Αποκαλυπτικές αναφορές των διαπιστευμένων στην Ελλάδα βρετανών διπλωματών για το ΠαΣοΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου, για πραξικόπημα αλλά και για την ακαταλληλότητα της οικονομίας ήδη από το 1981 έρχονται στο φως με τον αποχαρακτηρισμό απόρρητων αρχείων – καθώς παρήλθαν 30 χρόνια – του Φόρεϊν Οφις.

Στα σημαντικά αυτά έγγραφα διαφαίνεται ένας έντονος προβληματισμός στη Δύση για τις συνέπειες που θα είχε η ανάληψη της εξουσίας στην Ελλάδα από το ΠαΣοΚ. Προβληματισμός που σχετιζόταν κυρίως με τη μετριοπαθή στάση του Ανδρέα Παπανδρέου σε θέματα, από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ έως την οικονομία. Η βρετανική κυβέρνηση ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς τον ιδρυτή του ΠαΣοΚ ο οποίος χαρακτηρίζεται από τις εκθέσεις των διπλωματών, μεταξύ άλλων, ως «λαϊκιστής», «διπρόσωπος», «με αντιαμερικανικές εμμονές».

Γράφει ο τότε βρετανός πρέσβης στην Αθήνα, Ιαν Σάδερλαντ: «Παρά το γεγονός ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική, δεν συμπαθεί και δεν εμπιστεύεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει μια έμμονη ιδέα για απειλή της Τουρκίας».

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι προεκλογικές σημειώσεις των βρετανών διπλωματών σχετικά με την περίπτωση συγκυβέρνησης ΠαΣοΚ – ΚΚΕ Εξωτερικού οι οποίοι εν ολίγοις λένε ότι ένα κίνημα που θα ανέτρεπε την κυβέρνηση για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία δεν θα έβρισκε αντίθετη τη Βρετανία – αν και ένα πραξικόπημα θα ήταν γενικά απευκταίο.

Εμφαση ακόμη δίνεται στο θέμα της οικονομίας. Το Φόρεϊν Οφις μιλούσε για μια ακατάλληλα προετοιμασμένη Ελλάδα για να ενταχθεί στην τότε ΕΟΚ αλλά και για τη διαφθορα στο ελληνικό δημόσιο και τα ρουσφέτια, ενώ αναφέρεται η δήλωση του Ανδρέα Παπανδρέου τον Δεκέμβριο του 1981: «Τα ταμεία είναι άδεια, λεφτά δεν υπάρχουν».

Από τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις δεν λείπει όμως ούτε το πρόσωπο του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή τα οποία εκτιμούν ότι η ακύρωση, την τελευταία στιγμή, του ταξιδιού του στο Λονδίνο όπου θα παρευρισκόταν στον γάμο του Καρόλου με την Νταϊάνα , έγινε προκειμένου να αποφύγει τη συνάντησή του με τον τέως βασιλιά.