση, την πρόοδο ή την ανάπτυξη».

Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι «ωστόσο η κινητοποίηση είναι διεθνής, εφόσον διεθνείς είναι και οι πρακτικές των χρηματιστηριακών αγορών και οι τακτικές εφαρμογής των αντιλαϊκών και αντικοινωνικών μέτρων που υιοθετούν σε σύμπραξη με τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο θυμός για τη δαιμονοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας ήταν έντονος. Η έλλειψη εποικοδομητικής κριτικής και όποιας προσπάθειας για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις κάνουν σαφές ότι η επίθεση ενάντια στον ελληνικό λαό έχουν ως μόνο στόχο την καλλιέργεια έχθρας και καχυποψίας ανάμεσα στις κοινωνίες και τους λαούς της Ευρώπης. Ένα κοινό λαϊκό ευρωπαϊκό μέτωπο θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις νεο-φιλελεύθερες πρακτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων».

Καταλήγοντας, οι διοργανωτές τόνισαν ότι «η απογοήτευση γι’ αυτό που πολλοί θεώρησαν μικρή συμμετοχή, ιδαίτερα απο την πλευρά της οργανωμένης ομογένειας, είναι μάλλον ελπιδοφόρα. Ένα ευρύτερο κίνημα το οποίο θα χτίσει επάνω σ΄αυτή την προσπάθεια και κινητοποίηση φαίνεται να έχει ήδη βρει καρποφόρο έδαφος».

Μεγάλες συγκεντρώσεις και στην Ευρώπη

Χιλιάδες Ευρωπαίοι διαδήλωσαν το Σάββατο υπέρ της Ελλάδας με αφορμή τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα. Στο Παρίσι έγινε μία από τις μεγαλύτερες πορείες υπέρ της Ελλάδας.

Υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Τροκαντερό και κινήθηκαν προς την ελληνική πρεσβεία. Μεταξύ τους ήταν και ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς. Αρκετοί διαδηλωτές χόρεψαν μάλιστα συρτάκι μπροστά στο πύργο του Άιφελ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 20 γαλλικές οργανώσεις του αριστερού πολιτικού χώρου, καθώς και Ελληνες φοιτητές και εργαζόμενοι στο Παρίσι, στη δε πρώτη γραμμή της πορείας που ακολούθησε, και άτομα με τη μάσκα των «Αnonymous».

Υστερα από ένα δίωρο στην πλατεία του Τροκαντερό, ξεκίνησε πορεία με προορισμό, την ελληνική πρεσβεία, το κτίριο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που γειτνιάζουν στη λεωφόρο Ιενά, που μαζί με τη λεωφόρο Κλεμπέρ είχαν αποκλεισθεί από την κυκλοφορία.

Στο Βερολίνο, συγκέντρωση στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κίνησης «Είμαστε όλοι Έλληνες» πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Wittenberg, έξω από το ελληνικό Προξενείο. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και συνθήματα όπως «Διεθνής Αλληλεγγύη», ενώ διαβάστηκαν μηνύματα συμπαράστασης. Ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί στη Λειψία και την Κολονία.

Στο Λονδίνο συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από την ελληνική πρεσβεία. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, τις Βρυξέλλες το Δουβλίνο, τη Λισαβώνα, την Ισπανία, την Ιταλία και τις σκανδιναβικές χώρες.

Το συμβολικό της «παρών» έδωσε και η Κύπρος με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη συμβολή των οδών Λήδρας και Ονασαγόρου στη Λευκωσία.

Κρατώντας την ελληνική σημαία, πολλοί πολίτες εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον ελληνικό λαό κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι Έλληνες», «Συμπαράσταση στην Ελλάδα», «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».

Χαρακτήρισαν δε «επαίσχυντα τα μέτρα» κατά της Ελλάδας και δήλωσαν εξοργισμένοι. Επίσης, τόνισαν ότι η στάση των Ευρωπαίων ηγετών «στρέφεται όχι μόνο κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας, αλλά και της κυριαρχίας άλλων λαών».

Όπως επισήμαινε το διαδικτυακό κάλεσμα προς το διεθνές κοινό, τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου επιβάλλουν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις ενώ προβλέπονται και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Η Ελλάδα «χρησιμοποιείται σαν εργαστήριο πριν γενικευτούν αυτά τα μέτρα» τα οποία χαρακτηρίζονται κοινωνικά άδικα και αντιδημοκρατικά. «Ο ελληνικός λαός χρειάζεται διεθνή αλληλεγγύη και ζητούν την υποστήριξή μας. Ας απαντήσουμε στο κάλεσμά τους. Είμαστε όλοι Έλληνες!», τονίζεται.