Συνεχείς επαφές με ξένους ηγέτες έχει τις τελευταίες ημέρες και θα συνεχίσει να έχει έως και την οριστικοποίηση του Eurogroup της Δευτέρας, ο Πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος.

Μεταξύ αυτών ο κ. Παπαδήμος είχε επικοινωνία την Τετάρτη και με την γερμανίδα καγκελάριο κυρία Ανγκελα Μέρκελ.
Για τις επικινωνίες αυτές και τα εμπόδια που προβάλλονται από τις ξένες κυβερνήσεις για την ολοκλήρωση της νέας δανειακής συμφωνίας για την Ελλάδα, ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός τους κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά το απόγευμα της Πέμπτης.

Κατόπιν αυτών, κυβερνητικοί κύκλοι στην Αθήνα εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του επικείμενου eurogroup. Στο πλαίσιο αυτό, οι διατυπώσεις κυβερνητικών πηγών είναι πολύ προσεκτικές. «Περιμένουμε πράσινο φως τη Δευτέρα, έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία και αναμένουμε τις αποφάσεις του eurogroup», ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος και συμπλήρωνε ότι «προσδοκούμε πως τη Δευτέρα θα κλείσει η συμφωνία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συνατήσεις με τους κκ. Παπανδρέου και Σαμαρά δεν συζητήθηκε καν το θέμα των εκλογών, όμως ο ίδιος κυβερνητικός αξιωματούχος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις σημείωσε ότι οι αποφάσεις για το χρόνο των εκλογών εναπόκεινται στην ελληνική κυβέρνηση.

Ειδικότερα, η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Π. Καψή σε ερώτηση για το θέμα των εκλογών ήταν η εξής: «Είναι προφανές ότι το θέμα των εκλογών είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα του ελληνικού λαού, της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος. Δεν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα από κανέναν ως δική μας δέσμευση».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα επιτροπείας και εποπτείας της εφαρμογής του προγράμματος, η ίδια πηγή ανέφερε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, όμως ανέφερε ότι η συζήτηση για την δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού στον οποίο θα κατατεθεί ένα μέρος της βοήθειας προς τη χώρα είναι υπαρκτή.

Από την πλευρά των δύο πολιτικών αρχηγών, δεν έγιναν δηλώσεις, παρά μόνον ανεπίσημες διαρροές. Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου μετέφεραν την υπαρκτή αγωνία για τις δυσκολίες και τα εμπόδια που εγείρονται σττην πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Από πλευράς συνεργατών του κ. Αντ. Σαμαρά, εκφράστηκε συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση των συζητήσεων, ενώ σημειώθηκε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση περί εκλογών στη συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο.