Μια νέα συνθήκη στο πραγματικό πνεύμα της ΕΕ, που είναι η αλληλεγγύη, ζητά η Ευά Ζολί, ευρωβουλευτής και υποψήφια των Πρασίνων στις γαλλικές προεδρικές εκλογές. Η κυρία Ζολί, που επισκέπτεται την Αθήνα καλεσμένη των Οικολόγων Πράσινων, δεν μάσησε καθόλου τα λόγια της στηλιτεύοντας τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που επιβάλουν πανευρωπαϊκά οι «Μερκοζί».

Καταπέλτης κατά των μνημονίων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή: «Τα προγράμματα που διαλύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες και τους μισθούς δεν κατόρθωσαν ποτέ να κάνουν μια χώρα να ορθοποδήσει. Μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή».

Η νέα συνθήκη που προτείνουν οι Πράσινοι προβλέπει κοινή φορολογική πολιτική για τα μέλη της ευρωζώνης, εν μέρει κοινή οικονομική διαχείριση, δυνατότητα έκδοσης ευρωομολόγων από την ΕΚΤ και ευρωπαϊκούς πόρους για την χρηματοδότηση μεγάλων έργων, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας κατακεραύνωσε την «Ευρώπη που υπερασπίζονται ο Νικολά Σαρκοζί και η Ανγκελα Μέρκελ» και η οποία επιτίθεται στους εργαζομένους αλλά αφήνει ανέπαφο το τραπεζικό σύστημα. «Η μόνη ελπίδα», πρόσθεσε, «είναι οι εκλογές στη Γαλλία (σ.σ. στις 22 Απριλίου ο α’ γύρος και στις 6 Μαΐου ο β’) και στη Γερμανία το 2103. Οι υπερφιλελεύθερες δυνάμεις που κυβερνούν τις δυο αυτές χώρες επιβάλουν στην Ελλάδα ένα δόγμα στο οποίο όλα τα βάρη πέφτουν στον λαό».

«Να αλλάξουμε εμείς ως κοινωνία αλλά να αλλάξει και η ευρωζώνη. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και χρόνο και όχι τιμωρία», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πρασίνων, τονίζοντας ότι η κυρία Ζολί και οι Πράσινοι ευρωβουλευτές που την συνοδεύουν ήρθαν στην Αθήνα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στην ελληνική κοινωνία.

Εφόσον η απομάκρυνση των «Μερκοζί» από την εξουσία δεν θα έχει ολοκληρωθεί ως το 2013, η κυρία Ζολί προτείνει για το άμεσο μέλλον η Γαλλία, «που έχει επωφεληθεί τόσο από τα αμυντικά συμβόλαια με την Ελλάδα», και άλλες χώρες να δεχθούν να ακυρωθούν τα συμβόλαια αυτά για να αλαφρύνουν τα ελληνικά χρέη. «Πρέπει να περιορίσουμε τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας και η ΕΕ να εγγυηθεί τα ελληνικά σύνορα», είπε.

Η πρώην δικαστής, που έχει χειριστεί με επιτυχία τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς στη Γαλλία, κάλεσε την Ελβετία που φιλοξενεί στις τράπεζές της 180 δισ. ευρώ εύπορων ελλήνων φοροφυγάδων, να παράσχει τις λίστες στην ελληνική κυβέρνηση. «Δεν είναι πλέον ανεκτό ένα μέρος του πληθυσμού να μην εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του, ιδίως σε καιρό κρίσης», δήλωσε. Κάλεσε επίσης την Ελλάδα να εγκαινιάσει «πραγματικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς», παρατηρώντας ότι στο διεθνές δίκτυο δικαστών που ερευνούν σκάνδαλα διαφθοράς το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια δεν ανήκει κανένας Ελληνας. Οι έρευνες αυτές έχουν ένα πλεονέκτημα, είπε, «δεν στοιχίζουν ακριβά και μπορούν να ξεκινήσουν αμέσως».

Η κυρία Ζολί θα συμμετάσχει στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής σε ανοικτή συζήτηση για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι (αίθουσα Κωστής Παλαμάς, Δ10).