Σφοδρή επίθεση εναντίον του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξαπέλυσε από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο κ. Καρ. Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απαντώντας στα σκληρά σχόλια του κ. Σόιμπλε με τα οποία εμφανίζεται να αμφισβητεί την ειλικρίνεια της ελληνικής κυβέρνησης και των κομμάτων που συμμετέχουν σε αυτήν να υλοποιήσουν τη συμφωνία με την τρόικα, τόνισε:

«Δεν δέχομαι να λοιδορείται η πατρίδα μου από τον κ. Σόιμπλε. Δεν το δέχομαι σαν Έλληνας! Ποιος είναι ο κ. Σόιμπλε που μπορεί να λοιδορήσει την Ελλάδα; Ποιοι είναι οι Ολλανδοί; Ποιοι είναι οι Φιλανδοί; Εμείς πάντοτε είχαμε την περηφάνια να υπερασπιστούμε όχι μόνο τη δικιά μας ελευθερία, όχι μονάχα τη δικιά μας πατρίδα, αλλά την ελευθερία της Ευρώπης».

Ο κ. Παπούλιας, που λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι παραιτείται της προεδρικής του αποζημίωσης, μίλησε με θερμά λόγια για τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. «Υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι πάντοτε τα δίκαια αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων και θα εξακολουθώ να τα υπερασπίζομαι γιατί είναι δίκαια αιτήματα» είπε.

Και πρόσθεσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας έμμεσα αιχμή για όσους έχουν κατά καιρούς ασκήσει κριτική σε αυτές. «Γιατί διαχωρίζω τη θέση μου από μερικούς που νομίζουν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν μοχθούν, δεν εργάζονται υπεράνθρωπα και νομίζω ότι είναι, αν θέλετε, ένα κοινωνικό στρώμα, μία κοινωνική τάξη που δουλεύει περισσότερο από όλους μας, κάτω από συνθήκες που δεν ξέρω πολλοί από εμάς αν θα μπορούσαν να αντέξουν».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «έχω αυτές τις ευαισθησίες που έχετε και εσείς και πρέπει να τις έχουμε αυτή τη στιγμή, γιατί νομίζω ότι πρέπει να το συναισθανθεί περισσότερο η πολιτική τάξη. Πρέπει η πολιτική τάξη αυτή τη στιγμή να φανεί αντάξια της αποστολής της, με το παράδειγμα που δίνετε εσείς, οι στρατιωτικοί. Εσείς ανοίγετε τον δρόμο ακριβώς του καθήκοντος, πάνω από όλα».

Λαμβάνοντας μάλιστα αφορμή από τα δώρα που του εδόθησαν, μεταξύ των οποίων και ένα σπαθί, είπε: «Το δώρο αυτό, εύχομαι η πολιτική ηγεσία και η νέα Κυβέρνηση να κόψει τον γόρδιο δεσμό της κρίσης».