Τα γεγονότα της προηγούμενης Κυριακής ξύπνησαν σε δεκάδες επιχειρηματίες του κέντρου της Αθήνας μνήμες του Δεκέμβρη του 2008. Τότε ήταν εκείνοι τα θύματα, αυτή τη φορά στάθηκαν τυχεροί. Μετά τα «Δεκεμβριανά» δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσεις που προσέθεσαν προστατευτικά στόρια και άλλα παρόμοια μέτρα ασφαλείας. Και άρχισαν απ’ την αρχή. Σήμερα θα το ξανασκέφτονταν. Αλλωστε, αν το 2008 οι ζημιές είχαν την ιδιαιτερότητα ότι νέκρωσαν την αγορά ακριβώς πριν από την περίοδο των Χριστουγέννων, εφέτος η αγορά βρισκόταν ήδη σε χειμερία νάρκη. Από πού να πιαστούν τα καινούργια θύματα;

Ο κ. Βασίλης Καλπακίδης, ιδιοκτήτης καπνοπωλείου κοντά στην Ομόνοια, είναι από εκείνους που το μαγαζί τους δεν έγινε στόχος λεηλασίας, ίσως γιατί βρέθηκε «ακριβώς στο επίκεντρο των συγκρούσεων, ανάμεσα σε Αστυνομία και αναρχικούς, οπότε δεν περίσσευε χρόνος». Τον Δεκέμβριο του 2008, αντιθέτως, οι απώλειές του περιλάμβαναν μια σπασμένη τζαμαρία και όλα τα προϊόντα της βιτρίνας, συνολικού κόστους πάνω από 30.000 ευρώ. «Χωρίς να υπολογίζω την περίοδο που το μαγαζί έμεινε κλειστό ή την αναπόφευκτη ερημιά που ακολούθησε στο κέντρο της Αθήνας. Αν είχα πάθει κάτι αντίστοιχο σήμερα, απλά θα έκλεινα το μαγαζί μου». Αν και βγήκε σώος αυτή τη φορά, έχει πάψει να ελπίζει. «Αν ήθελε η Αστυνομία θα είχε πιάσει τους κουκουλοφόρους αλλά και το παρεμπόριο εδώ και πολύ καιρό».

Την πλήρωσαν οι γείτονες
«Αυτή τη φορά ήμασταν τυχεροί και ο μόνος λόγος ήταν πως η καταστροφική μανία εκτονώθηκε στο διπλανό ενεχυροδανειστήριο. Το 2008 δεν υπήρχε» λέει η κυρία Κική Χατζηπέτρου, ιδιοκτήτρια καταστήματος υποδημάτων που πέρα από τις υλικές ζημιές στο κατάστημά της είχε χάσει τότε 230 ζευγάρια παπούτσια. «Οπως μου είχε πει ο θυρωρός, μπροστά πήγαιναν όσοι κατέστρεφαν και πίσω τους κάποιοι «μαυριδεροί» που πήραν τα παπούτσια. Κάποιους από αυτούς τους είδα σε μια δίκη που έγινε αργότερα και όπου διαπιστώθηκε ότι κάποια από τα δικά μου παπούτσια είχαν βρεθεί σε μια αποθήκη στην οδό Μενάνδρου».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΑ, τον Δεκέμβριο του 2008 επλήγησαν 700 επιχειρήσεις. Ο αντίστοιχος αριθμός για τη 12η Φεβρουαρίου είναι 170. Τότε η κυβέρνηση είχε δώσει αποζημίωση 10.000 ευρώ σε κάθε επιχείρηση που χτυπήθηκε. «Ηταν πρόχειρη η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Πήραν χρήματα άνθρωποι που δεν είχαν υποστεί ουσιαστική ζημιά και δεν πήραν άλλοι που πραγματικά τα είχαν ανάγκη» λέει από την πλευρά του ο κ. Νίκος Γιαννέτος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. «Τώρα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να βοηθηθούν όσοι πραγματικά επλήγησαν ώστε να μην αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο».

«Είχε νόημα τότε»
«Τον Δεκέμβριο του 2008 καταγράψαμε ζημιές και απώλειες κοσμημάτων πολύ μεγάλης αξίας» λένε η Κατερίνα και ο Γιώργος Μπεθάνης που εργάζονται στο οικογενειακό κοσμηματοπωλείο της οδού Πανεπιστημίου. «Σημειωτέον ότι το μαγαζί μας, όπως και σχεδόν όλα τα κοσμηματοπωλεία, είναι ανασφάλιστο, καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν δέχεται να τα ασφαλίσει. Το 2008 το κατάστημα έμεινε κλειστό πάνω από 20 ημέρες και μάλιστα σε χριστουγεννιάτικη περίοδο. Αλλά τότε υπήρχε ακόμη τζίρος στην αγορά, είχε νόημα να «ματώσεις» και να ξαναφτιάξεις το μαγαζί σου. Σήμερα αυτό δεν ισχύει». «Είναι ένας εκβιασμός. Ή θα αναγκαστείς να κλείσεις λόγω της κρίσης ή θα σε κάψουμε. Ολα αυτά γίνονται για να έρθουν μετά κάποιοι μεγάλοι και να μας εξαφανίσουν τελείως» πιστεύει η κυρία Παρασκευή Τράντα, ιδιοκτήτρια καταστήματος στη Νεάπολη Εξαρχείων που χτυπήθηκε το 2008. «Τότε με είχε εντυπωσιάσει το πόσο οργανωμένα έγινε όλη η ιστορία. Μπροστά πήγαιναν οι μαυροφορεμένοι σαν στρατός και από πίσω όσοι ακολουθούσαν για πλιάτσικο». Οσο για σήμερα, «όπως πάνε τα πράγματα, μάλλον τον Αύγουστο θα αναγκαστώ να κλείσω. Αν μου συνέβαινε κάτι τέτοιο εφέτος, αυτό θα γινόταν μια ώρα αρχύτερα».
«Ο Δεκέμβρης του 2008 ήταν η αφετηρία της υποβάθμισης της αγοράς του κέντρου» λέει η κυρία Μαριάνη Γρυπάρη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Τσαντίλη, που βρέθηκε στη λίστα των «χτυπημένων» επιχειρήσεων τόσο του 2008 όσο και του 2012. «Από τότε η τζαμαρία και τα μάρμαρα της εισόδου έχουν καταστραφεί 7-8 φορές. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Ολα τα καταστήματα στο κομμάτι της οδού Πανεπιστημίου που βρίσκεται κοντά στο Σύνταγμα είναι μόνιμοι στόχοι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ