Με δραματικούς τόνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος προσδιόρισε το κακό κλίμα που διαπιστώνεται στις Βρυξέλλες, προσερχόμενος στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η χώρα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού και προσπαθούμε να συμφωνήσουμε και την τελευταία λεπτομέρεια, για το νέο δανειακό πρόγραμμα της χώρας», είπε ο κ. Βενιζέλος, απευθυνόμενος στον Κ. Παπούλια, και συνέχισε: «Στην ευρωζώνη είναι αρκετοί αυτοί που δεν μας θέλουν πια και πρέπει να τους πείσουμε ότι μπορούμε να μείνουμε σ’ αυτήν, να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος, να είμαστε ισότιμοι, αυτοδύναμοι και ανταγωνιστικοί.

Αυτό είναι πολύ δύσκολο. Πολλοί παλεύουν με τη φωτιά, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Αλλοι με πυρσούς και άλλοι με σπίρτα. Ο κίνδυνος σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλος. Και το δίλημμα είναι θυσίες και περικοπές ή εθνική καταστροφή».

Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι «πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ» και πρόσθεσε: «Προσπαθούμε να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία για το νέο πρόγραμμα αλλά αυτό έχει καταστεί πολύ δύσκολο γιατί είναι πολλοί αυτοί που παίζουν με τη φωτιά.

Δυστυχώς τα διλήμματα είναι τραγικά. Θυσίες και περικοπές ή οικονομική καταστροφή που θα συμπαρασύρει την κοινωνία και ενδεχομένως τους θεσμούς και το επίπεδο της Δημοκρατίας μας. Πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια. Πρέπει να πούμε στον ελληνικό λαό ποιοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν εδώ και ποιοι είναι οι κίνδυνοι που μας περιβάλλουν».

«Είναι ασυνήθιστο κάτι τέτοιο για την μεταπολιτευτική περίοδο και δυστυχώς, αυτό είναι το δίλημμα της δικής μας γενιάς», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον κ. Παπούλια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και τόνισε: «Συνεχώς μας βάζουν νέους όρους και προϋποθέσεις. Υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της Ευρώπης που παίζουν με τη φωτιά, θεωρούν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου». Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να συσπειρωθούν ώστε όπως είπε «να μη δώσουμε σε κανέναν το πρόσχημα ή το άλλοθι που περιμένει προκειμένου να εφαρμόσει ένα σενάριο το οποίο θα αποδειχθεί σενάριο τρόμου όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την παγκόσμια οικονομία».

Ο κ. Βενιζέλος διέψευσε τις πληροφορίες που θέλουν να γίνονται εκλογές τώρα και να παρατείνεται ο βίος της κυβέρνησης Παπαδήμου ως έναν από τους όρους που ζητούν οι δανειστές. «Αυτό το οποίο τίθεται ως προϋπόθεση από τους εταίρους μας», είπε, «είναι να υπάρχει η βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεσμεύεται και το κράτος έχει συνέχεια. Οτι οι δεσμεύσεις θα τηρηθούν όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση και την παρούσα Βουλή αλλά και από την επόμενη».

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι δεσμεύσεις των δύο κομμάτων, «των δύο μεγάλων πολιτικών οικογενειών» όπως είπε έχουν μεγάλη σημασία επισημαίνοντας ότι τα δύο αυτά κόμματα συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου και πρέπει να έχουν συνείδηση της ευθύνης και της κατάστασης.